REGIO – 2024 markeert een belangrijke stap voor de 7 gemeenten van Regio Westfriesland. Net als alle andere gemeenten in Nederland zijn ze actief aan de slag gegaan met de opgave van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Op deze pagina lees je wat die opgave inhoudt, waar ze nu staan en waar ze naartoe willen.
Inhoud
- Wat is de IZA-opgave ook alweer?
- Wat zijn de huidige ontwikkelingen rondom IZA?
- Hoe is IZA georganiseerd in Noord-Holland-Noord?
- Wie zijn er betrokken bij IZA in Regio Westfriesland?
- Wat is er besloten in Regio Westfriesland?
- Zichtbare initiatieven
Wat is de IZA-opgave ook alweer?
De zorg verandert, en dat biedt kansen om samen sterker te staan. Het IZA-akkoord brengt gemeenten, zorgorganisaties en andere partijen samen om te werken aan zorg die toekomstbestendig, passend en waarde-gedreven is. Gemeenten spelen een sleutelrol door inwoners te ondersteunen in zelfredzaamheid en een gezond en actief leven te stimuleren. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere samenleving, maar helpt ook om duurdere zorg te voorkomen.
Met het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA) zetten we extra stappen richting een sterke sociale basis en een gezondere toekomst. Sinds 2022 bundelen we onze krachten in de regio via het IZA-akkoord; toekomstbestendige zorg die werkt en past bij de behoeften van onze inwoners.
Wat zijn de huidige ontwikkelingen rondom IZA?
In november besloot de VNG de samenwerking aan het Integraal Zorgakkoord (IZA) voorlopig op te schorten. Gemeenten ervaren grote uitdagingen bij de uitvoering, met name door het gebrek aan structurele financiële middelen vanuit het Rijk. Dit bemoeilijkt de realisatie van de plannen om zorg dichter bij inwoners te brengen en gemeenschappen te versterken.
Toch blijven gemeenten en partners zoeken naar manieren om samen te werken aan toekomstbestendige zorg. Dit vraagt om een lange adem, maar samen zetten we stappen richting een gezondere samenleving.
Hoe is IZA georganiseerd in Noord-Holland-Noord?
De regio’s in Noord-Holland-Noord die hierbij zijn betrokken zijn de regio’s Westfriesland, Noord-Kennemerland, Kop van Noord-Holland. Deze regio’s delen een gezamenlijk IZA-budget, dat iedere regio inzet voor eigen projecten en plannen. Bovenregionaal stemmen we af om samenhang te creëren, terwijl gemeenten en organisaties lokaal samenwerken en van elkaar leren.
Wie zijn er betrokken bij IZA in Regio Westfriesland?
In Regio Westfriesland werken de 7 gemeenten nauw samen. Beleidsmedewerkers sociaal domein overleggen regelmatig, met gemeente Hoorn als aanjager dankzij een programmamanager en regionale coördinator. Wethouder Marjon van der Ven vertegenwoordigt alle gemeenten als portefeuillehouder van IZA. Voor de uitvoering werken we samen met zorg- en welzijnsorganisaties, verenigingen, vrijwilligers, inwoners en het bedrijfsleven. Zo bouwen we samen aan een gezonde en krachtige regio.
Wat is er besloten in Regio Westfriesland?
Het college van Hoorn heeft op 3 december namens de 7 Westfriese gemeenten het regionale voorstel voor 2024 goedgekeurd, en op 5 december heeft het Madivosa (het regionale portefeuillehouders-overleg) dit bevestigd. Dit betekent dat partijen met ingediende projecten of programma’s nu kunnen starten. Voor 2025 wordt opnieuw een plan en begroting vastgesteld, waarbij sommige initiatieven doorlopen.
Er is gekozen voor een gevarieerd aanbod dat iedereen raakt: van valpreventie en een gezonde leefstijl tot het verminderen van eenzaamheid en het versterken van mentale gezondheid. Jongeren en hun mentale welzijn krijgen speciale aandacht. Het aanbod van zorg, welzijn en activiteiten wordt in alle gemeenten zichtbaar en toegankelijk voor iedereen.
Daarnaast starten we een campagne over positieve gezondheid. Want gezond blijven doe je niet alleen, dat doen we samen!
Zichtbare initiatieven
Een van de eerste initiatieven waar we mee aan de slag zijn gegaan, is de theatervoorstelling van Theater á la Carte over Positieve Gezondheid: Dromen Vangen. Deze voorstelling, speciaal georganiseerd voor zorgprofessionals, beleidsmedewerkers en inwoners, vond plaats op maandag 9 december in theater Het Postkantoor in Bovenkarspel. Met 100 bezoekers zorgde de avond voor inspirerende gesprekken en mooie verbindingen. Bekijk hier het resultaat.
Daarnaast hebben we in samenwerking met Stichting Open Mind de expositie OPEN over Depressiviteit opgezet. De expositie, te zien op het Noorderplantsoen in Hoorn, bestaat uit een serie mooie levensechte portretten en persoonlijke verhalen van jonge mensen die kampen met depressiviteit en waarin zij vertellen hoe ze hiermee hebben leren omgaan. Op maandag 16 december werd de expositie geopend en deze is tot 30 december te bezoeken. Hiermee vragen we aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren, openen we het gesprek en brengen we mensen in de donkere maanden dichter bij elkaar.
Theatervoorstelling De Rode Loper is een indrukwekkende voorstelling over de schade, gevolgen en het herstel na seksueel misbruik. Ontwikkeld vóór en dóór professionals, biedt het inzichten en handvatten voor zorgprofessionals, beleidsambtenaren, docenten, HR-medewerkers en andere professionals die hiermee in hun werk te maken krijgen.
Het doel: bewustwording vergroten, handelingsverlegenheid doorbreken en het gesprek openen binnen jouw werkveld of organisatie.
Huisarts: “Een indrukwekkende weergave van de actualiteit in ons dagelijkse werk.”
Hoewel veel initiatieven pas in 2025 zichtbaar worden en effect zullen hebben, laten we met deze projecten op een zichtbare manier zien wat we dankzij het IZA-budget al hebben kunnen realiseren. Zo dragen we stap voor stap bij aan een gezonder West-Friesland, met aandacht voor elkaar.
Bron tekst en foto(s): Regio Westfriesland