ENKHUIZEN –
Wanneer u een terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat
schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en
kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer
u de rook niet meer ziet. Stook daarom liever niet of zo min mogelijk. Wilt u toch de terrashaard,
vuurkorf of barbecue aansteken? Met de tips hieronder kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen
beperken.
- Raadpleeg eerst de stookwijzer. Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij
windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel
luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken. Kijk daarom altijd op de Stookwijzer
voordat u gaat stoken en stook niet bij een stookalert. - Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig,
waardoor er meer schadelijke stoffen vrijkomen dan bij goed gedroogd hout. Hout moet
minimaal 2 jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een
vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft. - Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is
daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval
is verboden. - Gebruik brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen. Deze zijn het minst
schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel
zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke
stoffen vrij. - Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dat is een
betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook
ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kunt u
voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje.
Kijk voor meer informatie op de website van Mileu Centraal.
Bron tekst en foto: Gemeente Enkhuizen