2 oktober 2024 – Column Peter Ursem: In een groen, groen, groen, groen recreatiegroen
Het woord recreatiegroen hoorde ik nog niet vaak uitspreken. Gisteravond viel dat woord meerdere keren toen in de Hoornse raadscommissie werd gekissebist over herinrichtingsplannen van Hoorn Noord. De boel gaat daar grondiger op de schop dan menig bewoner in dat deel van de stad voor wenselijk houdt. Natuurlijk is dat koren op de molen van alle fracties die zich nauw verwant weten aan het zich grote zorgen makende deel van die bevolking. Er waren meer insprekers dan gebruikelijk bij prangende kwesties. Terecht natuurlijk, want het is niet niks wanneer er plannen zijn om in een flink deel van de bedoelde wijk de sloopkogel te laten werken.
In de zorgvragende toespraakjes van de insprekers kwam ook de vrees naar voren dat een flink deel van het bestaande groen ook op de schop zou gaan. Dat is inderdaad het geval, legt wethouder René Assendelft uit. Het bestaande groen in die wijk stelt eigenlijk niet veel meer voor. Er komt weliswaar qua oppervlakte minder groen terug, maar wel van een zodanig veel betere kwaliteit dat het groen dat verloren gaat toch nog ruimschoots wordt gecompenseerd. De wethouder sprak ook over recreatief groen. Dat is groen waar veel meer mee gedaan kan worden en dat is ook in het voordeel van de wijkbewoners, die elkaar daar veel beter kunnen ontmoeten en fijne buurtgenoten kunnen worden.
de groei van de Hoornse bevolking het best gehuisvest kan worden in de omliggende gemeenten
Er zijn een paar Hoornse fracties die het grondgebied van Hoorn eigenlijk niet meer zien als een mogelijkheid om daar voor de groeiende bevolking ook nieuwe woningen te bouwen. Terwijl de ene fractie spreekt over wonen in het grensgebied van de gemeente, laat een andere fractie doodleuk weten dat de groei van de Hoornse bevolking het best gehuisvest kan worden in de omliggende gemeenten. Voor wie al denkt aan Westfriesland als één geheel, is dit geen schrikbeeld. Of dezelfde fractieleden ook al denken in termen van de wijk Hoorn in de gemeente Westfriesland betwijfel ik nog enigszins. Daarvoor worden de belangen van de bewoners van dit deel van de regio nog te hoog in het vaandel gehesen.
wanneer we een beeldscherm toch iets aantrekkelijker vinden dan een stukje groen waarop je iets moet doen
Wanneer je wilt spreken over recreatiegroen in Westfriesland is het handig om ook even te kijken op de website van het Recreatieschap Westfriesland. Daar wordt juist gewezen op de krimp van de hoeveelheid recreatiegroen, omdat het inwoneraantal toeneemt. Zij wijzen onder meer naar recreatiemogelijkheden die bijdragen aan: – Fysieke en mentale gezondheid van inwoners – Fijne leefomgeving en beleefbaar landschap – Opgaven voor natuur, biodiversiteit en klimaat. Nou, dat willen we allemaal wel, behalve wanneer we een beeldscherm toch iets aantrekkelijker vinden dan een stukje groen waarop je iets moet doen.
Mag je bewoners van een stad als Hoorn voor gek verslijten, omdat ze van de andere gemeenten het idee hebben dat er meer dan genoeg land onbebouwd is? Natuurlijk en wanneer je de verdeling stad en platteland in stand wilt houden moet je dat zo luid mogelijk verkondigen. Wanneer je, ook als stadsbewoner en als bewoner van een tamelijk dicht volgebouwde woonkern in de andere gemeenten ook het belang inziet van het open houden van landschappen voor agrarische en recreatieve doeleinden, dan zou er vast een mooie basis kunnen ontstaan om de mooie wensen van het Recreatieschap Westfriesland waar te maken.
Herinrichting van welk gebied dan ook gaat altijd met enige moeite. Er zijn altijd mensen die iets moeten inleveren, offers moeten brengen, omdat hun vertrouwde omgeving er anders gaat uitzien. Ook wanneer zonneklaar is dat door de voorgenomen maatregelen de fysieke en daarmee andere omstandigheden zullen verbeteren. Ik heb makkelijk praten wanneer het gaat om het herinrichten van meer stukjes Hoorn en/of Westfriesland voor meer recreatiegroen. Onze straat ligt nog niet in een gebied waar herinrichting hard noodzakelijk is. Natuurlijk mag er best wat meer groen komen in het stukje waar niemand een voortuintje heeft. Er zijn parkeerplekken genoeg voor de huidige bewoners, maar bezoekers moeten wat meer moeite doen om hun auto kwijt te raken. Ik moet regelmatig zelf een andere plek zoeken voor mijn eigen auto. Ja, ik weet het, wanneer ik hem laat staan en te voet een stukje recreatiegroen opzoek, dan heb ik dat probleem niet. Maar is elke stadsmens blij met meer recreatiegroen? Misschien is groengebruik te leren?