HOORN – Diverse fracties hebben schriftelijke vragen ingediend over het besluit van het Westfries Museum om afstand te nemen van de term ‘Gouden Eeuw’. Het museum, dat momenteel wordt verbouwd, lijkt een nieuwe koers te willen varen, wat tot vragen leidt bij de lokale politiek. De raadsvragen zijn ingediend door Fractie Van Beusekom/Vinkenborg, Fractie Tonnaer, Fractie Hoe?! en Hart van Hoorn. Deze fracties willen opheldering over de achtergrond en de mogelijke gevolgen van deze wijziging.
Vragen over afstand nemen van ‘Gouden Eeuw’
Uit een verslag van een klankbordgroep en het Ondernemingsplan Westfries Museum blijkt volgens de raadsvragen dat het museum ervoor kiest om de term ‘Gouden Eeuw’ niet langer te gebruiken. Dit is hun ogen opmerkelijk, omdat eerdere raadsbesluiten dit historische tijdperk juist als speerpunt voor toerisme en educatie in Hoorn benoemden. De raadsleden willen weten hoe deze wijziging zich verhoudt tot de bestaande collectie en tot eerdere gemeentelijke besluitvorming.
Besluitvorming en invloed gemeenteraad
Een belangrijk punt van zorg is waarom deze koerswijziging niet ter goedkeuring is voorgelegd aan de gemeenteraad. De indieners vragen wie er betrokken waren bij de klankbordgroepen, welke deskundigheid zij hadden en hoe zij zijn geselecteerd. Daarnaast wil de raad duidelijkheid over de rol van de kwartiermaker, die een grote invloed zou hebben gehad op het nieuwe museale concept.
Gevolgen voor toerisme en educatie
De raadsfracties maken zich zorgen over de gevolgen van deze koerswijziging voor de toeristische aantrekkingskracht en educatieve programma’s in Hoorn. De ‘Gouden Eeuw’ was tot nu toe een belangrijk thema in de stadspromotie en de vraag is of er alternatieve strategieën worden overwogen. Ook willen de raadsleden weten wie betrokken is bij deze nieuwe koers en hoe de keuzes worden gemaakt.
Financiële en operationele impact
Naast inhoudelijke veranderingen leeft in de raad de vraag wat de gevolgen zijn voor de begroting van het museum en de gemeente. Specifiek wordt gevraagd of de stijging van de personeelskosten binnen het museum past binnen de geldende cao’s en gemeentelijke regelingen, of dat dit het gevolg is van een uitbreiding van het personeelsbestand.
Verzelfstandiging van het museum
Eerder gaf het college aan te onderzoeken of het Westfries Museum verzelfstandigd kon worden. De indieners vragen hoe deze plannen zich verhouden tot de stijgende kosten en de hernieuwde koers die nu in het Ondernemingsplan is opgenomen.
Het college van burgemeester en wethouders heeft nog niet publiekelijk gereageerd. Zodra het college met een antwoord komt, zal blijken of de gemeenteraad aanvullende stappen onderneemt om bij te sturen in de toekomstplannen van het Westfries Museum.