HOORN – Op woensdagmiddag 19 juli aanstaande geeft Peter Swart een lezing over Westfriese slavenschepen. De lezing is onderdeel van een serie activiteiten die het Westfries Archief organiseert onder de titel ‘Westfriezen en de West’.
In 1873 schafte Nederland definitief de slavernij in Suriname en de andere West-Indische koloniën af. Nu, 150 jaar later, wordt de afschaffing herdacht en vragen nazaten van slaafgemaakten om erkenning.
Uit de collectie
Het Westfries Archief ging op zoek in zijn collectie. Welke informatie en verhalen over Westfriezen en de West zijn in de archiefkluis te vinden? Het resultaat van de zoektocht is een mini-expositie en drie korte lezingen in het Westfries Archief. Met bijzondere aandacht voor de betrokkenheid van Westfriezen bij de slavernij in West-Indië.
Lezing Westfriese slavenschepen
In de zeventiende en achttiende eeuw had de West-Indische Compagnie (WIC) twee vestigingen in Westfriesland: Hoorn en Enkhuizen. Deze compagnie hield zich bezig met scheepvaart en handel in het Atlantisch gebied. Een belangrijke activiteit van de WIC was de handel in slaafgemaakten. Afrikaanse gevangenen werden op grote schaal naar West-Indië vervoerd om daar zwaar plantagewerk te verrichten. Welke rol speelden de Westfriese vestigingen van de WIC hierin? Aan de hand van archiefstukken vertelt Peter Swart over Westfriese slavenschepen. De spreker is medewerker van het Westfries Archief.
De lezing op woensdag 19 juli begint om 15.00 uur in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn. Toegang is gratis. Wel graag aanmelden via activiteiten@westfriesarchief.nl. Geef daarbij ook aan met hoeveel personen u naar de lezing komt.
De laatste lezing in de serie is op 2 augustus 2023. Die gaat over verzamelde objecten van twee Suriname-expedities (1903-1904).