21 november 2023 – Column Marjolijn Dölle: De Arbeidsmarkt is op!
Onlangs woonde ik een lezing bij van Bart Götte. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en houdt zich bezig met toekomstscenario’s, strategie en transities. Een transitie is niet zo maar een verandering, zo legde hij uit. Een transitie is een radicale verandering. Een radicale verandering is nodig, als we zeker weten dat de huidige situatie niet meer werkt.
En hij had het hierbij over de arbeidsmarkt. We weten het allemaal: er heerst een enorme krapte. Zorg, onderwijs, kinderopvang, technologie, vervoer, ICT hebben veel meer vacatures dan werkzoekenden. En let op beste werkgevers: het gaat nog veel erger worden en ook jou gaat het binnenkort niet meer lukken om je lege plek gevuld te krijgen. De arbeidsmarkt is op!!
En let op beste werkgevers: het gaat nog veel erger worden
Dat komt omdat Nederland, en in het bijzonder Noord-Holland Noord, vergrijst en ontgroent. Dat wil zeggen dat we steeds meer ouderen hebben, en steeds minder jongeren. De jongeren die we hebben, trekken voor een groot deel richting de randstad. En daardoor gaat het dus extra snel. Götte legde vervolgens uit, dat de mensen die straks nog wel werken, veel korter beschikbaar zijn. En dat is een regelrecht gevolg van die krapte.
Stel je voor: je moeder heeft een herseninfarct gehad en heeft intensieve zorg nodig. Er is geen plek voor haar in het revalidatiecentrum en voor dagelijkse zorg aan huis zijn er onvoldoende zorgmedewerkers beschikbaar. Als je moet kiezen tussen je werkgever en een menswaardig bestaan voor je moeder, zo legt Götte uit, dan kies je dus voor je moeder. Met andere woorden: de kleine groep werkenden is ook mantelzorger. Het kan niet anders. De werkenden die er zijn, zijn straks dus maar heel beperkt beschikbaar voor hun baan.
kleine aanpassingen doen, gaat niet helpen
Blijven doen wat we altijd deden of kleine aanpassingen doen, gaat niet helpen volgens Götte. Het moet radicaal anders! En daarom spreekt hij van een transitie van de arbeidsmarkt.
Kunnen we nog wat doen? Ja, maar het is wel uur U. Snel aan de slag dus!
1) Kijk eens goed naar overbodige werkprocessen of dubbelingen. Laat alles los, wat niet strikt noodzakelijk is. (Dat moet zeker de administratiedruk verlichten.)
2) Werf op leren in plaats van ervaring
3) Werf op wat iemand kan bijdragen, in plaats van de complete baan
4) Werf inclusief en laat iedereen meedoen
5) Ga kandidaten inspireren in plaats van naar hun motivatie te vragen
Is dit allemaal nieuw? Nee, eigenlijk niet. De voorgestelde maatregelen kennen we al lang. Dat zijn precies de zaken waar WerkSaam of het WerkgeversServicepunt de werkgever bij kan ondersteunen. Werkgevers die dat nu al doen noemen we zelfs Maatschappelijk Verantwoord Ondernemers. Maar als ik Bart Götte goed gehoord heb, zijn dat juist de slimme ondernemers, die anticiperen op de toekomst.
Nog niet eerder werd mij zo duidelijk gemaakt, dat het echt niet meer kan wachten! Wees slim. Werf slim.
info@werksaamwf.nl
contact@wsp-nhn.nl