7 juni 2023 – Column Peter Ursem: Blijf van mijn democratie af!
Maar liefst vier keer werd de afgelopen vier dagen mijn aandacht getrokken door berichten over persvrijheid in Westfriesland. Dat is zegge en schrijve vier keer te veel! De gemeenten Medemblik, Enkhuizen, Koggenland en Hoorn dienen zich te beraden over hun houding naar de pers. Het zal vaker gebeuren dat er door oplettende verslaggevers iets wordt waargenomen en opgeschreven, waar gemeenteambtenaren en bestuurders anders tegenaan kijken. Het kan ook best eens gebeuren dat de pers door de gemeente niet volledig is ingelicht, of voorzien van informatie die strijdig is met elders verkregen informatie, maar dat mag in Nederland en dus zeker in onze regio niet leiden tot verwijten naar de pers en het stop zetten van informatie-uitwisseling met de pers. Het feit dat de media af en toe een WOO-procedure moeten instellen om informatie te verkrijgen is vooral te zien als het breidelen van de journalistiek.
niet leiden tot verwijten naar de pers en het stop zetten van informatie-uitwisseling met de pers
In Medemblik werd de beoordeling van de inwoners van deze gemeente over het nieuwe HVC-systeem van afvalinzameling en het nieuwe tarief verschillend weergegeven. Het I&O Research gaf een ontevredenheidspercentage van 61% te zien, terwijl gemeente en HVC betogen dat men erg goed reageert op het nieuwe systeem. Het feit dat er 42% minder restafval wordt aangeboden wordt door hen beoordeeld als positief. Drie Medemblikse fracties missen de resultaten van een recenter onderzoek en zijn verbaasd over het van de agenda halen van de evaluatie van dit onderwerp.
De berichtgeving in de krant hierover wordt door de gemeente gezien als een hetze en ook HVC heeft zich niet onbetuigd gelaten. Ook in Hoorn wordt door de gemeente een berispend mailtje gestuurd naar de verslaggever die het verhaal opschreef van een boze ondernemer die een voorlichtingsavond een lachertje vond. PvdA-raadslid Arnica Gortzak diende hierover artikel 36 vragen in, waarin zij haar zorgen uit over de persvrijheid in Hoorn.
In een reactie op mijn column over deze kwestie betreurde zij de inhoud van mijn stukje
Dit laat bij mij weer een herinnering van kort geleden opborrelen over de kwestie Ursemmerhof in Koggenland, waar een wethouder de informatieverstrekking aan de pers eenzijdig lijkt op te schorten. In een reactie op mijn column over deze kwestie betreurde zij de inhoud van mijn stukje en gaf ze aan dat ik beter eerst informatie bij haar had kunnen ophalen. Mijn stukje handelde juist over de onverkrijgbaarheid van die informatie vanuit de gemeente.
Nu is een column iets anders dan een persbericht. Als columnist neem ik gebeurtenissen waar en geef daar commentaar op. Ik kan er feitelijk naast zitten, maar dat zie ik als een gevolg van een politiek proces. Ik neem nu in Westfriesland waar dat de gemeente niet volledig informatie verschaft en in plaats van recht te zetten en te zorgen dat de benodigde informatie boven water komt, worden de verslaggevers verweten niet met de door hen gewenste feiten te komen. Dit is de gemeenten ten zeerste te verwijten!
Doe moeilijk en krijg moeilijkheden
Ik krijg de indruk dat het niet zozeer de Westfriese politici zijn die de pers aanvallen, maar ambtenaren die de taak hebben de berichtgeving vanuit de gemeenten te regelen. Dat kan op de geschetste manier alleen maar tot pijnlijke confrontaties tussen raad en college leiden. Dat leidt weer tot beschadiging van collegeleden en het vergroten van wantrouwen in het openbaar bestuur. Het zijn niet de verslaggevers en commentatoren die deze schade veroorzaken, maar de bestuurders die dit hebben laten gebeuren. Besturen is niet altijd gemakkelijk en als wethouder zul je soms niet of slechts moeizaam je zin krijgen. Probeer dan niet elk moeizaam gehaalde zaak te verkopen als een groot succes. Journalisten zijn niet achterlijk!
Doe moeilijk en krijg moeilijkheden. Dat moet op zeven tegeltjes komen in de zeven gemeentehuizen in Westfriesland. Ik zal overtuigd kunnen worden van het nut van momenten van geheimhouding, maar niet wanneer die gebruikt wordt om de burgers om de tuin te leiden of iets op te dringen wat voornamelijk in de kraam van enkele collegepartijen te pas komt. De media hebben de heilige taak om de spreuk: ‘Oja? Is dat zo?’ te allen tijde in te zetten. Het afblaffen van de pers is geen prestatie die beloond mag worden. Daar dienen mensen een tik voor op de vingers te krijgen. Wanneer gemeenten menen te kunnen aantonen dat de pers moedwillig een verkeerde draai aan nieuws geven, moet dat ook boven water komen.
De rechtbank dient dan te bepalen wie fout is en dus boete moet doen. Westfries: kom op voor jouw democratie!