HOORN – Door stijgende verbrandingskosten en een grote hoeveelheid restafval werkt de gemeente Hoorn aan een nieuw afvalbeleidsplan. De gemeenteraad bespreekt in de commissievergadering op 26 november drie mogelijke opties om afvalscheiding te verbeteren en kosten te beperken. Het definitieve besluit wordt begin 2025 verwacht.
Waarom een nieuw plan?
De kosten om restafval te verbranden nemen de komende jaren verder toe door hogere rijksbelastingen. Hoorn produceert veel restafval, wat niet alleen het milieu belast, maar ook de afvalstoffenheffing voor inwoners verhoogt. Om dit tegen te gaan, werkt de gemeente aan een plan dat de balans zoekt tussen kosten, service en milieuvriendelijkheid.
In mei 2024 hebben inwoners via een vragenlijst en werksessies meegedacht over mogelijke verbeteringen. De uitkomsten daarvan zijn verwerkt in drie scenario’s die nu op tafel liggen.
Nieuwe blauwe afvalbak
Volgens een woordvoerder van de gemeente is de blauwe afval voor oud papier een wens uit het participatieproces onder de inwoners. “Het verzoek voor een blauwe bak aan huis komt voort uit de gemeentelijke vragenlijst die in mei van dit jaar 2253 keer is ingevuld. Ook tijdens de werksessies kwam deze wens naar voren. Belangrijkste reden is het terugdringen van zwerfafval. Daarbij zorgt regen voor slechte recycle kwaliteit. Zowel Roele de Vries (red., inzamelbedrijf voor de verenigingen) als de verenigingen die oud papier inzamelen zijn vooraf geïnformeerd.”
De drie opties
De gemeente heeft drie opties uitgewerkt voor de inzameling van afval bij laagbouw (grondgebonden woningen, zijnde niet hoogbouw):
- Vier afvalbakken aan huis
Elke woning krijgt bakken voor restafval, GFT, plastic en papier. Deze optie verwacht iets betere afvalscheiding en vermindering van zwerfafval, maar brengt extra kosten met zich mee door de investering in nieuwe bakken. - Restafval op afstand
Drie bakken voor GFT, plastic en papier blijven thuis, maar restafval wordt in een buurtcontainer ingezameld. Dit verbetert het straatbeeld, maar vraagt eenmalige investeringen in nieuwe ondergrondse containers. - Na-scheiden
Plastic en restafval worden in dezelfde bak ingezameld en achteraf gescheiden. Dit maakt afval scheiden makkelijker voor bewoners, maar resulteert in minder bewust afvalgedrag en iets hogere kosten.
In elk van deze scenario’s komt er dus een blauwe afvalbak bij voor het scheiden van papier.
(tekst gaat verder onder deze afbeelding)
Oud papier ophalen
In deze voorstellen komt het ophalen van oud papier door lokale verenigingen dus te vervallen. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat daarover gesprekken zijn met deze verenigingen. “Met de verenigingen gaan we in gesprek over het eventueel wegvallen van deze taak. De raad zal nu eerst haar mening vormen over het voorstel. Indien de blauwe bak er komt, dan zullen wij verder met de verenigingen in gesprek gegaan om samen de mogelijkheden te onderzoeken.” Voor deze verenigingen is het geld wat men krijgt voor het ophalen van oud papier belangrijk voor de financiering van de doelstelling van deze vereniging.
Balans tussen kosten en milieu
De opties verschillen in kosten, service en milieueffecten. Optie 2 is de duurste door de investering in buurtcontainers, terwijl optie 3 een stijging in restafval kan betekenen. Optie 1 biedt een middenweg, met efficiëntere inzameling en een verbeterd straatbeeld, maar vraagt extra aandacht voor zwerfafval en inzamelkosten.
Reageren
De komende week wordt aan de container aan de weg een informatieflyer gehangen waarin de scenario’s onder de aandacht worden gebracht. Op de informatiepagina op de website van de gemeente Hoorn kan men hun reactie kwijt in een online formulier.
Om te beginnen heb ik geen enquette gezien en 2053x ingevuld voor de hele gemeente klink als niet veel! Ik woon in de wijk Bangert Oosterpolder en daar staan bij veel huizen de bakken al op straat of achter de poort omdat niemand die dingen in de tuin wilt. Ik heb ze nog wel netjes in de tuin maar 4 past echt niet! En vindt dat de gemeente dat niet kan verlangen van zijn inwoners. Ondergrondse restafval moet je niet willen, daar ga je vroeg of laat naar gewicht voor moeten betalen en die systemen hebben vaak storing, blijf jij zitten met het afval en zal ook afval naast de containers worden gedumpt. Dat is niet tof voor het straatbeeld en daarnaast ook nog eens vies. Daarnaast gok ik dat het creëren hiervan ten koste zal gaan van parkeerplekken waar de wijk al flink te kort aan heeft.
Ik ben voor een andere oplossing zoals die van gemeente Haarlemmermeer, maar waar ik de gemeente Hoorn niet over hoor.
Dat is in de tuin 2 bakken 1x groen en 1x restafval. Plastic en papier zijn op centrale verzamelpunten bovengronds of ondergronds bijvoorbeeld bij winkelcentra. Voor plastic heeft de gemeente Haarlemmermeer hiervoor de oude glascontainers van vroeger gerecyceld. Je kunt je plastic en papier dan in kleine hoeveelheden meenemen wanneer je je boodschappen gaat halen, of rijd voor papier 1x in de week of 2 weken even langs de container om het op te ruimen. Zo heb blijft je afval in huis en tuin beperkt, je hebt een bak minder in je tuin ipv extra en het is een kleine moeite om kleine beetjes papier en/of plastic mee te nemen wanneer je je boodschappen doet.
Opdonderen met die troep in je tuin! Gewoon ondergrondse containers! Als er nog een bak bij komt zet ik ze alle 4 op de openbare weg!