HOORN – De gemeente Hoorn heeft de 115 meter lange kade langs de Medemblikkervaart vergroend. Deze kade bestond louter uit stenen en de laatste jaren werden de muren ontsierd door graffiti. Ook kleiner groen zoals nu is aangeplant, levert een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit, klimaatadaptatie en de zorg voor een groene, gezonde leefomgeving.
Bewoners van Risdam-Noord vragen regelmatig om op versteende locaties te vergroenen. Vaak komt daar iets moois uit. In november opperde een wijkbewoner om de functieloze, versteende kade langs de Medemblikkervaart te voorzien van een groene wand, een ‘geveltuin’.
Klus geklaard
Anouk Groot, regisseur groen bij de gemeente Hoorn, vertelt: “Ja, het is snel gegaan. We zijn nog geen vier maanden verder en de klus is geklaard. Deze aanpak komt tegemoet aan de Groenvisie die een paar jaar geleden door de gemeente is ontwikkeld. Groen is per definitie duurzaam en heeft een positieve invloed op het klimaat in de stad. Denk hierbij aan het afvangen van fijnstof, het verminderen van hittestress, de opname van water en het leveren van zuurstof.”
“Het toevoegen en in stand houden van groen helpt om de effecten van klimaatverandering op te vangen. Grote volwassen bomen dragen veel bij, maar ook kleiner groen zoals hier heeft een positief effect op de klimaatbestendigheid en duurzaamheid van de directe leefomgeving. Enerzijds verminderen ze hittestress en vangen ze fijnstof op, maar ze zorgen ook voor de opname van CO2 en de productie van zuurstof.”
Lokaal tot stand
Wijkcoördinator Gerard Dijkstra van de gemeente Hoorn vult aan: “Dit is een voorbeeld dat echte actie doorgaans lokaal tot stand komt. Dit sterk versteende stuk van de wijk is nu omgetoverd tot een aantrekkelijk groengebied. Het zorgt voor een totaal andere beleving, de graffiti is verwijderd en maakt plaats voor natuurlijk groen.”
Wijkgenot(en)
De voorzitter van ‘Risdam-Noord Groen’, Ted van der Bruggen, heeft de groenstrook met bewondering zien ontstaan: “Een metamorfose van een meer dan 40-jarig kale, verpauperde stenenstrook naar een aantrekkelijk voetpad heeft hier plaatsgevonden. Dit betekent dat de wijkgenoten weer van de kade kunnen genieten. In onze wijk verloopt de samenwerking met de gemeente verloopt weleens niet naar wens, maar dit is echter weer een voorbeeld van een vergroeningsinitiatief dat wij van harte toejuichen!”
Jammer dat gemeente Hoorn bij de Goudsmidstraat meer dan 100 grote bomen en een veldje van 30 meter breed weghaald om 23 woningen te realiseren. Hoorn voert een beleid van water naar de zee dragen.
Hartstikke mooi dat groen! Jammer dat de bankjes weg zijn gehaald. De functie “voetpad” bestaat niet voor rollators, kinderwagens en rolstoelen, omdat deze nu nog steeds niet omhoog kunnen komen aan de andere zijde, omdat daar alleen een trap is, en daarmee dus doodlopend. En om lekker even uit te rusten is het ook niet meer geschikt omdat de bankjes weg zijn. Waarom??