HOORN – In de maand juni worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de gemeente Hoorn ter gelegenheid van het symbolische Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Het slavernijverleden is een lange tijd onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt hier extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden, destijds koloniën van het Nederlands Koninkrijk, bij wet afgeschaft. Niettemin moest een groot deel van de voormalige slaven nog 10 jaar onder staatstoezicht op de plantages blijven werken om de schade voor de plantagehouders te beperken. Voor velen in het koninkrijk kwam de slavernij pas daadwerkelijk ten einde in 1873. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat deze gebeurtenis plaatsvond.
Keti Koti Programma Hoorn
Ter voorbereiding op 1 juli vinden er verschillende Keti Koti-activiteiten plaats in Hoorn, bedacht en uitgevoerd in samenwerking met lokale partners. Hieronder volgt het programma voor de maand juni, hoewel er nog enkele wijzigingen kunnen plaatsvinden. Voor de meest actuele informatie is te lezen via www.hoorn.nl/ketikoti. Daar ook meer informatie voor het aanmelden.
- 14 juni om 19.30 uur – Masterclass Vrouwen in Verzet tijdens de slavernij Locatie: Wijkcentrum Kersenboogerd In samenwerking met We Promise
Waar sprake is van onderdrukking, is er ook sprake van verzet. Opmerkelijk genoeg komen er in de overleveringen en archiefstukken over verzet tijdens de slavernij regelmatig vrouwen voor. Deze masterclass behandelt het verzet tijdens de slavernij en legt specifiek de nadruk op de rol van vrouwen.
- 21 juni om 19.00 uur (inloop om 18.30 uur) – Keti Koti Tafel Locatie: Noorderkerk In samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel
De Keti Koti dialoogtafel is een nieuwe traditie waarbij we stilstaan bij de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden en koloniale verleden. Dit gebeurt door persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens met betrekking tot dit thema te delen. Tijdens de bijeenkomst wordt er gezamenlijk een maaltijd genuttigd, waarbij ruimte is voor gesprekken, rituelen die verwijzen naar de slavernij en gezamenlijk zingen. Met deze dialoogbijeenkomst wil de Stichting Keti Koti Tafel bijdragen aan het bestrijden van vooroordelen, discriminatie en het versterken van wederzijdse empathie en compassie.
- 22 juni om 18.45 uur en om 20.30 uur – Vertelconcert ‘Tula Leeft!’ Locatie: Westfries Museum In samenwerking met het Westfries Museum
‘Tula Leeft!’ is een muzikaal college gegeven door Izaline Calister. Aan de hand van archiefstukken, filmfragmenten, verhalen en muziek neemt zij de bezoekers mee naar het Curaçao van vroeger en nu. Dit vertelconcert deelt en viert het leven van Tula, zijn erfenis, idealen en betekenis.
- 29 juni om 17.00 uur – Dialoog eettafel Locatie: Wijkcentrum De Cogge In samenwerking met Stichting Netwerk en Art.1 NHN
Normale eettafelbijeenkomsten van Stichting Netwerk worden in juni omgetoverd tot een speciale eettafel met Surinaams en Antilliaans eten en een gastspreker.
- Data nog niet bekend – Vertelwandelingen Locatie: Start- en eindpunt Westfries Museum In samenwerking met Art.1 NHN
Julian Wijnstein, een verhalenverteller uit Hoorn, zal als historisch personage wandelingen leiden en verhalen vertellen, waaronder verhalen over het koloniale verleden. Hij zal in samenwerking met ons een aantal ’tours’ organiseren die beginnen en eindigen in het Westfries Museum.