WOGNUM – Wethouder Jeroen Broeders van de gemeente Medemblik schreef voor het Noordhollands Dagblad (25-11-2024) onderstaand opiniestuk.
Op de agenda van de Provinciale Staten van Noord-Holland staat een voorstel om het beleid rondom het ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ te wijzigen. Dit omvat 32 gebieden in onze provincie die extra bescherming genieten vanwege hun unieke kwaliteiten. Het plan is om deze gebieden voortaan ‘Beschermd Landschap’ te noemen. Belangrijker nog: het voorstel staat daarin onder strikte voorwaarden woningbouwinitiatieven toe van maximaal 25 woningen, in plaats van de huidige 11 woningen.
Dorpen kunnen minimaal groeien
Hoewel dit een stap in de goede richting is, blijft het voor grote delen van Noord-Holland onvoldoende. De woningnood in onze provincie is, ook binnen het ‘Beschermd Landschap’, immers schrikbarend hoog. Laten we Medemblik als voorbeeld nemen. Bijna de helft van deze gemeente valt onder dat ‘Beschermd Landschap’. Dit betekent dat in dorpen zoals Opperdoes, Abbekerk, Twisk, Lambertschaag, Hauwert, Oostwoud en Midwoud alleen kleinschalige woningbouwinitiatieven mogelijk blijven.
Maar met ‘een half straatje erbij’ komen we er niet. Deze dorpen blijven, net als vele andere in Noord-Holland, hierdoor in de praktijk op slot. Op slot, ondanks dat onze jongeren een eigen plek verdienen en onze ouderen willen verhuizen naar een passende woning. Op slot, waardoor er geen nieuwe aanwas komt voor onze scholen en onze voorzieningen onder druk blijven staan.
Bouwen met oog voor natuurwaarden
Het Noordhollandse landschap is onbetaalbaar. We moeten zuinig zijn op ons buitengebied. Tegelijkertijd: een woningbouwproject kan ook ingezet worden om kwaliteiten te verbeteren, om waarden toe te voegen. Door natuurinclusief te bouwen. Door de biodiversiteit in de omgeving te verhogen. Door het toevoegen van een combinatie van landschappelijke, recreatieve en vooral ook natuurwaarden.
De woningnood in de kernen binnen het ‘Beschermd Landschap’ smeekt om maatwerk. Maatwerk, waarbij woningbouw als een kans, en niet op voorhand als een bedreiging wordt gezien. Maatwerk, waarbij het versterken van de landschappelijke en natuurwaarden van een gebied leidend moet zijn.
De discussie lijkt nu te worden platgeslagen: landschap en natuur staan tegenover woningbouw. Maar dat is een schijntegenstelling. De werkelijkheid is veel complexer, maar ook oneindig veel kansrijker. In het huidige voorstel, zoals dat door Provinciale Staten besproken wordt, is al sprake van de noodzaak voor compensatie: wanneer bij een woningbouwproject sprake is van een afname van water, groen of biodiversiteit moet dat ergens binnen de gemeente kwalitatief gecompenseerd worden. Dat geldt nu voor de kleine projectjes van maximaal 25 woningen.
Sta maatwerk toe
Maar waarom dit verstandige standpunt niet uitbreiden? Sta echt maatwerk toe! Maak in het Beschermd Landschap ook (wat) grotere woningbouwprojecten mogelijk wanneer daar kwalitatief en kwantitatief natuur en biodiversiteit wordt toegevoegd. Dwing eventueel af dat woningbouwprojecten niet alleen kwalitatief, maar ook in oppervlakte één-op-één gecompenseerd moeten worden. Zodat niet alleen onze inwoners de woningen krijgen waarom zij smeken, maar ook de natuur echt meer ruimte krijgt.
Leden van Provinciale Staten, in het belang van vele dorpsbewoners in Noord-Holland: ga zorgvuldig om met ons mooie landschap, maar benut de kansen. Onze inwoners smeken daarom. Ga voor maatwerk. Ga voor natuur, landschap én woningbouw! Onze natuur en ons landschap kunnen daar beter van worden. Gooi niet het slot erop!
Jeroen Broeders,
Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening
Wethouder Broeders heeft – evenals Dirk Jan Vos van de dorpsraad Opperdoes- in november ingesproken in de commissievergadering. Deze maand neemt Gedupeerde Staten een besluit over het aanpassen van de verordening.
Bron tekst en foto: Gemeente Medemblik