HOORN –
Er wordt gewerkt aan een nieuw afvalbeleidsplan. Inwoners hebben hierover op verschillende manieren kunnen meedenken. De gemeente werkt nu een aantal scenario’s uit. Deze scenario’s worden dit najaar weer aan inwoners en aan de raad voorgelegd.
Er wordt gewerkt aan een nieuw afvalbeleidsplan. Goed afvalbeleid werkt alleen als inwoners het afval op de juiste manier kunnen aanbieden en achter de keuzes in het beleid staan. Een deel van het afvalbeleid is wettelijk verplicht, maar als het gaat om kosten, service en het verminderen van afval speelt de inwoner een belangrijke rol.
Op 17 april is de gemeente gestart met een online informatiemoment. Daarna hebben inwoners een vragenlijst ingevuld over de manier waarop zij nu afval scheiden. Ook konden zij laten weten wat zij in de toekomst belangrijk vinden. Na de vragenlijst heeft de gemeente met een aantal inwoners verschillende keuzes besproken tijdens de werksessies op 27 mei. De gemeente werkt een aantal scenario’s uit. Dit wordt komend najaar bij inwoners getoetst en aan de Raad voorgelegd.
Resultaten vragenlijst
Van 17 april tot en met 1 mei hebben 2.253 inwoners de vragenlijst over afval ingevuld. Mede dankzij het hoge aantal ingevulde vragenlijsten heeft de gemeente een goed beeld van het gedrag van mensen op dit moment. Ook is er een duidelijk beeld over de opvatting van de inwoner als het gaat om afval scheiden en welke rol kosten en service hierbij spelen. Bij de open antwoorden kwamen veel inwoners met de wens voor een blauwe afvalcontainer. Bedoeld voor oud papier en karton. Daarnaast viel de suggestie voor het maken van milieuparken in de buurt supermarkten op. Inwoners kunnen dan op één plek terecht voor glas en bijvoorbeeld kleding. De gemeente onderzoekt nu wat de mogelijkheden zijn.
Werksessies 27 mei
Na de vragenlijst zijn inwoners uitgenodigd voor werksessies op 13 en 27 mei. Deze werden gehouden op vier verschillende locaties in de stad in de middag en avond. 25 inwoners hebben zich hiervoor aangemeld en bezochten een van de twee werksessies op 27 mei in De Kreek of Wijkcentrum Kersenboogerd. De werksessies van 13 mei zijn wegens onvoldoende aanmeldingen komen te vervallen.
Tijdens de werksessie hebben inwoners meegedacht over de verschillende keuzes die de gemeente moet maken als het gaat om afvalinzameling, afval scheiden en het verminderen van afval. De sfeer was goed en er zijn veel mooie adviezen gegeven. De gemeente heeft deze vorm van participatie als zeer fijn ervaren. De resultaten worden nu verwerkt en sommige opties worden op haalbaarheid onderzocht.
Ondergrondse containers
Naast het afvalbeleidsplan werkt de gemeente ook aan verbeteringen in de afvalinzameling die sowieso gedaan moeten worden. Dit betekent dat de gemeente in de binnenstad en bij de hoogbouw stopt met de zakkeninzameling en zorgt voor ondergrondse containers en GFT-cocons. Binnenkort wordt onder de grond gekeken of de boogde locaties inderdaad kunnen. Soms worden er toch nog oude kabels en leidingen gevonden of zelfs archeologische vondsten.
De gemeente kiest er voor de locatielijst nog niet te delen, omdat sommige locaties nog kunnen veranderen. De gemeente doet dat pas als zij zeker weet dat ook onder de grond aan alle eisen is voldaan. Eind van het jaar zullen inwoners geïnformeerd worden. Dit gebeurt in ieder geval tijdens bestaande bewonersavonden voor inwoners van de binnenstad. In december neemt het college een voorlopig besluit over de voorgestelde locaties. Mochten er zwaarwegende bezwaren zijn dan kan dit na dit besluit kenbaar gemaakt worden. De gemeente zal de locaties in die periode ook zichtbaar maken met informatieborden.
Het bepalen van de locaties voor ondergrondse containers in de binnenstad is een complexe zaak. Wethouder Bennis noemt het met regelmaat ‘de strijd om de openbare ruimte’. De afgelopen periode zijn er flinke stappen gezet en de gemeente verwacht eind van dit jaar met een voorgenomen locatiebesluit te komen. Ondertussen werkt de gemeente door aan een nieuw afvalbeleidsplan.
Bron tekst en foto: Gemeente Hoorn