WESTFRIESLAND – De energiecrisis is al een aantal maanden een onderwerp waar niemand echt van kan ontkomen. Het wordt overal besproken. Toch wordt er voornamelijk ingezoomd op de huishoudens en weinig op andere groepen of instanties. Vandaar volgt hier een onderzoek naar verschillende soorten voetbalverenigingen in West-Friesland en hun ervaringen met de energiecrisis.
De regio West-Friesland kent in totaal 24 voetbalverenigingen. Van de 24 verenigingen waren er maar zeven bereid een antwoord te geven, een vereniging deelde schriftelijk mee niet mee te willen doen en de overige zestien verenigingen gaven geen antwoord. De verenigingen die wel meededen waren RKEDO, VVS’46, HVV Hollandia, Hoogwoud Opmeerse Sport Vereniging (HOSV), FC Medemblik, Sporting Andijk en RKVV Zwaagdijk.
Aan deze zeven voetbalclubs werd onder andere gevraag wat voor een soort energiecontract zij hebben, hoeveel procent zij qua gas en energie meer betalen dan begin vorig jaar, welke maatregelen zij nemen tegen de crisis en hoe zij er nu financieel voorstaan. Het aantal leden van de zeven verenigingen verschilt ook. Zo kent HOSV de minste leden met een totaal van 60 en heeft Sporting Andijk met 650 leden het hoogste aantal. Toch kent HOSV met haar lage leden wel de gevolgen van de prijsstijging terwijl de vereniging uit Andijk er helemaal niets van merkt.
Dat kan komen door de verschillende contracten van beide clubs. Vier verenigingen zijn in bezit van een vast energiecontract dat tot minstens eind 2023 loopt. Dat zijn VVS’46, Hollandia, Sporting Andijk en RKVV. De rest heeft een variabel contract. VVS’46 en Sporting Andijk gaven beide aan dat zij precies 0% meer betalen door de energiecrisis. Hoewel Sporting Andijk geen reden gaf hiervoor was het bij VVS wel duidelijk waarom zij niet meer betalen. Vijf jaar geleden is de vereniging begon met het verduurzamen van de accommodatie waardoor zij nu profijt hebben. Hierdoor hoeven zij geen maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld de kachel lager te zetten. Ook de vereniging de enige van de respondenten die financiële hulp kreeg van de gemeente, in dit geval gemeente Opmeer.
De overige vijf respondenten gaven aan wel meer te moeten betalen. FC Medemblik spant hierbij de kroon. Zij betalen per KW energie en m3 gas 225% meer dan vorig jaar. Bij RKEDO verschilt het qua dagprijs hoeveel zij meer betalen per KW energie. Het gaat hierbij om een percentage tussen de 10-30%. Aan gas betaalt de vereniging niets, omdat zij daar sinds vorig jaar van zijn afgestapt. RKVV moest voor beiden klassen 50% meer betalen, voor HOSV geldt dat alleen voor gas. Voor energie betalen zijn 40%. Ook Hollandia kon er niet ontkomen. De club betaalde voor energie 63% meer en voor gas 34%. Hieronder volgt een grafiek met de clubs die meer uitgeven aan gas en energie sinds de energiecrisis.
(tekst loopt door onder de visualisatie)
De kosten zouden voor sommige verenigingen misschien ergens uit terug moeten worden verdiend, zoals zelf een prijsstijging hanteren. Qua contributie is dat weinig te merken. Alleen verenigingen Hollandia en RKEDO hebben ertoe besloten om het contributiebedrag te verhogen. Met hoeveel is niet bekend. Ook konden de verenigingen vertellen dat zij niets of nauwelijks iets merkte van de crisis in het gedrag van de leden. Geen van hen ondervond dat er leden waren gestopt door de crisis. Het enige wat VVS’46 opmerkte was dat meer leden gebruik maakten van de douches op de club zodat zij thuis de kraan dicht kunnen houden.
Hoe de toekomst eruit gaat zien is onduidelijk, wel zijn de bevraagde fotoverenigingen optimistisch over de toekomst. Geen van de respondenten gaf een lage cijfer voor de toekomst en met een gemiddeld cijfer van 7,57 is het vertrouwen groot. Ook FC Medemblik gaf aan dat zij vertrouwen erin hebben dat de club het in de toekomst goed gaat doen, ondanks de enorm grote prijsstijging die zij ondervinden.
(Tekst loopt door onder de visualisatie)
Hoe het nu verder moet weet niemand. Voor de amateurverenigingen die in echt in nood komen biedt het kabinet een uitweg. Voor het tweede kwartaal in 2023 wordt noodvoorziening voorbereid voor clubs die in de problemen komen.