20 september 2023 – Column Peter Ursem: Regeren is vooruitzien
De gemeente Medemblik heeft ruimte om woningen te bouwen. Dat weet de gemeente zelf nog niet, maar bestuurders en bewoners van Hoorn kunnen zich nauwelijks voorstellen dat een gemeente met zo’n grote oppervlakte niet veel meer woningen kan bouwen dan er nu op stapel staan. In Hoorn zou men bij wijze van spreken een sportclub van zijn velden willen wegkijken om daar weer een stukje van de woningbouwaspiraties te kunnen waarmaken.
Medemblik mag van de provincie niet meer bouwen dan ze nu willen doen, moet ik begrijpen. Delen van het groene gebied hebben een beschermde status of een agrarische functie. Nu nog wel een agrarische functie, denk ik er dan bij. Er worden hier en daar in Nederland stukken agrarische grond opgekocht omdat de boer zich laat uitkopen en er daarom minder stikstofbommen een nabijgelegen natuurgebied bedreigen. Ik vraag me af of dat in de gemeente Medemblik ook het geval is. Een van de manieren om daar achter te komen, meende ik een tijdje geleden te kunnen constateren, is na te gaan of projectontwikkelaars zich al hebben ontfermd over die stukken.
het lijkt tijd te worden dat Hoorn begrijpt dat dit (helaas!) niet mogelijk is
In Hoorn lopen politici rond die de bouwbeperkingen van de stad opgelost willen zien in de andere gemeenten van Westfriesland. Met hetzelfde gemak willen zij ook arbeidsmigranten en statushouders huisvesten in de zee van bouwruimte die zich meteen buiten de stadsgrenzen uitstrekt. Maar het lijkt tijd te worden dat Hoorn begrijpt dat dit (helaas!) niet mogelijk is. Het is al moeilijk genoeg om bouwlocaties te vinden in of bij de dorpskernen van de gemeente Medemblik. En ik vraag me af in hoeverre de Abbekerkers, Andijkers, Bennigbroekers, Hauwertsianen, Midwouders, Nibbixwouders, Onderdijkers, Oostwouders, Opperdoezers, Sijbekarspelianen, Twiskers, Wervershovelingen, Wognummers, Zwaagdijk-Ooster en -Westerlingen en Medemblikkers zich verheugen in berichten dat er af en toe wel wat nieuws kan worden neergezet.
Medemblik blijft de komende jaren nog wat doorgroeien, maar dat gaat moeizaam. De bedoeling is de komende tien jaar 2450 woningen te bouwen terwijl er voor slechts 8 procent ruimte beschikbaar is. Dit voor stadsmensen schier onbegrijpelijk probleem zal zich voordoen in meer dorpen, vrees ik. Natuurlijk willen dorpelingen in groten getale dorpelingen blijven, maar daarnaast voor hun nakomelingen een plekje in de buurt laten realiseren. Omdat daarvoor bestemmingsplannen moeten worden aangepast, mogen politici de afweging maken dit wel of niet en in welke mate te doen.
wanneer alles van een leien dakje gaat, is er voor een politicus ook niks aan
Dat is in Medemblik in de afgelopen jaren dus niet al te enthousiast aangepakt en nu zitten ze daar met het probleem van niet genoeg nieuwe woningen en een stijgende vraag naar die woningen. Dat gaat echter allemaal wel goed komen op de duur, of op de lange duur, want wanneer alles van een leien dakje gaat, is er voor een politicus ook niks aan. Huizenbouw moet natuurlijk ook profijtelijk genoeg zijn voor de bedrijven die ze bouwen en verkopen en laat nu de bouw van sociale huurwoningen helemaal niet zo aantrekkelijk zijn als het bouwen van dure villa’s en andere soorten poenbouw. Dat heeft, denk ik dan weer in alle simpelheid, gevolgen voor de wachtlijst van mensen die niks overhouden en toch netjes willen wonen.
Het realiseren van woonruimte voor iedere Medemblikker zal nog een uitdaging zijn, wordt beweerd. Ik denk dat die politieke lui in Hoorn maar helemaal geen ideeën over woonoplossingen buiten hun grenzen moeten koesteren. Wie is ook alweer de persoon die de spreuk bedacht: regeren is vooruitzien? Het is een spreuk uit de 19e eeuw en bedacht door de Franse journalist Émile de Girardin. Leuk om te weten, maar het is nog leuker wanneer deze spreuk in de 21e eeuw nog steeds in acht wordt gehouden.