ANDIJK – De gemeente Medemblik heeft dit jaar weer een grote hoeveelheid bladeren verzameld om bokashi te maken, een duurzaam alternatief voor kunstmest en compost. Het blad, ingezameld door inwoners en opgeveegd door de gemeente, ligt inmiddels luchtdicht onder zeil om te fermenteren. In het voorjaar zal de bokashi worden gebruikt voor het gemeentegroen.
Wat is bokashi?
Bokashi is een bodemverbeteraar die wordt gemaakt door bladeren of gras te fermenteren. Dit proces wordt gestart door zeeschelpenkalk en micro-organismen toe te voegen en het materiaal luchtdicht af te sluiten. Na drie maanden is de bokashi klaar voor gebruik. Het resultaat is een duurzame oplossing om perken te bemesten, onkruidgroei te beperken en het bodemleven te ondersteunen.
Duurzaam alternatief
Volgens wethouder Harry Nederpelt is de gemeente tevreden over de resultaten van de bokashi: “Gemeente Medemblik is blij met de bokashi want het is een effectieve en duurzame manier om het gemeentegroen te onderhouden. Daarnaast kost het ongeveer evenveel als het afvoeren van bladeren als afval.” Het gebruik van bokashi begon vorig jaar als proef en bleek toen al succesvol. De perken die ermee werden behandeld, groeiden zichtbaar beter.
Verbeterpunten en toekomst
Dit jaar heeft de gemeente verbeteringen doorgevoerd. Vorig jaar werd de bokashi direct op bestaande grond gelegd, wat leidde tot onbedoelde onkruidgroei. Dit jaar is vooraf schoon zand aangebracht om dit probleem te voorkomen.
Op het terrein bij de brandweerkazerne in Andijk ligt de grote bladhoop nu te fermenteren. In het voorjaar wordt de bokashi verspreid over het gemeentegroen. Naar verwachting zullen inwoners en bezoekers van Medemblik de bokashi steeds vaker ‘in het wild’ tegenkomen.