REGIO – Vanaf 1 januari 2025 start een vernieuwde aanpak voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang in West-Friesland. Deze opzet om te wonen met ondersteuning biedt kwetsbare inwoners de hulp die ze nodig hebben om weer zelfstandig te kunnen leven.
Voor Mark, een inwoner die gebruik maakt van de ondersteuning, betekent dit meer dan een dak boven zijn hoofd: “Ik heb niet alleen een plek om te wonen, maar ook mensen om me heen die me helpen mijn leven weer op te bouwen.”
Een nieuw begin
Mark* raakte een paar jaar geleden dakloos. Dat kwam door een combinatie van psychische problemen en schulden. Na een periode op straat te hebben geleegd, kreeg hij een plek in een beschermde woonomgeving. “Toen ik hier kwam, was ik verloren. Mijn problemen waren zo verergerd dat ik niet meer zelfstandig kon wonen. Nu heb ik weer structuur en krijg ik begeleiding die echt bij mij past. Ik leer hoe ik mijn financiën kan regelen, weer een sociaal leven kan opbouwen, en uiteindelijk zelfstandig kan wonen. Dat geeft hoop. De begeleiding houdt contact met de gemeente en mijn netwerk. Daardoor heb ik een plan dat werkt. Ik voel me gehoord en gesteund.”
Wat verandert er voor inwoners?
Met het nieuwe contract zetten de gemeenten van Regio Westfriesland samen met het consortium van Leviaan, Leger des Heils en dnoDoen in op:
- Snelle hulp dichtbij huis: Meer opvangplekken in de regio en betere samenwerking tussen zorgorganisaties.
- Hulp op maat: Cliënten zoals Mark krijgen de ondersteuning die bij hun situatie past, van intensieve begeleiding in een beschermde woonomgeving tot praktische hulp in een zelfstandige woonruimte.
- Meer focus op thuis: Waar mogelijk worden inwoners geholpen vanuit hun eigen woonruimte, zodat zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.
- Er is meer aandacht voor meekomende kinderen in de opvang. Ook zij krijgen ondersteuning als hun ouders dakloos zijn geraakt.
De kracht van samenwerking
Wethouder Karin Hakhoff van de gemeente Hoorn benadrukt het belang van de samenwerking: “Iedereen verdient een plek waar je je thuis voelt en waar je, met de juiste ondersteuning, zo zelfstandig mogelijk kunt leven. Dit betekent ook dat er wordt samengewerkt met woningcorporaties, welzijnsorganisaties en andere partners om de juiste hulp te bieden. Met deze vernieuwde aanpak kunnen we kwetsbare inwoners beter helpen én bouwen we samen aan een zorgzame regio.”
Voor meer informatie
Inwoners die hulp nodig hebben, kunnen terecht bij hun eigen gemeente. Daar wordt samen gekeken naar de juiste ondersteuning en een passende oplossing. Voor vragen over Wonen met Ondersteuning in West-Friesland kunnen inwoners contact opnemen met hun gemeente of de Regionale Toegang via 0229 25 20 01 tussen 09.00 en 13.00 uur of via email regionaletoegang@hoorn.nl.
* De genoemde naam is aangepast om de privacy van de betrokken persoon te beschermen