STEDE BROEC – Vanaf 3 april gaan de gemeente Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland weesfietsen bij de NS stations verwijderen. Het gaat om fietsen die ernstig beschadigd zijn en fietsen die meerdere maanden op dezelfde plaats staan. Deze fietsen krijgen volgende week een sticker. Daarna heeft de eigenaar 2 weken de tijd om de fiets te verwijderen.
Deze weesfietsen en fietswrakken houden stallingsplekken bezet en geven volgens de gemeenten een rommelig beeld van het station. “We houden daarom de opruimactie. Op deze manier komt er weer stallingsruimte vrij. Ook willen we voorkomen dat fietsers die geen plek hebben hun fiets neerzetten op gevaarlijke of storende plekken. Of op plekken waar dieven ze makkelijk kunnen stelen,” laten de gemeenten in een gezamenlijk bericht weten.
Opruimactie
Tijdens een opruimactie krijgen fietsen een sticker met daarop een waarschuwing. “Vindt u een sticker van de gemeente aan uw fiets en gebruikt u uw fiets gewoon? Haal dan de sticker van uw fiets af. Uw fiets wordt dan niet verwijderd. Vanaf 3 april verwijderen we alle fietsen waaraan nog een label hangt. De wrakken voeren we direct af en de weesfietsen slaan we op.”
Via gevonden voorwerpen op de website van de gemeente kunt u bekijken of uw fiets is opgeslagen. U kunt dan contact opnemen met de gemeente en een afspraak maken om de fiets op te halen. Na de opruimactie gaat de NS de stallingen schoonmaken zodat ze weer netjes zijn.
Tips om diefstal te voorkomen
Naast de opruimactie delen de gemeenten ook informatie over het veilig stallen van de fiets.
- Gebruik een tweede slot: het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren en dus verkleint dit de kans op diefstal. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in één soort slot.
- Zet uw fiets altijd met frame en voorwiel vast aan een object zoals een fietsenrek of brug. Zo kan een dief de fiets niet meenemen naar een donkerdere plek waar hij rustig het slot kan forceren.
- Noteer vooraf gegevens van uw fiets, zoals het framenummer, merk, type en de kleur. Deze gegevens heeft u nodig bij het doen van aangifte.
- Maak uw slot hoog en flexibel vast en zorg dat het (ketting)slot niet op de grond hangt. Het is beter om een kettingslot een aantal keer om een paal en de fiets te wikkelen dan deze los te laten bungelen.
- Heb je een elektrische fiets dan is het huren van een fietskluis op het station aan te raden.
Bron tekst en foto: Gemeente Stede Broec