OPMEER – Hannah Braas werkt voor het Wijkteam van Opmeer als jeugdconsulente met een specialisme in creatieve therapie. Alle vragen met betrekking tot jeugdhulp passeren bij Hannah de revue. Van driftbuien bij kinderen tot agressie binnen het gezin. Maar de kracht voor resultaat zit hem volgens Hannah binnen het hele gezin. “Het mooiste is om kinderen hun rust en zelfacceptatie terug te geven en de ouders in hun kracht te zetten.”
Als jeugdconsulente pakt Hannah alle (hulp)vragen op als het gaat om de jeugd. Van laagdrempelige vragen over kinderen die moeite hebben op school tot hulp bieden bij agressie binnen het gezin. Wat Hannah belangrijk vindt is om een kind én de ouders weer in hun kracht te zetten, het liefste preventief. “Als je er nu voor zorgt dat deze opgroeiende generatie sterk en weerbaar is en voldoende ondersteuning krijgt, dan voorkom je problematiek in de toekomst.”
Creatieve therapie
Hannah is jeugdconsulente met een specialisme in creatieve therapie. Dit houdt in dat Hannah spelenderwijs werkvormen aanbiedt waardoor het denken, voelen en handelen van een kind wordt aangesproken. Een kind kan hierbij dus zonder te praten of woorden te hoeven geven, met zijn problemen aan de slag. Hierbij valt te denken aan werken met stiften, verf, klei of eten. “Alles mag en kan”, vertelt Hannah. In een sessie met Hannah is spiegelen ook vaak de essentie. “Ik maak kinderen middels de therapie ervan bewust dat hun kracht in ze zit en hoe ze dat weer terug kunnen krijgen en uiten.”
Jeugdconsulent Hannah: “Kinderen bewust maken van hun eigen krachten en kwaliteiten, is het mooiste van mijn werk.”
Het is uitzonderlijk voor een gemeente om deze zorg zo specialistisch aan te bieden in huis. “Wij doen dit om de zorg aan te bieden zonder wachttijden. Daarom werk ik zo graag bij de gemeente Opmeer in deze functie; omdat we er al op deze manier vroeg bij kunnen zijn.”
Hele gezin werkt mee
Als een gezin samen of ouders voor hun kind aankloppen bij het wijkteam, merkt Hannah op dat het nooit aan één persoon ligt of alleen aan het kind. “Ik vind het zo mooi om te zien als een kind is gegroeid in zijn of haar gedrag. Als er rust te zien is en zelfacceptatie. Als het kind zelf kan zeggen dat hij of zij minder last heeft van de problemen waar hij mee binnen is gekomen”, vertelt ze. “Het is daarnaast erg fijn als je ziet dat het hele gezin hard heeft gewerkt om stappen te zetten. Een probleem heeft altijd effect op het hele gezin. Verlichting bij iedereen is het mooiste om te zien.”
Daarom is ook de wens van Hannah dat iedereen gezamenlijk optrekt in het proces. “Het kan nooit zijn ‘mijn kind is het probleem, los het op’. Zo werkt het niet. Daarom is het fijn als iedereen in het gezin ervoor openstaat om samen een traject aan te gaan.”
De tip van jeugdconsulente Hannah
Het laatste wat Hannah wil is dat mensen angst voelen of schaamte om contact op te nemen met de gemeente en het wijkteam. “Soms kan het alleen al helpen om even jouw verhaal te kunnen doen. Dan kijken we daarna wel verder of en wat we voor je kunnen betekenen. Je hoeft niet naar het gemeentehuis te komen.” Voel je ook niet bezwaard als je voor je gevoel enkel laagdrempelige zorg nodig hebt die in jouw ogen ‘niet erg genoeg is’. Als je vastloopt als tiener of ouder, zijn wij er voor je.
Contact met het wijkteam
Ervaart u problemen binnen het gezin? Stuur dan een mail naar het Wijkteam Opmeer via wijkteam@opmeer.nl of bel met 0226-363333. En misschien krijgt u Hannah dan wel aan de lijn. Als het maken van een afspraak te groot voelt, kunt u ook altijd langskomen tijdens het inloopspreekuur om daar laagdrempelig te kletsen. Het inloopspreekuur is op dinsdagochtend van 11.00 – 12.00 uur in het gemeentehuis en op donderdagochtend van 11.00 – 12.00 uur in Wijksteunpunt De Lindehof in Hoogwoud.
Bron tekst en foto: Gemeente Opmeer