21 juni 2023 – Column Peter Ursem: Beurs slecht gevuld? Geen woonwens vervuld!
Er moeten nieuwe woningen worden bijgebouwd. In een flink tempo graag, want de nood is hoog. Gelukkig wordt de woningnoodkreet gehoord door onze politici. In onze regio is de vraag naar betaalbare woningen groot. Niet alleen woningen die voor een op te brengen prijs te verkrijgen zijn, maar ook huurwoningen. Huurwoningen die een betaalbare huurprijs rechtvaardigen. Maar we moeten naar ik vrees vaststellen dat we in een verkeerde tijd leven om dat voor elkaar te krijgen.
In Alkmaar hebben groepen politici zich daar daarbij neergelegd. Nieuwbouw voor mensen die niet veel te besteden hebben moet dan maar gewoon wat minder gebeuren. Waar volgens afspraken 30% van nieuw te bouwen woningen bestemd dienen te zijn voor de groep minderverdieners, is dat nu teruggebracht tot de helft. De gemeente heeft te weinig vingers om in de diverse pannetjes pap te kunnen roeren. De projectontwikkelaars verdienen te weinig aan goedkope woningen en die voelen er weinig voor de door hun opgekochte stukken bouwgrond vol te zetten met sociale huur en koop.
dat is niet haalbaar meer
Precies datzelfde probleem doet zich ook voor in ons Westfriesland. Bij de bouw van de Knarrenhof in Obdam zouden oorspronkelijk vier of vijf van de 26 woningen bestemd zijn voor de sociale huurwoningen, maar dat is niet haalbaar meer. De minimum bouwprijs zit nu al boven de drie ton en dat is te hoog. Steeds meer wordt duidelijk dat ondanks de behoefte aan sociale huur- en koopwoningen er weinig kan worden gerealiseerd. De bevolkingsgroep voor wie deze woningen bedoeld zijn, maakt echt wel 30% van de normale gemeentepopulatie uit. Misschien zelfs meer dan 30% en dan vind ik de procentenverhouding nogal wrang. Wanneer duidelijk is aangetoond dat in een gemeente – ik weet echt niet of Alkmaar er zo een is – maar een paar procent inwoners wonen die moeizaam de eindjes aan elkaar kunnen knopen, ofschoon ze fulltime een zeer nuttig beroep uitoefenen, dan zou ik zeggen dat het enigszins begrijpelijk is dat nieuwbouw voor het overgrote deel bestaat uit wat duurdere tot flink dure stulpjes. Een wethouder woongedoe zou dan prima een praktiserend lid van de VVD of daarop lijkende partij kunnen zijn.
Hoe staan de vijf Koggenlandse fracties in dit woningvraagstuk?
In Westfriesland is het aantal wachtenden op echt betaalbare huren of koopsom zo groot dat het aantal van 30% sociale huur of koop echt wel waargemaakt dient te worden. Hoe is de bevolking van Obdam opgebouwd en hoeveel knarren vallen in de minder draagkrachtige sector? Hoe staan de vijf Koggenlandse fracties in dit woningvraagstuk? De grootste fractie is de VVD en heeft twee van de drie wethouders in het college. Hoe hard mag je verwachten dat enigszins rechtse wethouders zich hard maken voor woonkansen van burgers met een kleine portemonnee? Laat ik het anders zeggen: wanneer in de gemeente Koggenland (neem desnoods een andere Westfriese gemeente als voorbeeld) de meerderheid van de raad en het college zou bestaan uit SP-leden of leden van PvdA en GroenLinks, zou men dan anders hebben gekeken naar de woningmarkt? Betreffen hun eventueel gevoelde emoties de projectontwikkelaars die hun winst zien verdampen naar enkele procenten van de bouwsom of de mensen die ondanks zwoegen, zweten en sappelen elke einde van de maand met vrees zien naderen?
In Hoorn hoorde ik een VVD-wethouder zonder blikken of blozen de huidige prijzen van de woningen voor de verschillende inkomenscategorieën noemen, alsof dat normaal is en nu eenmaal bij deze tijd horend. Het lijkt er vandaag op of ik de VVD eens even lekker wil framen, maar was het niet de VVD-minister Stef Blok die trots verkondigde dat de woningmarkt nu klaar was? Daarmee wegwuivend wat dit betekende voor huurprijzen die aan de markt werden overgelaten?
Een Westfriese bestuurder van VVD-huize (en van kleurgelijke lokale fracties) kan zich wat mij betreft pas vrijpleiten van instandhouden van scheefgroei in de woningmarkt, wanneer die persoon zich allereerst op de hoogte stelt van de werkelijke percentages van de verschillende inkomenscategorieën en dan voorts met nieuwbouwvoorstellen komt die recht doen aan die percentages. We houden het woningbouwprobleem nog wel even en nu de boeren met allerlei stikstofvarianten ons nog wel even blijven vastbinden aan bouwbeperkende regeltjes krijgen we misschien even de tijd om ons te bezinnen hoe we werkelijk woningnood kunnen oplossen.