BOVENKARSPEL – Het gemeentebestuur van Stede Broec wenst alle inwoners en betrokkenen bij en met de gemeente fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2023. Woensdagavond 4 januari 2023 vanaf 19.30 uur vond de nieuwjaarsreceptie in het Postkantoor in Bovenkarspel plaats.
Even na 20.00 uur startte burgemeester Ronald Wortelboer zijn nieuwjaarspeech. Bekijk hieronder de gehele toespraak op video en daaronder de complete tekst.
Video
Bekijk hier de complete nieuwjaarspeech van burgemeester Wortelboer. Ook korte interviews met burgemeester Wortelboer en wethouder Thijs Visser. Hoe kijken zij terug op 2022 en welke uitdagingen zien zij voor 2023?
Foto’s
Nieuwjaarspeech
Geachte aanwezigen, beste gasten, van harte welkom in 2023
Waarschijnlijk heeft u allemaal de komst van het nieuwe jaar met uw gezin, familie of vrienden gevierd in de nacht van Oud en Nieuw. Ik hoop dat u het gezellig hebt gehad met elkaar en dat u ervan heeft genoten.
Het is heel fijn om u allemaal, mede namens onze nieuwe raad en ons nieuwe college, welkom te mogen heten op deze Nieuwjaarsreceptie van gemeente Stede Broec.
Zelf vind ik het – na twee jaren van beperkingen – fijn dat we weer samen kunnen komen, elkaar kunnen ontmoeten en elkaar de hand weer kunnen geven. Hoewel sinds corona de boks, een elleboog of een beleefde hoofdknik ook een soort van gewoon zijn geworden. En hoewel er de afgelopen jaren wel het één en ander veranderd is, zijn we toch ook weer heel snel naar het oude normaal omgeschakeld.
In één van de oudejaarsconferences kwam voorbij dat 2022 een jaar was om snel te vergeten. Daar ben ik het niet mee eens. Het jaar heeft ook veel moois opgeleverd.
Er kon immers weer heel veel. Na twee jaar Covidbeperkingen konden er weer huwelijksfeesten en jubilea gevierd worden. Hier in het Postkantoor hebben we met onze gouden bruidsparen van de afgelopen drie jaren hele gezellige samenkomsten gehad. Jong en oud kon weer naar festivals, naar optredens en naar het theater. Of gewoon weer lekker op een terrasje van het prachtige weer genieten. Iedereen kon weer te kermis, in Bovenkarspel en in Lutjebroek. Koningsdag kon weer gevierd worden, met een vrijmarkt, en goed bezochte sprankelende evenementen rond de raadhuislaan en bij de Paus in Lutjebroek.
Er was reuring op het plein rond de viering van 5 mei en ook Huttendorp was weer als vanouds gezellig. Scholen konden met de kinderen weer van alles doen en vieren, middelbare scholieren mochten met eindexamenfeesten een belangrijke fase in hun jonge leven afsluiten en eerstejaars kregen weer een normale introductie. De survivalrun en allerlei andere mooie sportactiviteiten met publiek konden in onze gemeente weer doorgaan. De intochten van Sinterklaas waren weer feestelijk en leuk voor jong en oud.
En de stichting Jongerenbeweging en oud papier vierde haar 50 jarig jubileum. Nicole van Rooy van Nicole’s Huiskamer werd gekozen tot Jeugdprofessional van het Jaar. Ook niet onvermeld mag blijven dat Jan de Wit en zonen het predicaat Hofleverancier heeft mogen ontvangen. Eveneens hebben maar liefst 10 plaatsgenoten dit jaar een lintje gekregen. Allemaal mensen die vooral veel voor de samenleving hebben gedaan en daarom terecht in een Koninklijk zonnetje zijn gezet. Zomaar een greep uit wat er allemaal in onze gemeente gebeurd is en te beleven viel.
Maar, er was er ook de afschuwelijke, gewelddadige inval in Oekraïne. Dat is een zwarte pagina in het jaarboek van 2022. Daartegenover staat dan weer de hartverwarmende reactie vanuit onze gemeenschap; mensen die spontaan hun huis openstelden om de vluchtelingen op te vangen. Iedereen die daaraan een bijdrage heeft geleverd en nog steeds levert: dank u wel. Ook die menselijke barmhartigheid, die solidariteit hebben we in 2022 ervaren!
Sinds de jaarwisseling van 2019 zit ik op de oudejaarsavonden met de telefoon naast me niet heel rustig.
U weet vast wel waar ik het over heb. Natuurlijk was het best gezellig en de nieuwjaarsnacht is gelukkig relatief rustig verlopen. Er waren geen grote incidenten en er zijn geen grote branden uitgebroken.
Er was veel – vooral heel mooi siervuurwerk om middernacht te zien. Daar kan ik ook van genieten.
Minder geniet ik van het zware knalvuurwerk dat in de dagen voor de jaarwisseling te horen is. Dan druk ik me nog zacht uit, voor velen is dat een grote ergernis of zelfs een belasting. Het is verboden, maar ja, Nederland en regels blijft een lastige combinatie: we vinden wel dat er regels moeten zijn, maar we bepalen zelf het liefste welke regels voor onszelf wel gelden en welke niet. In elk geval ben ik heel blij dat de Ceres ongeschonden is gebleven. Dat brengt me bij alweer een hoogtepunt van 2022: de opening van de uit de as herrezen molen door prinses Beatrix.
Het afgelopen jaar was ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Een nieuwe raad, met maar liefst 8 partijen en met veel nieuwe gezichten en oude bekenden. Ik vind het fijn om te zien dat met het toetreden van een aantal jonge talentvolle raadsleden alle generaties goed vertegenwoordigd zijn. Met het aantreden van het nieuwe team van wethouders – Thijs Visser, Nico Slagter en Martien Krijger – had Stede Broec als eerste in Westfriesland het college gereed. In mei presenteerde de nieuwe coalitie de plannen.
Er is veel te doen en er zijn uitdagingen en ambities volop. Of het nu gaat om woningbouw, verduurzaming en klimaat, energie, inflatie, of de arbeidsmarkt, er is werk aan de winkel. In Nederland en dus ook hier in Stede Broec. Zo moet meer gebouwd worden. De bouw van de nieuwe wijk Waterweide vordert gestaag en het college is druk bezig met het verder plannen en realiseren van nieuwe woningbouwlocaties. Het realiseren van bijvoorbeeld zogenoemde flexwoningen voor onder meer starters en spoedzoekers staat hoog op de agenda. Als het gaat om nieuwe ontwikkelingen zoals de ontwikkeling van een sportlandschap Middengebied Stede Broec-zuidwest en de ontwikkeling van het Centrum-zuid doen we dat samen met u.
U als inwoner en belanghebbende bent belangrijk in deze samenwerking. Draagvlak is een sleutelwoord dat raad en college voor besluitvorming essentieel vinden. Dit is niet synoniem met dat iedereen zijn wensen vervuld zal zien. Het betekent wel dat inwoners en belanghebbenden al aan het begin van trajecten gevraagd worden mee te doen. Opdat wensen, suggesties en ideeën die kunnen bijdragen aan duurzame oplossingen en betere keuzes op tijd meegenomen kunnen worden. Dat betekent voor het bestuur ook iets. Meer input vooraf en breed draagvlak betekenen minder ruimte achteraf in de besluitvorming.
Er ligt meer op ons pad: de huisvesting van ons onderwijs is een prioriteit. Het op een verantwoorde manier omgaan met ons cultureel erfgoed evenzo. De zorg voor degenen in onze samenleving die het niet zo breed hebben of die extra zorg en aandacht behoeven. Onze jongeren en onze ouderen, die hulp in deze soms kwetsbare levensfase nodig hebben, ook daarvoor staan we samen aan de lat. Kwetsbaarheid kan zich op meerdere wijzen uiten. Soms gaat het om concrete hulp bij fysieke beperkingen. Maar ook online; cybercriminaliteit bijvoorbeeld is iets waar zowel jongeren als ouderen slachtoffer van worden. Ook daarvoor hebben we het komende jaar meer aandacht.
Ik heb, in de jaren dat ik hier uw burgemeester mag zijn, Stede Broec leren kennen als een fijne hechte gemeenschap. Een gemeenschap waar hard gewerkt wordt, waar men oog en zorg heeft voor elkaar, waar vrijwilligerswerk nog steeds volop omarmd wordt. De verenigingen, stichtingen en alle vrijwilligers – ik heb hier al velen van u mogen begroeten – wil ik dan ook hartelijk bedanken voor hun inspanningen. Na de moeilijke Coronatijd heeft u nu misschien te maken met de gevolgen van inflatie en oplopende energiekosten. Wij hebben daar oog voor en ons gemeentebestuur onderkent het belang van uw werk.
U bent immers het cement in onze samenleving. Samenwerking staat centraal en deze samenwerking komt bijvoorbeeld ook mooi tot uiting bij de verenigingen die bij het Nassaupark de handen ineen hebben geslagen. Met als resultaat een nieuw onderkomen voor zeven clubs die het gebouw gebruiken en zelf in beheer hebben.
Deze op samenwerking gerichte houding zie ik ook terug in onze gemeenteraad. De wil is er altijd op gericht om samen te werken, in het belang van onze inwoners. Een ieder natuurlijk vanuit hetgeen waar hij of zij voor staat en op inhoud kritisch, maar altijd met het belang van de samenleving voor ogen. Verschillen worden niet steeds breed uitgemeten, er wordt vooral ook gekeken naar wat ons verbindt. Dat is kostbaar. In een samenleving die steeds meer lijkt te polariseren, is zoeken naar verbinding en samenwerking hard nodig.
In maart van dit jaar zijn er alweer verkiezingen, nu voor Provinciale Staten en daarmee, indirect, ook voor de Eerste Kamer. De ingewikkelde kwesties die in 2022 speelden en nu nog actueel zijn, zullen ongetwijfeld effect hebben op de uitslag. Ik hoop dat de noodzaak van samenwerking en het zoeken naar verbinding zijn weerklank in de uitslag zal vinden. Ons land heeft dat nodig.
Dat brengt me bij mijn wens voor 2023: Laten we niet kijken naar wat ons verdeelt, maar samen op zoek gaan naar wat ons verbindt. Het gaat om ons allemaal, het blijft allemaal mensenwerk. Samen geven we betekenis aan onze samenleving, aan onze dorpen, onze gemeente.
Namens de gemeenteraad, het college en al onze medewerkers breng ik graag een toost uit op een gezond, veilig en gelukkig 2023, met elkaar en voor elkaar!