HOORN – Het college van Hoorn heeft middels een raadsbrief aangekondigd geen vervolgeditie van de Slag op de Zuiderzee te organiseren in 2024, zoals eerder gepland. Dit besluit komt voort uit financiële beperkingen, zoals vermeld in de brief.
Het evenement, dat in 2022 en 2023 succesvol werd georganiseerd, stond bekend om zijn herbeleving van de historische gebeurtenis op de Zuiderzee. De viering was bedoeld om het verhaal van Hoorn te versterken en de lokale cultuur te bevorderen.
Subsidie
De organisator van de voorgaande edities, Stichting Hoorn Kunst en Cultuur heeft aangegeven minstens €102.500,- nodig te hebben om het evenement op dezelfde wijze voort te zetten in 2024. De gemeente werd verzocht om voor februari duidelijkheid te verschaffen over de financiële steun, om voldoende voorbereidingstijd te garanderen.
Steun onhaalbaar
Echter, ondanks de positieve houding van het college ten opzichte van het evenement, blijkt uit de financiële prognoses van de gemeente dat structurele financiële steun niet haalbaar is. Dit heeft geleid tot het besluit om de geplande vervolgeditie van 2024 af te gelasten.
Belangrijk evenement
Een woordvoerder van de organisatie bevestigd dat het evenementen een ton kost. “Het is een belangrijk toeristisch evenement voor Hoorn dat heel succesvol is, dit jaar heeft het al 30.000 mensen naar de stad getrokken. Wij zien potentie zoals het Dickens in Deventer welke 125.000 mensen trekt. Bij een jaarlijkse viering zal het Hoorn echt landelijk op de kaart zetten. Het past namelijk bij het historische DNA en het verhaal van Hoorn en het is dan ook een prachtig citymarketinginstrument.”
Kosten
De totale kosten van ruim €100.000 kunnen worden verklaard. “De bedragen zijn gaan zitten in de landelijke marketingcampagne, de fair practice voor alle re-anactors, muziekgezelschappen, mensen die optraden, maar ook voor het nautische programma, de educatieve activiteiten en het culturele/historische programma. Juist dat is de meerwaarde van dit evenement: we willen het niet half doen.”
Niet bezuinigen
Toch laat de organisatie weten het te snappen dat de gemeente moet bezuinigen en dat ze dit bedrag niet over hebben voor een jaarlijkse viering. “Maar we vinden het wel belangrijk voor Hoorn dat het gevierd gaat worden en ook op een mooie solide manier, met educatie en een duidelijke historische onderbouwing en maatschappelijke relevantie ‘Hoorn viert de vrijheid, toen en nu’. We willen dit niet uitkleden en er weer het zoveelste Hoornse bier- en wijnevenement van maken. Het moet echt een kwalitatief evenement zijn, voor jong en oud.”
Andere opzet?
“Als organisatie beraden we ons nu over hoe we eventueel verder kunnen. Is sponsoring mogelijk, zijn er andere wegen mogelijk, is een andere opzet mogelijk? En wel zo dat de slag behouden blijft voor Hoorn, want we zijn er van overtuigd, en hebben inmiddels bewezen, dat dit een belangrijk evenement is voor de onderlinge verbinding in Hoorn (van zowel ondernemers, cultuur als bewoners) en succesvol is voor de promotie van de stad,” aldus de woordvoerder van de organisatie Slag op de Zuiderzee.