HEERHUGOWAARD – Kennisinstituut Deltares heeft geen duidelijke bron kunnen vinden voor de aanwezigheid van de verboden stof dinoterb in het oppervlaktewater van het beheergebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De stof, die sinds 1998 niet meer mag worden gebruikt, werd recentelijk aangetroffen. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het middel nog in gebruik is, blijft de oorzaak van de vervuiling onduidelijk.
In het rapport beveelt Deltares drie mogelijke oorzaken aan voor verder onderzoek: de mogelijkheid dat oude voorraden dinoterb vrijkomen door beroering van de waterbodem, een mogelijke instroom van dinoterb uit rioolwaterzuiveringsinstallaties, en extra analyses bij toekomstige metingen om variaties uit te sluiten.
Reactie HHNK
Jos Beemsterboer, portefeuillehouder integraal waterbeheer bij HHNK, benadrukt het belang van blijvende inspanningen om de waterkwaliteit te verbeteren: “De aanwezigheid van een verboden stof zoals dinoterb, jaren nadat het niet meer is gebruikt, maakt duidelijk hoe belangrijk het is om met alle partijen samen te werken aan schoon water. Dat is een gezamenlijke opgave. Waarbij het uitgangspunt wat ons betreft moet zijn: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.”
HHNK heeft als doel om in 2027 schoon en gezond water te realiseren dat voldoet aan de Kaderrichtlijn Water (KRW)-normen. Hoewel het behalen van deze doelen een uitdaging vormt, blijft HHNK vol inzetten op maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, zoals het verminderen van emissies en het aanpakken van vervuiling bij de bron.
Volledig rapport beschikbaar
Het volledige onderzoeksrapport van Deltares is beschikbaar via de website van HHNK.