HOORN – De gemeente Hoorn blijft de Japanse duizendknoop bestrijden met regelmatige maaiwerkzaamheden. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op raadsvragen van Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn. De fracties vroegen onder meer of de gemeente wil stoppen met maaien, vanwege zorgen over verdere verspreiding, en of er alternatieve methoden overwogen worden, zoals de inzet van varkens.
Huidige aanpak blijft
Volgens het college is maaien nog altijd een bewuste keuze. “Deze methode is gericht op het uitputten van de plant,” stelt het college. “Ons beheer is erop gericht te voorkomen dat de Japanse duizendknoop door fotosynthese energie opslaat en kan groeien.” Er is dan ook geen aanleiding om deze methode te beëindigen.
Geen bedreiging bij Slapershaven
Over de situatie bij de Slapershaven meldt het college dat er volgens het Hoogheemraadschap geen sprake is van schade aan de Kleine Oostbrug en dat er geen bedreiging is voor de sluis. Samenwerking met het Hoogheemraadschap bij de bestrijding is daardoor niet aan de orde. De Japanse duizendknoop staat daar al meer dan twintig jaar. “Wij hadden vooraf ingeschat dat dit een proces van lange adem zou zijn,” aldus de gemeente.
Geen proef met varkens
De suggestie van Fractie Tonnaer om op enkele locaties varkens in te zetten, bijvoorbeeld via Kims Scharrelvarkens, wijst het college af. De beschikbare plekken in Hoorn zijn volgens het college te klein en ongeschikt voor deze aanpak. “De hoeveelheid Japanse duizendknoop in Hoorn dat geschikt is voor varkensbeheer is te klein en het is een dure oplossing.” Veel groeilocaties bevinden zich bovendien in heesterplantsoenen en smalle beplantingsstroken waar varkens niet geplaatst kunnen worden.
De gemeente zet daarmee de huidige bestrijdingsmethode voort, waarbij het beleid is gericht op het geleidelijk uitputten van de plant door structureel maaien.