INGEZONDEN MEDEDELING – Een vlag die iedereen meteen zal herkennen is de Friese vlag. Met zijn blauw met witte strepen en leliebladeren heeft hij een zeer herkenbaar uiterlijk en is het de trots van alle Friezen. Elke provincie heeft een vlag, maar waar komen de provincievlaggen eigenlijk vandaan? We hebben voor je uitgezocht waar de Friese vlag zijn oorsprong vindt.
De geschiedenis van Friesland
De geschiedenis van Friesland en daarmee ook het ontstaan van de Friese vlag gaat jaren terug in de geschiedenis. De geschiedenis van Friesland begint ongeveer in 400 tot 200 voor Christus. Dit is het allereerste wat bekend is over de provincie. In de loop der jaren zijn er Germaanse stammen gevestigd in de provincie. In 1815 viel het Franse rijk en werd Friesland een provincie van Nederland. De provincie ontwikkelde zich steeds meer tot het Friesland dat we nu kennen. Ook is in die tijd de tweede taal ontwikkeld. Het is dan ook de enige provincie in Nederland die officieel twee talen spreekt, namelijk Nederlands en Fries.
De Friese vlag
De vlag van Friesland is te herkennen aan zijn uiterlijk. Hij bestaat uit in totaal 7 banen. Hiervan zijn 4 banen blauw gekleurd en 3 banen wit van kleur. Op de witte banen zijn 7 rode waterlelie bladeren, in het Fries ook wel pompeblêden genoemd, afgebeeld. Deze bladeren lijken op hartjes, waardoor de meeste mensen buiten Friesland het dan ook hartjes noemen.
De basis van de vlag
Nu we weten hoe de vlag eruit ziet, is het tijd voor de geschiedenis van de vlag. Want waar komt de vlag nu precies eigenlijk vandaan? De basis van de vlag is honderden jaren geleden gelegd. Dit is niet zo gek, aangezien de provincie Friesland oud is en een rijke geschiedenis heeft. In de 16e eeuw zijn de rode waterlelie bladeren op de vlag ontstaan. Deze verwijzen naar de Zeven Friese Zeelanden.
De Zeven Friese Zeelanden
De Zeven Friese Zeelanden kennen we in de geschiedenis beter als de historische benaming voor de gebieden waar door de Friezen geleefd werd. De verwijzing naar het nummer 7 komt niet alleen voor in de lelie bladeren, maar ook in de kleuren. Er zijn 4 blauwe strepen en 3 witte, wat zorgt voor 7 strepen in totaal.
Vanaf de 19e eeuw
Pas vanaf de 19e eeuw krijgt de Friese vlag zijn vorm op de manier waarop we hem nu vaak zien. Hij werd ook vanaf toen steeds vaker actief in gebruik genomen en getoond. Steeds vaker werd de Nederlandse vlag vervangen door de Friese vlag bij evenementen, bruiloften en verjaardagen in Friesland. In juli 1957 is deze vlag dan ook ingesteld als de officiële vlag van de provincie Friesland door de Provinciale Staten. Een Fries is dan ook erg trots op zijn afkomst en de Friese vlag.