HOORN – Na een audit van het praktijkonderzoeksteam van MDT heeft Jong Westfriesland in Actie van Vrijwilligerspunt Westfriesland het MDT-prooflabel gekregen. Fleur Neefjes, Vrijwilligerspunt: “Een geweldige bevestiging dat we goed bezig zijn en de juiste kwaliteiten leveren aan de jongeren die via ons een MDT-traject volgen.”
MDT, ofwel Maatschappelijke Diensttijd, is een programma van het ministerie van OCW voor jongeren tussen 12 en 30 jaar die zich willen inzetten voor een ander én zichzelf willen ontwikkelen. Een MDT-traject bevat ongeveer 80 werkuren, verspreid over zes maanden.
‘Meer uit vrijwilligerswerk halen’
Fleur: “Met MDT kunnen jongeren meer uit vrijwilligerswerk halen. Ze doen werkervaring op, leren hun talenten verder ontwikkelen en voelen zich meer gezien en gewaardeerd. Daarin worden ze door ons begeleid, volgen ze trainingen en krijgen ze aan het einde van het MDT-traject een Europees erkend certificaat.”
MDT-prooflabel
Als partnerorganisatie van MDT krijg je niet zomaar het MDT-prooflabel. Fleur: “We hebben diverse documenten moeten aanleveren, zoals werkmethoden, informatie over betrokkenheid van jongeren en het jaarverslag. Daarna kwam het praktijkonderzoeksteam bij ons op kantoor om te toetsen of wij aan de normen van het MDT-projectlabel voldoen.”
Het was vervolgens even wachten op de uitslag, maar Vrijwilligerspunt kreeg die erkenning voor kwaliteit: het MDT-prooflabel. Fleur: “We zijn onwijs trots dat we bijna 200 jongeren hebben bereikt met ons MDT-traject. Het is ons gelukt in zowel de wensen en behoeften van de jongeren te voorzien, als in die van de maatschappelijke organisaties waar de jongeren vrijwilligerswerk doen. Jongeren krijgen door MDT meer zelfvertrouwen en weten beter waar hun talenten en interesses liggen. Organisaties leren veel van de jongeren en profiteren van de extra handjes die ze vaak zo hard nodig hebben. Trots zijn we ook op de verbindingen en samenwerkingen die we initiëren en faciliteren, waardoor we een mooi aanbod kunnen bieden voor de jongeren in West-Friesland.”
Ontwikkeling
Vrijwilligerspunt gaat nu echter niet achteroverleunen. Fleur: “We moeten scherp blijven, want de markt is continu in beweging en ook wensen en behoeften van jongeren én organisaties veranderen. We moeten dus niet alleen kijken naar de impact die het heeft gehad op jongeren die een MDT-traject hebben gevolgd, maar ook vooral vooruitkijken: hoe kunnen we jongeren blijven stimuleren om voor MDT te kiezen? Het is dus niet alleen een eer om het MDT-prooflabel te krijgen, maar geeft ook aan dat we ons moeten blijven ontwikkelen!”