GGD Hollands Noorden heeft in samenwerking met GGD regio Utrecht en GGD Twente het digitaal dossier jeugdgezondheid (GGiD) laten evalueren door het bureau Andersson Elffers Felix (AEF).
Het GGiD was bedoeld als een eigentijdse dossierapplicatie voor de jeugdgezondheid. Echter, na het besluit vorig jaar om de ontwikkeling van GGiD stop te zetten, is nu het evaluatieproces afgerond. Er was gezamenlijk bijna 13 miljoen euro in het project geinvesteerd toen in november 2022 besloten werd de stekker eruit te halen.
Evaluatie
De evaluatie, gericht op het begrijpen van het proces en het destilleren van lessen voor de toekomst, werd besproken door de algemene besturen van de drie betrokken GGD’en: regio Hollands Noorden, regio Utrecht en Twente. Het algemeen bestuur van GGD Hollands Noorden onderschrijft de conclusies en neemt de geleerde lessen ter harte.
Conclusies
Volgens het evaluatierapport van AEF blijkt dat het complexe samenspel van verschillende factoren heeft geleid tot de uitkomst. Drie conclusies zijn getrokken:
- Complex samenspel: Er zijn geen één of een klein aantal verklarende factoren, maar een veelvoud aan verschillende factoren die samen hebben bijgedragen aan de uitkomst.
- Vastgestelde randvoorwaarden: Binnen de vastgestelde randvoorwaarden hadden de GGD’en het eindresultaat niet kunnen bereiken. Deze randvoorwaarden omvatten gezamenlijke keuzes gedurende het proces en externe factoren waar de GGD’en geen invloed op hadden, zoals de aanbestedingswet en geldende marktcondities.
- Besluitvormingsproces: Het heeft vooral lang geduurd voordat werd besloten om te stoppen, vanwege de onduidelijkheid over de haalbaarheid van een werkend product en de hoge drempel om te stoppen.
Versterken
Lessen voor de toekomst, zoals vermeld in het rapport, omvatten onder andere het investeren van meer tijd aan de voorkant van een project, het inbouwen van expliciete go-no-go momenten, het formuleren van een eenduidige graadmeter voor de status van een project, en het vooraf inventariseren van risico’s en beheersmaatregelen. Het rapport benadrukt ook het belang van het behouden of versterken van bepaalde aspecten, zoals een professionele programma-organisatie en een gedeelde visie, bij toekomstige projecten.
Inzien
Het evaluatierapport kan worden ingezien voor een gedetailleerd overzicht van de bevindingen en aanbevelingen.