11 september 2024 – Column Peter Ursem: Tiny houses versus tiny minds?
De plastic huisjes’fabriek’ Clean2Anywhere is niet meer in Hoorn, maar in Krommenie. Het is grotendeels te wijten aan onwilligheid in Westfriesland om de gemaakte huisjes ook daadwerkelijk ergens neer te zetten en te laten bewonen. Daar zijn de huisjes namelijk voor bedoeld. De huisjes zijn gemaakt van gerecycled plastic, spijkerbroeken en bitumen. Ze zijn klein van proporties, met pakweg 25 m2 woonoppervlakte. Ze heten niet voor niets tiny houses. De Engelse benaming maakt ze echter nog niet populair.
Wat houdt dat tegen? En tegelijkertijd de vraag: wie houdt dat tegen?
Er is een schreeuwende behoefte aan woningen. Starters, spoedzoekers en statushouders zouden met plaatsing van deze betaalbare, snel te maken en plaatsen huisjes enorm geholpen zijn. Wat houdt dat tegen? En tegelijkertijd de vraag: wie houdt dat tegen? Dat kan een gemeentebestuur zijn. Zelfs wanneer vastgoedgeschoolde mensen voorrekenen dat de in erfpacht verstrekte stukjes ondergrond van tiny houses op den duur voordelig zijn voor de gemeentekas, gebeurt het dat, wanneer die winstgevendheid in geld duidelijk is, naast duidelijkheid over een verminderde druk op de vraag naar woonruimte en de wetenschap dat tiny houses over het algemeen een kleinere aanslag op het ecoysteem opleveren, er toch tot een nee wordt besloten.
Politici zij vaak net gewone mensen met poep in de ogen.
Zien politici scherper dan wij de nadelen van tiny houses, ook wanneer ze tijdelijk staan op een stuk grond waarvoor voorlopig geen invulling gevonden kan worden? Nee hoor. Politici zij vaak net gewone mensen met poep in de ogen. Meestal wordt die poep er eerder uitgeveegd dan bij ons, de gewone burger. Per slot van rekening hoeven jij en ik geen moment wakker te liggen van de problematiek die dagelijks op de bordjes van politici terecht komt. Een politicus moet zijn beslissing uitleggen in commissie, raad of in contacten als politicus met ons, de gewone burgers.
Bij ons, de gewone burgers dus, kunnen vrijelijk allerlei gedachten postvatten zonder dat we daar steeds tekst en uitleg bij hoeven te geven. Wanneer je zegt dat je tegen bent kun je dat natuurlijk motiveren, maar verplicht is dat niet. Wanneer in jou nabije woonomgeving het voorstel wordt gedaan om tiny houses neer te zetten, kun je jubelend in je eigen bubbel uitroepen dat het een prachtig idee is. Je kunt ook roepen dat je dat niet wilt hebben. Je hoeft het niet zelf uit te spreken, maar er is altijd wel een buurman of buurvrouw die duidelijk maakt iets op de bewoners van de huisjes tegen te hebben.
Kortom, allemaal lui die je niet in de buurt wil hebben van jouw kinderen.
Redenen om tegen de huisjes te zijn, ik bedoel aanstaande bewoners van die huisjes, zijn op te veel plekken al genoemd. Spoedzoekers zijn, laat je niks wijs maken, allemaal kneuzen. Gescheiden mannen die hun vrouwen hebben mishandeld, daklozen met een gedrags- en drankprobleem, a-socialen die uit hun huis en wijk zijn geplaatst, migranten uit het voormalige oostblok, die gewend zijn een enorme troep achter te laten en herrie te maken, migranten uit rare landen met rare gewoontes door de religie die ze aanhangen. Kortom, allemaal lui die je niet in de buurt wil hebben van jouw kinderen.
Hoewel je, wanneer je daarvoor open staat, ook geluiden kan beluisteren van plekken waar een harmonieuze samenbewoningssituatie bestaat, lijken er politieke fracties te zijn, die liever het gemakkelijke nee van bewoners opvangen en ter harte nemen, dan fracties die mooie kansen zien om een hoop problematiek minder zwaar te maken. Ook bij ons in Westfriesland speelt dit allemaal en het lijkt er helaas op dat er veel meer aandacht is voor de onmogelijkheden, dan voor de mogelijkheden.
Natuurlijk mag je ook zeggen dat de overspannen woningmarkt met daarom niet op te brengen aankoopkosten de schuld is van ondernemers die onder deze omstandigheden veel meer kunnen verdienen en dat zij dus ook de schuld hebben aan woningtekorten. Ik weet niet in hoeverre dat waar is, maar ik neem aan dat de tiny houses die door Clean2Anywhere worden gemaakt, o.a. door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, nog veel te lang ergens opgeslagen moeten staan voordat ze ingezet kunnen worden. Tellen oneigenlijke argumenten tegen woningbouw net zo zwaar als zinvolle overwegingen?