STEDE BROEC – Binnen de gemeente Stede Broec is veiligheid een belangrijke voorwaarde om fijn te kunnen leven, wonen, werken en recreëren. Met input van de politie, het Openbaar Ministerie, inwoners en maatschappelijke organisaties heeft de gemeente daarom een Integraal Veiligheidsplan opgesteld. Het Integraal Veiligheidsplan is donderdag 25 mei vastgesteld door de gemeenteraad.
In het Integraal Veiligheidsplan worden vijf thema’s benoemd. Het gaat om een veilige woon- en leefomgeving; zorg en veiligheid; cybercriminaliteit en gedigitaliseerde criminaliteit; ondermijning; toezicht en handhaving. Binnen deze thema’s worden voor de periode 2023 tot en met 2026 prioriteiten gesteld.
Veilige woon- en leefomgeving
Binnen het thema veilige woon- en leefomgeving en zorg en veiligheid staat de aanpak van overlast door alcohol- en/of drugsgebruik en vuurwerkoverlast centraal. De boa’s zullen hier extra aandacht aan besteden. Ook doet de gemeente een beroep op de inwoners zelf. Ziet u ongeregeldheden? Meld deze dan. Bezit u een camera? Meld u dan aan bij Camera in Beeld. Daarnaast worden informatielessen en voorlichting op scholen gegeven over drugs- en/of alcoholgebruik. Ook zetten we buurtbemiddeling voort.
Cybercriminaliteit
Door de toenemende digitalisering is het belangrijk dat inwoners weerbaarder worden tegen cybercriminaliteit en gedigitaliseerde criminaliteit. De gemeente gaat daarom voorlichting geven, zodat inwoners weten waar het over gaat, zich bewust worden van de risico’s en weten wat ze kunnen doen om zich te beschermen tegen cybercrime. Er is specifieke aandacht voor kwetsbare groepen, zoals: senioren, jeugd en ondernemers.
Ondermijning
Ondermijning is de verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld. Georganiseerde criminaliteit is een vorm van ondermijning die het lokale gezag ondermijnt. Om ondermijning te voorkomen is het belangrijk dat bestuur, ambtelijke en maatschappelijke organisaties zich bewust zijn van de signalen en risico’s. Om ondermijning terug te dringen richten we ons op de aanpak van georganiseerde criminaliteit zoals drugs, witwassen en arbeidsuitbuiting. We voeren controles uit in samenwerking met onze (keten)partners op de bedrijventerreinen en in het buitengebied. Ten slotte zijn meldingen van inwoners een basis voor controles en voeren we controles uit voor een humane en veilige arbeidshuisvesting.
(tekst gaat verder onder deze afbeelding)
Toezicht en handhaving
Boa’s en toezichthouders zorgen ervoor dat inwoners de wetten en regels opvolgen. Toezichthouders van de gemeente controleren op bouwwerken, (overlast van) bedrijfsmatige activiteiten, houtrook en huisvesting van arbeidsmigranten. Ze gaan door met de controles op oneigenlijk gebruik van woningen en op een humane en veilige arbeidshuisvesting. Tijdens evenementen en kermissen pakken we overlast, geweld, het gebruik van drank en drugs en de brandveiligheid aan. Waar nodig nemen we passende maatregelen zoals het inzetten van flexibel cameratoezicht.
Samen met partners en inwoners
Het Integraal Veiligheidsplan is opgesteld met input van politie, het Openbaar Ministerie, inwoners en maatschappelijke organisaties. Inwoners konden via een enquête aangeven wat ze van de veiligheid in hun buurt vinden. Ook de input van de gemeenteraad, cijfers van onze (keten)partners en landelijke en regionale prioriteiten hebben bijgedragen aan de prioriteiten in het Integraal Veiligheidsplan.
Het volledige Integraal Veiligheidsplan en de samenvatting kunt u hieronder downloaden.
Bron tekst en foto: Gemeente Stede Broec