Artikel 1 Definities
Tekst loopt door onder deze advertentie
Advertentie
In deze nadere regels wordt verstaan onder:
- a.
college: het college van burgemeester en wethouders;
- b.
de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte: de Commissie die ingevolge het bepaalde in artikel 84 van de Gemeentewet het college adviseert over de naamgeving van de openbare ruimte van de gemeente Hoorn.
Artikel 2 Commissie Naamgeving Openbare Ruimte
- 1.
Het college stelt bij besluit een Commissie Naamgeving Openbare Ruimte in.
- 2.
Het college stelt een reglement vast waarin in ieder geval de taken, de samenstelling en de werkwijze van de straatnaamcommissie worden beschreven.
Artikel 3 Uitgangspunten en beleidsregels
Bij de advisering toetst de Commissie aan de volgende uitgangspunten en beleidsregels:
- a.
De naamgeving vindt plaats op basis van samenhangende naamcategorieën (Thema). Bij de naamgeving van openbare ruimten wordt daarom eerst het thema gekozen.
- b.
Het door de Commissie gekozen thema wordt in de commissievergadering door de leden vastgesteld.
- c.
Een naam mag niet te lang zijn, maximaal 24 tekens. Voor openbare ruimtenamen langer dan 24 karakters gelden afkortingsregels. Deze regels zijn vastgelegd in de NEN 5825-norm.
- d.
Individuele nieuwe namen lijken in schrijfwijze of klank bij het uitspreken niet te veel op reeds in de stad aanwezige namen van openbare ruimten.
- e.
De namen zijn goed uitspreekbaar en makkelijk te spellen. Het gebruik van cijfers in de naam en vooral aan het einde van de naam wordt zoveel mogelijk vermeden.
- f.
Nog levende personen worden niet vernoemd, met uitzondering van de leden van het Koninklijk Huis. Vernoeming vindt niet eerder plaats dan nadat een periode van tien jaar is verstreken na het overlijden van de te vernoemen persoon.
- g.
Het wijzigen van een reeds bestaande naam in de openbare ruimte wordt zo veel mogelijk vermeden.
- h.
Er worden geen claims gelegd op toekomstige vernoeming van een bekende persoon.
- i.
Als een straat wordt vernoemd naar een historische figuur wiens naam op verschillende manieren geschreven wordt, wordt de spellingsvariant gebruikt, die het dichtst bij de huidige spelling ligt.
- j.
Een voor vernoeming voorgedragen persoon moet blijk hebben gegeven van bijzondere verdiensten voor de Hoornse samenleving of de samenleving in bredere zin of heeft een grote symbolische waarde voor veel of bepaalde groepen in Hoorn.
- k.
Bij persoonsvernoemingen verdient het toekennen van namen van vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen uit de samenleving de voorkeur. Diversiteit staat hierbij voorop. Bij gelijke geschiktheid krijgen vernoemingen naar personen uit ondervertegenwoordigde groepen voorrang.
- l.
Specifieke suggesties (bedoeld voor een specifieke openbare ruimte) worden slechts door de Commissie in behandeling genomen indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- 1.
Voor de betreffende wijk of buurt heeft het college nog geen thematiek vastgesteld of de suggestie past binnen de vastgestelde thematiek;
- 2.
Voor de betreffende openbare ruimte heeft de Commissie in een vergadering nog geen advies geformuleerd;
- 3.
De suggestie heeft geen betrekking op een openbare ruimte die al eerder is benoemd, tenzij sprake is van zeer zwaarwegende redenen die zijn vastgelegd in een besluit van het college.
Artikel 4 Toekenning of wijziging van nummeraanduidingen
- 1.
Met toepassing van artikel 3 van de verordening worden nummers vastgesteld, toegekend, gewijzigd of ingetrokken;
- 2.
Het toekennen van nummers geschiedt, al dan niet op verzoek van een belanghebbende, of na eigen waarneming, door middel van besluitvorming in de zin van artikel 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) mits het te adresseren object in aanmerking komt voor een huisnummer.
Artikel 5 Wijze van nummeraanduiding
- 1.
Met toepassing van artikel 2, tweede lid, tweede aandachtsstreepje, van de verordening bestaat een nummeraanduiding uit een huisnummer eventueel gevolgd door een volgletter en een toevoeging:
- •
Het huisnummer bestaat uit maximaal 5 cijfers. Uitgesloten worden Romeinse cijfers.
- •
De volgletter bestaat uit één letter van het alfabet in hoofdletters. Letters die niet gebruikt worden zijn de I en de O. Dit in verband met getalsverwarring.
- •
De toevoeging bestaat uit een spatie gevolgd door een driecijferige combinatie (000-999).
- 2.
De voorkeur van nummering aan een openbare ruimte is als volgt:
- •
Indien mogelijk gewoon doornummeren.
- •
Indien het een inbreiding van objecten betreft met minder of gelijk aan 24 adressen, werken met de volgletter A t/m Z óf,
- •
Indien één hoofdingang in een appartementengebouw of bedrijfsverzamelgebouw aanwezig is, dan gebruik maken van hotelvernummering: huisnummer gevolgd door de toevoeging <spatie>001 (= begane grond), <spatie>101 (= eerste verdieping), etc.
Artikel 6 Inwerkingtreding en citeertitel
- •
Deze nadere regels treden in werking de dag na bekendmaking.
- •
Deze regeling wordt aangehaald als: Nadere regels Nummering en Naamgeving Openbare Ruimte Hoorn.
-
Hoorn, 20 augustus 2024
Het college van Burgemeester en Wethouders
de secretaris, de burgemeester,
Bekendmaking:
- •
via www.officielebekendmakingen.nl
- •
door opname in het Gemeenteblad