REGIO – Het weiland achter Zorgboerderij Mandrill op de Grote Zomerdijk in Spanbroek ligt er vredig bij met mooie herfstwolken erboven. Maar ooit speelde zich hier een spannend en onbekend stuk geschiedenis af: geheime droppingsvelden waar de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog wapens dumpten.
Creatief ondernemer Tim de Haan van Stichting Uit de klei besloot dat dit verhaal een podium verdiende en creëerde Parachutes in de Polder, een theaterproductie die niet alleen de Park Schouwburg in Hoorn vult, maar ook geschiedenislessen over West-Friesland nieuw leven inblaast. Met behulp van een LEADER-subsidie kregen Tim en zijn team het voor elkaar om de voorstelling groots en professioneel aan te pakken. Maar dat ging niet zonder uitdagingen, creatieve ideeën en een gezonde dosis doorzettingsvermogen.
Van weiland naar theater: de reis van een idee
Tim vertelt enthousiast over hoe het boek Droppingsroute West-Friesland van Marjan Torbijn hem op het spoor bracht van de droppingsvelden en het dramatische verhaal dat daarbij hoort. “Het gaat om jonge West-Friezen die in een wereld vol risico’s terechtkwamen, keuzes moesten maken over leven en dood, elkaar moesten vertrouwen en samen moesten vechten voor vrijheid. Dat is een verhaal dat verteld móét worden,” zegt hij.
Met de subsidie in zicht besloot Tim vol voor zijn project te gaan. Hij nam ontslag als teamleider op het Regius in Schagen om zich als creatief ondernemer verder te ontplooien. “Ik voelde dat dit iets groots kon worden, zeker met de viering van 80 jaar Vrijheid volgend jaar. Bovendien: oorlog is helaas weer relevanter dan ooit.”
Een LEADER-subsidie aanvragen: geen appeltje-eitje
Een theaterproductie en een LEADER-subsidie, het klinkt als een bijzondere combinatie. Dat bleek het ook te zijn tijdens het aanvraagproces. LEADER, bedoeld voor plattelandsprojecten, stelt flinke eisen aan de omvang, invulling en impact van initiatieven. “We dachten even snel een formuliertje in te vullen, maar niets was minder waar,” lacht Tim. “Het werd een intensieve klus. Gelukkig kregen we goede feedback van de LEADER-coördinator, de Lokale Actiegroep (LAG) en tips van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook hebben we financiële en juridische specialisten om advies gevraagd.”
De subsidieaanvraag ging verder dan het theaterstuk alleen. Tim en zijn team bedachten een randprogrammering om de historische waarde van het verhaal verder uit te dragen. Zo ontwikkelden ze lespakketten voor scholen en komen er borden langs de historische droppingsroute. “We willen het verhaal een blijvende plek geven in de regio.”
Repetities, amateuracteurs en veel enthousiasme
Inmiddels draaien de repetities op volle toeren. Alle amateuracteurs komen uit de regio, wat de voorstelling een extra lokaal tintje geeft. “Het enthousiasme is groot,” zegt Tim. De kaartverkoop loopt als een trein, en ook scholen en gemeentes tonen veel interesse in de lespakketten en droppingsborden.
Met Parachutes in de Polder brengt Tim niet alleen een stukje West-Friese geschiedenis tot leven, maar laat hij ook zien hoe met LEADER dromen werkelijkheid kunnen worden – mits je bereid bent het weiland achter je te laten en groots durft te denken. Vrijheid wordt gevierd, en het verhaal krijgt eindelijk de aandacht die het verdient.
Meer informatie over de voorstelling? Kijk op www.uitdeklei.nl.
Aanvraag tips Leader
LEADER-tips van Tim
Voor wie overweegt een LEADER-aanvraag te doen, heeft Tim een paar gouden tips: 1. Zoek hulp. Neem contact op met de LEADER-coördinator. Gebruik de feedback van de LAG, raadpleeg de RVO en schakel deskundigen in. 2. Doe een quickscan. Vraag via de LEADER-coördinator een quickscan aan voor een informele technische screening door RVO, met name voor een check op de invulling van de begroting. 3. Zorg dat je de tijd hebt en neemt. “Wij dachten het snel te doen, maar je hebt echt veel voorbereidingstijd nodig.” |
LEADER Westfriesland in het kort
LEADER is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling waarvoor Westfriesland een ontwikkelingsstrategie heeft gemaakt. De eerste ronde van LEADER Westfriesland heeft twee gehonoreerde subsidieaanvragen opgeleverd, waarvan Parachutes in de Polder van Stichting Uit de klei er een is. De ronde begon met een goed bezochte informatiebijeenkomst in maart dit jaar in het Oorlogsmuseum in Medemblik. Enthousiaste ondernemers en initiatiefnemers werkten hun idee verder uit tot een pitch in april 2024. Met feedback en tips van de Lokale Actiegroep (LAG – samengesteld uit personen met uiteenlopende expertises vanuit zowel de overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen, én inwoners) zijn er uiteindelijk vijf aanvragen ingediend waarvan de LAG er twee heeft gehonoreerd. Aanvragen worden beoordeeld op de criteria die in de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) van LEADER Westfriesland zijn opgenomen. LEADER-subsidies variëren van 25.000 tot 250.000 euro; maximaal 50% van de totale subsidiabele projectkosten wordt vergoed. De andere 50% moet de aanvrager zelf inbrengen via eigen kapitaal, andere subsidies en/of fondsen. De volgende deadline voor de subsidieaanvraag is op 26 februari 2025. Pitchsessies vinden in januari plaats. Kijk voor meer informatie op Westfriesland | LEADER. |
Bron tekst en foto(s): Regio Westfriesland