MEDEMBLIK – De IJsselmeer Zwemmarathon, een van de meest uitdagende openwaterzwemevenementen ter wereld, trekt elk jaar zwemmers en enthousiastelingen van over de hele wereld aan. Met een indrukwekkende afstand van 22 kilometer over het uitgestrekte IJsselmeer, is dit evenement niet alleen een fysieke proef, maar ook een viering van vastberadenheid en doorzettingsvermogen.
Eerdere winnaars van de oversteek waren Edith van Dijk (2002) en Maarten van der Weijden (2004). De eerste plek door Lars Bottelier vorig jaar in een tijd van 04:09:36 was een ruime verbetering van het parcoursrecord. Door snellere wetsuits maakt dat er sneller gezwommen kan worden, maar de wind en golven blijven een onzekere factor op het IJsselmeer.
Start
Op zondagochtend 13 augustus om 10.00 uur starten in Stavoren de moedige zwemmers in het koele water om de overtocht naar Medemblik aan de overkant te voltooien. Bij de deelnemers ook buitenlandse deelnemers die speciaal naar Nederland komen voor deze beroemde openwater wedstrijd. Zo komt de 22-jarige Madi Armstrong uit Oostenrijk, zij gaat voor het verbeteren van haar tweede plek van vorig jaar. De tweede buitenlandse deelnemer Martin Straka, 22 jaar uit Tsjechië stond wel op de startlijst maar moest zich op het laatst afgemeld in verband met ziekte.
Deelnemers
Andere deelnemers zijn Tenzin Tieman (22) uit IJmuiden. Hij doet de oversteek dit jaar voor de zesde keer, de eerste toen hij pas 16 jaar oud was. Cynthia Koolman (19) is ook al vroeg actief met openwater zwemmen. “Toen ik 15 jaar oud was droomde ik al op het IJsselmeer over te zwemmen. Een jaar later had ik het limiet op het NK gehaald op de 10 km, maar helaas kikte corona erin en ging de overtocht helaas niet door.” Door meer 10kilometers te zwemmen en steun van haar trainers bij haar nieuwe vereniging in Steenwijk haalde zij de de limiet. “Inmiddels ben ik 19 jaar en ga het IJsselmeer overzwemmen!”
(tekst gaat verder onder deze foto)
De laatste deelnemers is Bob de Vries. In 2017 zwom hij voor het eerste de oversteek. “Door fysieke redenen (hernia, corona) en privé omstandigheden was ik niet fit genoeg en daardoor niet mogelijk. Ik hoop dit af te sluiten en heb mij kunnen kwalificeren. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht al zover te zijn,
13 augustus zal blijken hoe fit ik ben!”
Finish
De organisatie verwacht de eerste zwemmers tussen 14.30 en 15.00 uur bij de finish in de Oosterhaven in Medemblik. Publiek is welkom om op de kant de zwemmers aan te moedigen voor hun laatste meters. Vanaf de start is de wedstrijd live te volgen via Live-Tracking, een liveblog op de website van de IJsselmeer Marathon en via de Sociale Media (Facebook & Instagram). lag in de Oosterhaven in Medemblik.
Geschiedenis en Betekenis
De IJsselmeer Zwemmarathon heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege jaren 1970. Destijds stond de Nederlandse zwemmer Jan van Scheijndel voor de enorme uitdaging om het IJsselmeer over te steken. Met vastberadenheid en doorzettingsvermogen slaagde hij erin de afstand van 22 kilometer te overbruggen, en daarmee werd de basis gelegd voor de jaarlijkse zwemmarathon. Na deze overtocht nam Jan het initiatief om samen met Zwemvereniging DES, de VVV, de familie de Beer en de familie Brakeboer van de oversteek een jaarlijks terugkerend evenement te maken. In 1974 vond de allereerste officiële IJsselmeer Zwemmarathon plaats, en sindsdien is het evenement uitgegroeid tot een prestigieuze en wereldwijd erkende openwaterzwemwedstrijd.
De zwemmarathon heeft niet alleen betrekking op sportieve prestaties, maar heeft ook symbolische betekenis. Het oversteken van het IJsselmeer vertegenwoordigt de strijd tegen de elementen, de overwinning op persoonlijke grenzen en het streven naar grotere hoogten. Voor deelnemers is het een kans om hun uithoudingsvermogen en mentale kracht te testen, terwijl ze tegelijkertijd een gevoel van gemeenschap en prestatie ervaren.
De Uitdagingen van de Zwemtocht
De IJsselmeer Zwemmarathon is geen lichte onderneming. De deelnemers moeten 22 kilometer zwemmen in open water, wat een aanzienlijke fysieke inspanning vereist. Het IJsselmeer staat bekend om zijn veranderlijke weersomstandigheden, met mogelijk koude watertemperaturen, sterke stromingen en wisselende winden. Dit voegt een extra laag van complexiteit en uitdaging toe aan de zwemtocht.
Veiligheid staat voorop tijdens de zwemmarathon. Elk jaar wordt de route nauwkeurig gepland en bewaakt door een team van ervaren begeleiders, reddingswerkers en medische professionals. Zwemmers worden voorzien van boeien om hen te helpen navigeren en worden regelmatig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze zich in goede gezondheid bevinden.
(tekst gaat verder onder deze foto)
De aankomst in Medemblik wordt gevierd als een triomf, met deelnemers die met trots hun prestatie vieren en de felbegeerde finishlijn oversteken. Dit moment van triomf belichaamt de essentie van de IJsselmeer Zwemmarathon – een combinatie van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en gemeenschap.