HOORN – Het Nederlands Veteraneninstituut lanceert vandaag, maandag 20 maart, op Wereldverteldag de campagne ‘Ons verhaal is meer dan een missie’ gericht op het educatief programma Veteraan in de Klas. Veteraan Frank Sentener (60) uit Hoorn is sinds 2011 gastspreker bij Veteraan in de Klas en ambassadeur van het programma.
In dit programma geven veteranen vrijwillig gastlessen aan leerlingen van basisschool tot universiteit. De dialoog over oorlog, vrede en veiligheid is op dit moment misschien wel belangrijker dan ooit en daarom wordt het educatief programma, dat al sinds 2016 bestaat, naar een hoger niveau getild. “Als ik voor de klas sta, draag ik geen uniform. Dan ben ik gewoon Frank. We moeten ons niet teveel achter dat pak willen verschuilen. Open praten over het zijn van een veteraan helpt om het beeld wat leerlingen hebben aan te scherpen.”
Veteraan in de Klas
Het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) maakt zich hard voor de erkenning en waardering van veteranen en optimale zorg voor deze veteranen en hun gezinsleden. Het betrekken van de jongere generatie is daarbij van groot belang. Het programma Veteraan in de Klas werd daarom in 2016 geïntroduceerd met als doel meer educatie te bieden over veteranen, door veteranen. Het programma maakt geweldsincidenten, maatschappelijke thema’s en moeilijke persoonlijke ervaringen bespreekbaar met leerlingen. Inmiddels zijn er al ruim 220 vrijwillige gastsprekers aangehaakt en 6.000 gastlessen gegeven, waarmee in totaal al ruim 50.000 leerlingen zijn bereikt. Het Nederlands Veteraneninstituut heeft de ambitie om deze aantallen flink te verhogen.
Kennis en ervaring delen
Gedurende de acht jaar dat Frank als gastspreker actief is deelt hij waardevolle lessen met leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO. Daar vertelt hij over zijn ervaringen tijdens zijn diensttijd en er komen verschillende onderwerpen aan bod. Denk aan wat het betekent om een veteraan te zijn, hoe het is om als militair lang van huis te zijn in een risicovol gebied, wat een oorlog- of gevechtssituatie doet met een mens, hoe het is om op missie te gaan en wat je daar meemaakt.
Als gastspreker vindt Frank het belangrijk om zijn verhaal dicht bij zichzelf te houden: “Dat zorgt er ook voor dat ik het beter kan vertellen. We moeten onze verhalen als veteranen niet te veel opkloppen vind ik. Je bent veteraan vanuit wie je bent en je bent op missie gegaan voor je vaderland. Dat je alleen al op missie gáát is bijzonder, ongeacht welke missie. Dat verandert je als mens. Je hebt bepaalde ervaringen die anderen niet hebben, des te waardevoller deze ervaringen. Het is belangrijk dat deze verhalen blijven leven.”
Imago van veteranen veranderen
Frank merkt dat leerlingen tijdens zijn gastlessen op een andere manier over het werk van veteranen gaan nadenken. “Soms kom je op een school, sta je voor de klas en zitten er leerlingen verveeld onderuit gezakt. Wanneer ik dan begin met vertellen zie ik dat ze steeds meer interesse krijgen in mijn verhaal. Als ik hen dan rechtop krijg, is een les voor mij geslaagd. De belangrijkste les die ik geleerd heb tijdens mijn diensttijd zet ik in tijdens de lessen; keuzes maken. Ik wil ze laten realiseren dat de keuze die ze maken impact heeft. En onvoorwaardelijke kameraadschap. Er zijn voor je maten zonder dat hier altijd woorden voor nodig zijn,” aldus Frank. Op deze manier dragen de gastlessen van Frank bij aan een meer passend beeld van wat veteraan zijn betekent en laat hij zien wat de waarde van een goede dialoog aangaan is. Het doel in 2023 is 100.000 leerlingen te bereiken via gastlessen en meer veteranen te inspireren hun verhaal te delen.
Tien jaar was Frank actief bij Defensie, van 1981 tot en met 1991 heeft hij bij de Koninklijke Marine gediend. In december 1981 is hij als dienstplichtig matroos opgekomen en in 1982 overgegaan naar beroepsmilitair. Hij is onder meer voor zes maanden uitgezonden naar de Sinaï Woestijn. Vandaag de dag woont Frank in Hoorn en werkt jongerencoach en trajectbegeleider van voortijdige schoolverlaters. Het verhaal van Frank Sentener is te lezen op de website van het Nederlands Veteraneninstituut: https://www.nlveteraneninstituut.nl/educatie/