REGIO – De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) geeft aan terug te kijken op een relatief rustig jaar, met gemiddeld minder hulpvragen dan de afgelopen zes jaar.
Tegelijkertijd een spannend jaar vanwege de voorbereidingen van het 200-jarig jubileum in 2024. Met speciale evenementen, bijzondere producten en tentoonstellingen staat de KNRM sinds 11 november een jaar lang stil bij de verhalen uit het
verleden en kijkt zij vooruit naar de komende jaren vol vernieuwing.
In actie
De 45 reddingstations werden afgelopen jaar in totaal 2.363 keer gealarmeerd voor zoek- en reddingsacties. Daarbij werden 3.397 personen
en 123 dieren veilig aan wal gebracht. De Westfriese reddingstations Andijk, Enkhuizen, Medemblik en Wijdenes rukten respectievelijk 31, 101, 37 en 28 keer uit.
De KNRM komt onder alle weersomstandigheden in actie bij noodoproepen en assistentieverzoeken op het water. Daarvoor liggen 75 reddingboten langs de kust paraat, die bemand worden door ongeveer 1.200 vrijwilligers. Aan de wal zorgen nog eens 300 vrijwilligers voor ondersteuning.
Westfriese reddingstations samen in actie
De Westfriese reddingstations werden vorig jaar ook weer verschillende keren samen ingezet. Zo ook voor een grootscheepse actie op 14 april. Op het Markermeer was die ochtend aan boord van een passagiersschip brand uitgebroken in de machinekamer. In samenwerking met de kustwacht, brandweer, politie, ambulance, Rijkswaterstaat en een duikwerkschip werden de 65 passagiers geëvacueerd en is de brand geblust. Een mooi staaltje regionale samenwerking aldus de KNRM.
Miraculeuze redding
In mei, tegen donker worden, sloeg een catamaran solozeiler overboord op het IJsselmeer. Zijn vermissing werd pas uren later ontdekt. Doordat hij een reddingsvest droeg kon hij zichzelf zwemmend in veiligheid brengen door op een voor anker liggende duwbak te klimmen. Daar bracht hij de nacht door en werd de volgende dag gevonden door de gealarmeerde reddingstations Enkhuizen en Urk.
Twee dagen ervoor moest reddingstation Enkhuizen ook al in actie komen voor een zeiler die hetzelfde overkwam, maar het helaas niet overleefde omdat hij geen reddingsvest droeg. De KNRM blijft benadrukken hoe belangrijk het is om goed voorbereid het water op te gaan en daarbij ook de KNRM Helpt-app te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de laatste positie van een boot bekend is. In geval van nood scheelt dat de KNRM een hoop tijd en zoekwerk!
Goed doel met trouwe donateurs
De KNRM is een goed doel en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters. Meer dan 130.000 trouwe donateurs, Redders aan de wal genoemd, steunen de KNRM financieel. Dankzij schenkers en erflaters konden in 2023 drie nieuwe reddingboten worden gebouwd. Alle reddingboten krijgen de naam die de schenker hieraan verbindt.
200 jaar KNRM in 2024
Op 11 november 2023 startte de KNRM haar 200ste levensjaar, een jubileumjaar vol feestelijke activiteiten. De KNRM staat in dit jubileumjaar ook stil bij het verleden, herdenkt de redders die hun leven gaven voor anderen en kijkt vooruit naar de toekomst.
Het nieuwe jaar wordt ingeluid met de release van het lied “Wat als de storm komt”. Op 12 tot en met 14 januari a.s. gaan zanger Stef Bos en zangeres Fleur Rateland op tien reddingstations het nummer aandacht geven. Vanaf 18 maart volgt een wekelijkse, indrukwekkende podcastserie met presentator Roelof Hemmen in gesprek met redders en geredden.
Tegelijkertijd openen exposities in regionale en landelijke maritieme musea (o.a. het Zuiderzeemuseum), verschijnt een uniek fotoboek, een YouTube-serie van Govert Sweep, een speciale jubileumzegel door PostNL, herdenkingsmunten en zal er een KNRM-tulp worden onthuld. Het jubileumjaar wordt in oktober afgesloten met het muziekspektakel “Symfonie van het water” in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Noteer ook 24 mei in de agenda: Reddingbootdag 2024!