HOORN – De gemeente Hoorn werkt samen met zes andere Westfriese gemeenten aan de ontwikkeling van een lokaal hitteplan. Daarmee wil de gemeente beter voorbereid zijn op periodes van aanhoudende hitte. Het lokale plan is een aanvulling op het Nationaal Hitteplan van het RIVM en moet in 2026 worden opgeleverd.
De gemeente ziet hittestress als een groeiend probleem met risico’s voor de volksgezondheid, vooral voor kwetsbare groepen. Daarom wordt hitte benaderd vanuit drie invalshoeken: gebied, gebouw en gezondheid. Het opstellen van het lokale hitteplan is onderdeel van de regionale uitvoeringsagenda klimaatadaptatie voor de periode 2021-2025, die voortkomt uit een eerder vastgesteld beleidskader van de gemeenteraad.
Regionale samenwerking en lokale uitvoering
Het opstellen van de lokale hitteplannen verloopt volgens een gezamenlijk plan van aanpak, dat alle zeven Westfriese gemeenten volgen. Door samenwerking kunnen onder meer de GGD en andere betrokken partijen efficiënter worden betrokken en wordt kennis gedeeld. Ook biedt het kostenvoordelen ten opzichte van een individuele aanpak.
Het proces bestaat uit twee fasen: eerst worden risico’s geïnventariseerd, netwerken gevormd en prioriteiten bepaald. Daarna volgt de uitwerking in concrete projecten. Na het eerste jaar moeten er per gemeente drie tot zeven hitte-gerelateerde projecten klaarstaan om uitgevoerd te worden. Daarnaast komt er een ‘hitteteam’ en wordt een netwerk opgebouwd van 15 tot 30 betrokkenen per gemeente.
Voorbereid op warme zomers
Met het lokale hitteplan wil Hoorn – samen met partners – beter voorbereid zijn op extreme hitte. De aanpak moet bijdragen aan een hittebestendige leefomgeving waarin risico’s tijdig worden gesignaleerd en passende maatregelen kunnen worden genomen.