OPMEER – Opmeer staat er financieel beter voor dan verwacht. Dat blijkt uit de tussentijdse balans die is opgemaakt. De gemeenteraad heeft op 11 juli de kadernota 2025-2028 vastgesteld. Door de bijgevoegde meicirculaire – waarin staat hoeveel gemeente Opmeer vanuit het Rijk aan steun kan verwachten – zijn gevreesde minnen veranderd in plussen. Toch rekent wethouder Financiën Vincent Buis zich nog niet rijk: “Ik houd een slag om de arm, maar ben positief verrast.”
Meicirculaire
De zwarte cijfers die de meicirculaire laat zien, zijn onder andere te danken aan het hanteren van andere maatstaven in Den Haag. Ondanks dat het Rijk nog steeds 2,3 miljard bezuinigt op het gemeentefonds, wat bij gemeenten zorgt voor de zogeheten ravijnjaren, zijn er desondanks meer inkomsten voor de gemeente Opmeer.
Factoren
Net zoals alle andere gemeenten krijgt Opmeer jaarlijks vanuit het Rijk geld. Hoeveel dat is, hangt af van verschillende factoren. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het aantal inwoners per gemeente. Met name op de grootte van de groep mensen die ouder is dan 75 jaar en het aantal laagopgeleiden is er een wijziging in de maatstaven.
Herberekening
Op de twee laatstgenoemde maatstaven blijkt Opmeer volgens het Rijk hoog te scoren. Uit een herberekening op basis van deze criteria gaat de uitkering vanuit het gemeentefonds respectievelijk met 380.000 en 450.000 euro omhoog. Tel daarbij nog wat andere financiële voordelen op en zo kon wethouder Buis een gunstiger meerjaren perspectief aan de raad schetsen.
Investeren
Het komende jaar gaat Opmeer investeren in verschillende projecten die al in de pijplijn zitten. Dit betreft bijvoorbeeld de reconstructie van de Zomerdijk en de Nieuweweg (respectievelijk 360.000 euro en 380.000 euro). Daarnaast gaat de gemeente op 3 plekken fitnesstoestellen plaatsen (150.000 euro).
Gematigd
Volgens de laatst gehanteerde berekening blijft Opmeer niet alleen in 2025, maar tot en met 2028 uit de rode cijfers. Desondanks blijft Buis gematigd in zijn enthousiasme. “Dat heeft te maken met de jeugdzorgkosten, die in deze berekening nog niet zijn meegenomen. Op dit ogenblik zien wij in de voorjaarsnota 2024 door de hogere kosten jeugdzorg een budget overschrijding van 1,7 miljoen euro. Een flink bedrag als gevolg van een aantal zware casussen. Als die kosten structureel worden, gaat het plaatje er heel anders uitzien.”
Nadeel
Daarnaast bestaat volgens Buis de kans dat de gehanteerde maatstaven waarop de hogere uitkeringen vanuit het gemeentefonds zijn gebaseerd, worden bijgesteld. Ook gaat de rijksoverheid ervan uit dat gemeenten de OZB tarieven (onroerende zaakbelasting, red.) in 2025 verhogen met 6,3%. Dit zorgt voor een financieel nadeel. ,,Je kunt zien dat het Rijk een verwachte stijging van de OZB al heeft meegerekend. Wij hebben dit percentage niet doorgevoerd. Daarnaast is het met het nieuwe kabinet afwachten hoe de miljoenennota op de 3e dinsdag van september eruit gaat zien. Zij hebben nieuwe plannen en ik ben benieuwd welke effect deze hebben op onze inkomsten. Kortom, het beeld is gunstig, maar ik reken ons nog niet rijk.”
Kernenergie
Inhoudelijk heeft de gemeenteraad gisteravond de kadernota unaniem vastgesteld. Wel is er een amendement ingediend onder opgave 3 ‘Een duurzame toekomst’. De kadernota is daardoor gewijzigd bij doel 3, Energie. Hier is de volgende toevoeging gedaan: “Blijvend in te zetten om kernenergie als optie voor energieopwekking in de regio te verwezenlijken”. Dit houdt in dat het college een extra doel heeft meegekregen om zich continu voor kernenergie in te blijven zetten.
Bron tekst en foto: Gemeente Opmeer