REGIO – Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari om 2.00 uur. Dit geldt specifiek voor vuurwerk uit de categorie F2. De vuurwerkverkoopdagen in 2024 zijn op 28, 30 en 31 december 2024. Op zondag 29 december geldt een landelijk vuurwerkverkoop verbod. Op deze dag mag alleen F1 vuurwerk worden verkocht.
Wat vinden de bezoekers aan de binnenstad van het de traditie rondom het afsteken van vuurwerk? Hebben zij voorkeur voor siervuurwerk of toch knalvuurwerk? Of geen liefhebber en zou een vuurwerkverbod van hun ook mogen? Bekijk hier in onze straatreportage over vuurwerk in Hoorn.
Veiligheid onder druk: groot deel F1-vuurwerk afgekeurd
Hoewel categorie F1-vuurwerk het hele jaar door mag worden verkocht en gebruikt door personen vanaf 12 jaar, heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ernstige veiligheidsrisico’s ontdekt. Maar liefst 65% van het onderzochte F1-vuurwerk is afgekeurd omdat het niet veilig is om af te steken. Een overzicht van het afgekeurde vuurwerk is te vinden op de website van ILT.
Vuurwerkafsteken per gemeente
Per gemeente kunnen er andere regels zijn voor het afsteken van vuurwerk. Zou zijn er vuurwerkvrije zones in verband met overlast of mogelijk brandgevaar. Het afsteken van vuurwerk in zo’n gebied is niet toegestaan. Bekijk daarom de regels per gemeente. Daarin staat ook te lezen of het carbietschieten is toegestaan.
- Gemeente Hoorn deelt tips voor veilig vuurwerk ook bij panden van ondernemers
- Lees hier over de vuurwerk regels binnen de gemeente Koggenland
- In Drechterland is er een vuurwerkvrije zone in Oosterblokker
- Twee gebieden in Enkhuizen waar vuurwerk afsteken verboden is. Lees hier welke.
- Gemeente Stede Broec heeft een vuurwerkvrije zone in Bovenkarspel
- In gemeente Opmeer zijn wensballon verboden. Lees hier meer tips en regels.
- Carbietschieten is toegestaan in de gemeente Medemblik, maar wel vooraf aanmelden
Overlast en gevaar melden
Bij overlast door vuurwerk kunnen inwoners een melding maken bij hun gemeente. Buiten kantoortijden is de politie bereikbaar via 0900 88 44, die meldingen doorgeeft aan handhavers. Bij acute gevaarlijke situaties wordt dringend geadviseerd direct 112 te bellen.
Boetes
Als je verboden vuurwerk bezit, vervoert of afsteekt, kun je een boete of gevangenisstraf krijgen. De minimale boete is € 100,- en een aantekening in het strafblad. Het afsteken van vuurwerk kost je € 250,- en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen.
Houd rekening met elkaar
Niet iedereen vindt vuurwerk leuk of kan daar tegen. Vuurwerk afsteken moet veilig gebeuren. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt voor een veilige en feestelijke jaarwisseling. Dus gooi geen vuurwerk naar anderen of dieren en houd u aan de afsteektijden tijdens de avond en nacht van oud en nieuw. En voor uw eigen veiligheid: zet een vuurwerkbril op, ook als u toeschouwer bent.
Vuurwerkafval? Zó haalt u het veilig weg.
De straat vol vuurwerkresten? Natuurlijk is het fijn als we dit allemaal weer opruimen. Maar er kleeft ook altijd een risico aan. Soms is het vuurwerk niet goed zijn afgegaan of smeult het nog na. Zó haalt u veilig vuurwerkafval weg: zet vuurwerkafval 24 uur in een emmer water. Gooi het na uitdruipen bij het restafval of in een zak in de ondergrondse container. Let op! Breng geen vuurwerkafval naar het afvalbrengstation. Dit is verboden vanwege explosiegevaar.