REGIO – De Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 biedt een landelijke routekaart om jeugdzorg betaalbaar én toegankelijk te houden voor de kinderen die het écht nodig hebben. Ook de gemeenten van Regio Westfriesland zetten gezamenlijk de schouders onder deze opgave.
In Nederland groeit de vraag naar jeugdzorg alarmerend snel. Waar 25 jaar geleden 1 op de 30 kinderen jeugdzorg nodig had, is dat aantal inmiddels gestegen naar 1 op de 7. De drempel naar jeugdzorg is flink verlaagd. Daarnaast leggen de toegenomen prestatiedruk, de impact van sociale media en onzekerheden in basisbehoeften zoals huisvesting en bestaanszekerheid extra druk op kinderen en gezinnen. Deze ontwikkeling maakt duidelijk dat hervorming noodzakelijk is.
Hervorming: Van Behandeling naar Preventie
Het huidige jeugdzorgstelsel kraakt namelijk in zijn voegen. Niet alleen door de almaar stijgende zorgkosten, maar ook door een nijpend tekort aan zorgprofessionals. Om de vraag naar jeugdzorg terug te brengen, wordt de focus van behandeling naar preventie met hulp dichtbij huis verschoven. Ook kinderen met lichte problematiek krijgen jeugdzorg, terwijl dat misschien ook via familie, school of anderen in het netwerk opgelost of verlicht kan worden.
De 7 Westfriese gemeenten pakken deze hervorming zelf én als regio op. Bijvoorbeeld nu al door zorg gezamenlijk in te kopen bij zorgaanbieders en uniforme afspraken te maken. Hierdoor kunnen kosten worden beheerst en de kwaliteit van zorg worden verhoogd. Bovendien biedt het gezinnen meer duidelijkheid wanneer zij met meerdere gemeenten te maken hebben.
Wethouder Philippe ten Ham van gemeente Stede Broec: “Een toekomstbestendige jeugdzorg vraagt om regionale samenwerking en voortdurende innovatie. Door als regio samen te werken, kunnen we ook onze kennis en expertise bundelen. Dit stelt ons in staat om effectiever van elkaar te leren, innovatieve oplossingen te ontwikkelen en zorg te bieden die echt aansluit bij de behoeften van onze jeugd.”
Hulp dichtbij huis
Belangrijk bij de hervorming is de doorontwikkeling van de lokale wijkteams. Zij spelen een sleutelrol in het beoordelen van wat een gezin écht nodig heeft. Niet elk probleem vraagt immers om jeugdzorg. Soms is ondersteuning vanuit het eigen netwerk voldoende. Bijvoorbeeld door ouders te helpen met huisvesting of financiële problemen. Het doel is om het netwerk rondom het gezin te versterken en zoveel mogelijk oplossingen in de directe omgeving te vinden.
Wethouder Marjon van der Ven van gemeente Hoorn: ‘Met deze hervormingen willen we gezinnen sneller en beter helpen. Door ons meer te focussen op vroeg-signalering willen we vaker voorkomen dat gezinnen specialistische zorg nodig hebben. Het is onze verantwoordelijkheid om specialistische hulp uitsluitend in te zetten waar dit echt noodzakelijk is, zodat deze zorg beschikbaar blijft voor degenen die deze zorg het meest nodig hebben.’
Lokale en regionale Aanpak
De jeugdzorg is een belangrijke taak van iedere gemeente. In alle Westfriese gemeenten wordt er op verschillende manier samen met ketenpartners aan onderdelen van de Hervormingsagenda gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan het versterken van de samenwerking met huisartsen, scholen, kinderopvanglocaties, jongerenwerk en het verder versterken van de lokale wijkteams. Een aantal opgaven wordt door de 7 gemeenten samen aangepakt. Momenteel wordt uitgezocht op welke opgaven, behalve de inkoop van jeugdzorg, de regionale aanpak gewenst of vereist is en hoe we dit dan het beste kunnen organiseren. Samen bouwen we namelijk aan een netwerk waarin kinderen op tijd de juiste hulp krijgen, gezinnen worden versterkt en specialistische zorg beschikbaar blijft voor wie het écht nodig heeft.
Bron tekst en foto(s): Regio Westfriesland