WOGNUM – Kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben de afgelopen weken geleerd hoe zij om kunnen gaan met angsten. “We weten nu wat we kunnen doen als we ons angstig voelen,” geven meerdere leerlingen aan die acht bijeenkomsten hebben bijgewoond op basisschool St. Nicolaasschool in Nibbixwoud.
Iedereen ervaart wel eens angst, en dit is heel normaal. Maar wat als de angst soms de overhand krijgt, je er niet van kunt slapen of er steeds over blijft piekeren? Om kinderen vroeg te leren hoe zij met bepaalde angsten om kunnen gaan, denkt het team Preventie van de gemeente Medemblik erger te voorkomen.
Later veerkrachter
Ivonne en Silvia, de (school)maatschappelijk werkers die deze gratis training in Nibbixwoud geven, gaan regelmatig met volwassenen in gesprek waarbij angsten al zo zijn genesteld dat het moeilijker is om er vanaf te komen. Soms is gespecialiseerde zorg nodig omdat deze angsten zo hoog zijn opgelopen dat behandeling nodig is. Om preventief in te zetten op de geestelijke gezondheid van kinderen hopen zij dat deze kinderen later veerkrachtig zijn en hun angsten de baas kunnen worden en blijven.
Strategiën
Saai waren de bijeenkomsten zeker niet. Door middel van oefeningen en spelletjes hebben de kinderen verschillende strategieën aangeleerd gekregen. Ze hebben geleerd hoe ze stress in hun lichaam kunnen verminderen tijdens het houden van een spreekbeurt of als ze opzagen tegen een paar nachtjes kamp. “We hebben bewust gekozen om groepsgericht aan de slag te gaan,” vertellen Ivonne en Silvia. “We krijgen regelmatig individuele aanvragen binnen. De ervaring leert dat het soms fijn is om te horen dat je niet de enige bent die weleens ergens over inzit. Elkaar helpen en leren luisteren naar elkaar werkt effectief en je leert ook meteen dat hulp vragen een kracht is.”
Overwinnen
Wethouder Yannick Nijsingh van Sociaal Domein was aanwezig bij deze laatste training en zag met bewondering hoe actief de kinderen hun angsten overwonnen. Hij speelde een actieve rol door de kinderen uit te dagen hem vragen te stellen, wat hun communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen versterkte. Nijsingh benadrukt het belang van dergelijke preventieve initiatieven, omdat ze cruciaal zijn voor het bevorderen van een kansrijke jeugd en het versterken van veerkracht. Deze training kan op latere leeftijd helpen om angstgevoelens te voorkomen en zo bijdragen aan een gezonde geestelijke ontwikkeling.
Wethouder Yannick Nijsingh nam deel aan de training als vrijwilliger
Bron tekst en foto: Gemeente Medemblik