OOSTERBLOKKER – Het was oorlog in Nederland, Filips II eiste in zijn rijk gehoorzaamheid en gaf geen ruimte voor een nieuwe koers. Macht, geloofsvrijheid en handelsbelangen botsten. Twee strijdmachten, de opstandelingen in het Noorderkwartier en de troepen van de regering van Alva, stonden tegenover elkaar, te land, maar ook ter zee. De rebellie van de geuzen wankelde maar toch sloten steeds meer Hollandse steden, behalve Amsterdam, zich bij de Opstand aan.
Alva en zijn stadhouder Bossu grepen nietsontziend in. Het Westfriese platteland werd geterroriseerd. Stolpboerderijen werden geplunderd en gebrandschat. Vee werd in beslag genomen, paarden ontvoerd. Mannen moeten dienen op de vloot of bij het landleger. Naar het lot van de vrouwen kan men raden. De burgeroorlog was nietsontziend. Het leidde tot een kolossaal gevecht om de macht op de Zuiderzee. De beslissende slag begon op 11 oktober 1573 en werd voor de kust van Hoorn uitgevochten. De vloot van de geuzen won. Het was niet minder dan een vernedering voor de regering en de machtsverhoudingen in Holland waren veranderd.
In de lezing door gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels, zal dit verhaal, met aandacht voor de ontwikkelingen op het platteland en in de boerengemeenschappen worden verteld door middel van een power point.
Data en locatie
Vrijdag 24 mei aanvang 20.00 uur.
Cultureel Centrum Pancratius, Oosterblokker 98, 1696 BK Oosterblokker
Toegang is 5 euro inclusief 1x koffie, thee of fris.