5 oktober 2023 – column Peter Ursem: Drugs enzo
In de Hoornse raadscommissie werd heel verschillend gedacht over het laten testen van drugs voordat de gebruikers er zich tegoed aan doen. Een drugstest zou door de gemeente moeten worden opgezet, om te voorkomen dat gebruikers drugs gebruiken met nog gevaarlijkere vervuilende stoffen erin.
Zowel voor- als tegenstanders kwamen met zeer valide klinkende argumenten en het overhellen naar een andere gedachte dan waarmee de commissieleden de raadszaal binnenkwamen heb ik niet kunnen vaststellen. Het betekent dat bij een stemming in de raadsvergadering een meerderheid van stemmen bepaalt wat er gaat gebeuren, los van het gelijk dat er achter steekt. Over enige jaren kan men wellicht spreken van wijsheid achteraf en misschien dat het dan pas mogelijk is een bij-nader-inzienmoment te beleven.
doodnormaal om de onnodige medicijnen te slikken ter verhoging van de feestvreugde
Tegenstanders van drugstest betogen dat wanneer door testen wordt bepaald dat er geen verkeerde vervuilende stoffen in de pilletjes zit door de drugsgebruikers wordt gemeend dat het dus veilig is. Het mogelijk maken om te laten testen zou ook het signaal kunnen geven dat het kennelijk doodnormaal is om de onnodige medicijnen te slikken ter verhoging van de feestvreugde.
Voorstanders benadrukken het aspect van voorlichting die de testers tegelijk verstrekken en dat houdt in dat er nogmaals gewaarschuwd wordt voor de gevaren die ‘goed’ gekeurde drugs nog steeds opleveren voor je gezondheid.
Ik heb voor- en tegenstanders argumenten ter versterking van hun mening horen gebruiken die zij bij de Brijderstichting googelden. Je kunt daar lezen dat drugs bijzonder risicovol zijn en ook dat dit in de testlocaties wordt meegegeven aan degenen die hun spullen komen laten testen. Nergens is het bericht te distilleren als zou het niet erg zijn om tijdens party’s en festivals sfeerverhogers te slikken, spuiten of snuiven. Het lijkt er tevens op dat absolute tegenstanders van drugsgebruik ook geen testlocaties dulden.
de zes andere gemeenten kennelijk een stuk achterlopen op Hoorn, wanneer het dit soort vragen betreft.
Gelukkig kwam ook even ter sprake of Hoorn deze kwestie als aparte gemeente zal aanpakken of dat er in Westfries verband een testlocatie kan worden ingericht. Dat lijkt mij een prima idee. Wanneer een locatie zal worden opgestart is het handig om de regio erbij te betrekken en wanneer Hoorn besluit maar geen testlocatie te initiëren dan zal het niet te verwachten zijn dat een of meerdere Westfriese gemeenten deze taak wel zal invullen. Heel even kwam dit zo op mij over, maar het meegaan in deze gedachte betekent eigenlijk ook, dat de zes andere gemeenten kennelijk een stuk achterlopen op Hoorn, wanneer het dit soort vragen betreft.
Natuurlijk komt bij een onderwerp als deze ook de relatie met andere gebruikersproblemen om de hoek kijken. Wat te denken van alcoholmisbruik? Dat speelt in de hele regio een rol. Dat is toch een groter probleem dan drugsproblematiek? Ja natuurlijk speelt dat ook en we mogen ons enerzijds gelukkig prijzen dat aan het consumeren van nicotine en een hoop bijkomend vergif, alcohol en drugs in vele vormen grote risico’s kleven. Dat wordt jongeren onder de 18 jaar op de scholen uitvoerig voorgehouden. Anderzijds kun je stellen dat het toch erg is dat je deze voorlichting moet geven en tegelijkertijd constateren dat het voor een te groot deel niet echt aanslaat.
Het is goed om niet te karig te zijn om jonge mensen voor te lichten over verslavende en verwoestende genotsmiddelen, maar het zal nooit helemaal afdoende zijn. Wordt het ooit afdoende wanneer de Westfriese overheden flinke budgetten vrij maakt om voor 18-plussers nog meer waarschuwende informatie of andere maatregelen te regelen? Ik vrees van niet, maar mag dat een argument zijn om er dan maar geen gemeenschapsgelden in te stoppen? Ben je er van af wanneer je stelt: eigen schuld, dikke bult? En de gebruikers bij wie het helemaal misloopt voorhouden, dat ze het zelf maar moeten zien op te lossen? Ik vrees dat je ook de vraag moet stellen of een mens volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor het eigen gedrag.
Zelfs een streng antidrugsbeleid met torenhoge straffen lijkt niet afdoende te kunnen zijn tegen misbruik van beschadigende spullen. Ook zeer uitgebreide preventieve maatregelen voorkomen gebruik van drugs niet. Misschien kan men er iets minder slachtoffers door krijgen. Voor mij is duidelijk dat welke aanpak dan ook een Westfriese aanpak moet zijn, want festivalbezoekers blijven niet slechts in de eigen gemeente feest vieren.