WOGNUM – De gemeente Medemblik zet sinds september extra controles in om illegale bewoning aan te pakken. Dit initiatief is bedoeld om misstanden te bestrijden en de schaarste op de woningmarkt te verminderen. Hier zijn vijf veelgestelde vragen over dit onderwerp, met antwoorden van de gemeente.
Waarom zet de gemeente zo actief in op het tegengaan van illegale bewoning?
Gemeente Medemblik pakt illegale bewoning aan vanwege de groeiende meldingenlijst en de maatschappelijke gevolgen. Vanuit de gemeenteraad is extra budget vrijgemaakt om meldingen projectmatig aan te pakken. Illegale bewoning versterkt de woningnood, omdat woningen vaak tegen hoge bedragen worden verhuurd aan arbeidsmigranten. Dit heeft gevolgen voor de sociale cohesie en de beschikbaarheid van betaalbare woningen. Door controles wil de gemeente eerlijke huisvesting bevorderen.
Hoeveel adressen zijn al gecontroleerd, en hoeveel staan er nog op de planning?
Tot nu toe zijn 262 controles uitgevoerd. Bij 14 woningen bleek niemand aanwezig te zijn, en bij 39 adressen werd niet opengedaan. Deze adressen krijgen een tweede controlebezoek. Voor 2025 staan er nog 556 controles gepland, die in het begin van het nieuwe jaar zullen starten.
Wat zijn voorbeelden van situaties waarin de gemeente optreedt?
Tijdens controles worden verschillende overtredingen geconstateerd: – Personen die niet ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). – Adresfraude, waarbij bewoners wel ingeschreven staan maar niet daadwerkelijk op het adres wonen. – Illegaal gebruik van woningen als pensions of logeeradressen zonder vergunning. – Onveilige woonsituaties, zoals het niet naleven van brandveiligheidsvoorschriften. Bij deze overtredingen neemt de gemeente maatregelen, waaronder handhaving of doorverwijzing naar de afdeling Belastingen.
Wat zijn signalen van illegale bewoning?
Mogelijke signalen van illegale bewoning zijn onder andere: – Ongebruikelijke situaties rondom de woning, zoals constant gesloten gordijnen of een gebrek aan persoonlijke spullen. – Veel in- en uitloop, ook ’s nachts, of wisselende bewoners. – Onveilige situaties, zoals extra meters of bedrading die wijzen op illegale splitsing van nutsvoorzieningen. – Economische signalen, zoals extreem hoge huurprijzen of toeristische verhuur zonder vergunning.
Hoe kunt u een melding doen?
Meldingen kunnen door inwoners worden gedaan als zij vermoedens hebben van illegale bewoning. Daarnaast ontvangt de gemeente meldingen via de politie, brandweer en toezichthouders. U kunt een melding maken via het e-mailadres [info@medemblik.nl](mailto:info@medemblik.nl), telefonisch via 0229-856000, of via het platform Fixi.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Medemblik.
Bron tekst en foto: Gemeente Medemblik
Aan de naamplaatjes te zien zijn de woningen in niet al te beste staat… gatverdamme…