3 november 2024 – Column Gerben H. Bakker: Wir machen das
Waarschijnlijk zet de titel van deze column u op het verkeerde been. Het betreft namelijk een parodie op een iconische uitspraak van voormalig bondkanselier Angela Merkel. Vervang ‘machen’ voor ‘schaffen’ en het zijn de woorden die zij op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 uitsprak. In een combinatie van daadkracht en wensdenken stelde zij de bevolking gerust dat het land deze veerkracht had, zij had in het verleden voor grotere uitdagingen gestaan.
Inmiddels is er een nieuwe generatie politici opgestaan welke zich in andere woorden en daden uit. Zo zijn de ouderwetse grenscontroles terug van weggeweest. Met belangstelling volgde ik de discussie rondom de grootschalige vluchtelingenopvang langs de A7 tussen Hoorn en Koggenland. Met de titel van deze column doel ik echter op de studiereis naar de Europees economische- en technische motor Duitsland die ik voor het TechniekPact West-Friesland mag organiseren.
‘Met belangstelling volgde ik de discussie rondom de grootschalige vluchtelingenopvang langs de A7 tussen Hoorn en Koggenland’.
Daar waar Nederland zich steeds meer tot een land van diensten heeft ontwikkeld staat de techniek en maakindustrie in Duitsland hoog in het vaandel. Het predicaat ‘made in Germany’ staat nog steeds voor ambacht en kwaliteit. Om lering te trekken uit de aanpak en ervaringen van onze Oosterburen bezoeken we met het netwerk de komende maand bedrijven, kenniscentra en scholen aldaar. Vooral deze laatste categorie wens een vurige wens vanuit de deelnemende partijen. En dit bleek nog een hele uitdaging.
In tegenstelling tot het Nederlandse onderwijssysteem heeft elke deelstaat haar eigen onderwijssysteem met grote onderlinge verschillen. Een grote havenstad als Hamburg vormt binnen de deelstaat dan weer een eiland met een eigen ministerie van onderwijs. Er zat niets anders op dan in das auto te stappen en ter plaatse aan wat deuren te rammelen.
‘Dit is duidelijk andere kuchen dan een stad als Amsterdam waar slechts één school met technische VMBO profielen de jongeren naar een toekomst in de techniek mag verleiden’.
Aangekomen in de volkswijk Wilhelmsburg bleek mijn tochtje over de autobahn niet te voor niets. Zo liet frau Schlünzen mij zien dat basisscholen en scholen met praktisch voortgezet onderwijs vaak samen op een campus zijn gesitueerd. Ook de naam van Berufliche Schule 13 laat zich raden dat een keuze voor techniek meer regel dan uitzondering is. Dit is duidelijk andere kuchen dan een stad als Amsterdam waar slechts één school met technische VMBO profielen de jongeren tot een toekomst in de techniek mag verleiden.
Ook zijn alle leerlingen uit deze migrantenbuurt de hele dag op school en wordt er samen warm gegeten. Dit vanuit de overtuiging dat het onderwijs een zeer belangrijke rol speelt in de inburgering in de Duitse maatschappij. Overigens is er ook ruimte voor nuance; de ironie is dat mevrouw de schulleiterin niets liever wil dan in Nederland kijken om te leren van ons onderwijssysteem. Ich mache das frau Schlünzen. Welkom in Europa. Vergeet alleen je paspoort niet.
Rellen op straat is het heden en de toekomst van en voor jongeren, mislukte multiculturele samenleving