MEDEMBLIK – In de Bibliotheek Medemblik bevindt zich een van de Taalpunten in West-Friesland. Daar kan iedereen terecht die geholpen wil worden met het verbeteren van de Nederlandse taal. Wethouder Yannick Nijsingh van de gemeente Medemblik wilde daar meer over weten en bracht een bezoek aan het Taalpunt. “Mooi dat onze inwoners door dit Taalpunt een stap verder kunnen komen.”
Na een rondleiding door de bibliotheek volgt uitleg over het doel en de werkwijze van het Taalpunt. “Je bent nu even Dario uit Afghanistan”, begint Irene Mosch haar uitleg, die gelijk in de rol van Taalpuntmedewerker van het Taalpunt zit. Niet zomaar een willekeurig fictief persoon overigens, want haar laatste intakegesprek was met een Afghaanse vluchteling. Uit dat gesprek zal naar voren komen wat de wensen en doelen zijn van de nieuwe Nederlander. Irene: “Dat is heel verschillend. De ene kan al een beetje Nederlands en wil het verbeteren door bijvoorbeeld een taalmaatje of conversatieles. De ander kan nog geen woord Nederlands en kiest voor een taalopleiding bij Vonk. Maar, het kan ook zijn dat de persoon Nederlands wil leren én meer sociale contacten wil opdoen. Dan is vrijwilligerswerk heel geschikt. We maken concrete afspraken over het vervolg van het taaltraject. En aanvullend volgt er nog een taaltoets zodat taalhulp op het juiste niveau aangeboden wordt.“
Maartje Kok, programmamanager Westfriese Bibliotheken: “Wij zijn als bibliotheek heel blij dat we inwoners dichtbij huis een plek kunnen bieden waar ze binnen kunnen lopen voor informatie en advies over het leren van de taal. We plannen een intake in én kunnen iemand gelijk verder op weg helpen met ons aanbod. Denk aan een computers waar je gebruik van kunt maken zonder lid te zijn, gratis online oefenmateriaal, een cursus digitale vaardigheden of voorleespret voor de kleintjes. Kunnen wij ze niet het gewenste taalaanbod bieden, dan verwijzen wij door naar andere taalaanbieders in de regio, zoals Taalhuis Westfriesland en Vonk.”
Toekomst
Wethouder Nijsingh is blij verrast: “Wat goed dat er een plek is waar mensen laagdrempelig kunnen binnenlopen. De bibliotheek leent zich daar natuurlijk uitermate goed voor. Mooi dat het voor deze mensen niet hoeft te stoppen na het inburgeringsproces, maar dat we ze een betere toekomst en perspectief kunnen bieden. Ik kan me voorstellen dat het enorm intens is als je nieuw in Nederland bent, vooral als je door oorlog in je geboorteland een goed leven achter je hebt moeten laten. Fijn dat wij ze dan door het bieden van handvatten voor het verbeteren van de Nederlandse taal, kunnen helpen om hier in Nederland weer een toekomst op te bouwen.”
Meer informatie over de Taalpunten en een overzicht van de Taalpunten in West-Friesland via www.vrijwilligerspunt.com/taalpunt