HOORN – Op zondag 24 november vindt in de Noorderkerk een bijzondere bijeenkomst plaats met de Indiase schrijver en Erasmusprijswinnaar Amitav Ghosh. In een gesprek met schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf bespreekt Ghosh zijn boeken De vloek van de nootmuskaat en Smoke & Ashes, waarin hij verbanden legt tussen kolonialisme en de huidige klimaatcrisis. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht via de website van het Westfries Museum.
Kolonialisme en klimaat in een nieuw perspectief
Ghosh ontvangt dit jaar de Erasmusprijs voor zijn bijdrage aan het thema “De verbeelding van het ondenkbare”. In zijn recente werk belicht hij hoe kolonialisme en uitbuiting in het verleden hebben bijgedragen aan de klimaatuitdagingen van nu. Zijn boek *De vloek van de nootmuskaat* behandelt de rol van de VOC, waarbij hij stelt dat de industriële moderniteit is gebouwd op fundamenten van kolonialisme en ecologische uitbuiting. Dit werk beschouwt de impact van het koloniale systeem op mens en natuur en verbindt deze historische gebeurtenissen met actuele mondiale vraagstukken.
De VOC en JP Coen in historisch perspectief
In *De vloek van de nootmuskaat* staat de door de VOC in 1621 gepleegde genocide op de Banda-eilanden centraal. Na de ontvolking van de eilanden werd er een plantagesysteem ingevoerd dat afhankelijk was van de arbeid van tot slaaf gemaakten. Ghosh legt in dit werk een nieuw licht op de geschiedenis van de VOC en Jan Pietersz Coen, waarbij hij de Hoornse geschiedenis koppelt aan bredere wereldgeschiedenis.
Praktische informatie
Het gesprek met Ghosh en Dijkgraaf wordt georganiseerd door Stichting Praemium Erasmianum in samenwerking met het Westfries Museum, gemeente Hoorn en Writers Unlimited. Na de lezing kunnen bezoekers de boeken aanschaffen en laten signeren.
Datum: Zondag 24 november 2024
Locatie: Noorderkerk, Kleine Noord 30, Hoorn
Tijd: 15.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Toegang: Gratis, reserveren noodzakelijk via westfriesmuseum.nl
Meer informatie over de historische gebeurtenissen op de Banda-eilanden is te vinden in de online expositie Pala – Nutmeg Tales of Banda via de website van het Westfries Museum.