HOORN – De geplande verbouwing van het Westfries Museum in Hoorn loopt vertraging op. Er blijkt meer tijd nodig te zijn om de plannen voor funderingsherstel, restauratie en uitbreiding van het historische monumentale complex uit te werken.
De gemeente en de Stichting Monumentenbezit (SMB), de eigenaar van een deel van de panden die betrokken zijn bij de verbouwing, hebben nog geen overeenstemming bereikt over de uitwerking van bepaalde ingrepen, waaronder verduurzaming en toegankelijkheid voor mindervaliden. De vertraging heeft ook te maken met juridische en financiële vraagstukken rondom het eigendom van de kelderruimtes.
Verbouwing
Het Westfries Museum staat aan de vooravond van een ingrijpende restauratie en verbouwing vanwege noodzakelijk funderingsherstel. Daarnaast wordt het complex verduurzaamd en toegankelijk gemaakt voor mindervaliden, en wordt het uitgebreid met het naastgelegen pand. De plannen omvatten ook de realisatie van nieuwe kelderruimtes onder Roode Steen 1 en 16, waarbij er sprake is van gedeeld eigendom met SMB.
Kelder
De gemeente en SMB zetten zich in om de vertraging te beperken en hebben extra mensen ingezet om tot een definitief ontwerp te komen. De gemeente onderzoekt ook de mogelijkheid om de beoogde nieuwe kelderruimtes onder Roode Steen 1 en 16 te verplaatsen naar een kelder onder de tuin van Roode Steen 15, een pand dat eigendom is van de gemeente. Dit zou kunnen zorgen voor minder afstemming en minder complexiteit vanwege het ontbreken van gedeeld eigendom en archeologisch onderzoek in open terrein. De haalbaarheid en financiële consequenties van deze wijziging worden naar verwachting rond de zomer bekend.
Vertraging
De gemeente gaat ervan uit dat er voor de zomervakantie een akkoord is bereikt met SMB, maar dit betekent wel dat de totale vertraging naar verwachting ongeveer een jaar zal zijn. Dat zou betekenen dat de heropening niet medio 2025 maar medio 2026 zal gaan worden. De kosten van het project zullen waarschijnlijk ook stijgen vanwege de uitloop van de ontwerpfase en de algemene stijging van bouw- en materiaalkosten.
Wethouder Axel Boomgaars, verantwoordelijk voor het project, geeft aan dat het bouwen aan een toekomstbestendig museum op zo’n historische plek als Hoorn een uitdaging is. Hij benadrukt dat ondanks de tegenslag van de vertraging, de gemeente en SMB samenwerken om tot een goed eindresultaat te komen. Daarbij hebben ze ook extra subsidies ontvangen van het Rijk en de provincie, wat het belang van het behoud van dit bijzondere monumentencomplex onderstreept.