HOORN – Theater Het Pakhuis in Hoorn is al 35 jaar een vertrouwde plek voor cultuur en ontmoeting. Wat ooit begon als een initiatief van een groep enthousiaste vrijwilligers, is uitgegroeid tot een veelzijdig podium waar theater, muziek en andere culturele activiteiten samenkomen. Directeur-programmeur Janine Slijkhuis vertelt in dit interview met OnsWestfriesland over de unieke sfeer, de rol van vrijwilligers en de uitdagingen en kansen waar het theater voor staat.
Sfeer en betrokkenheid
Wat het theater uniek maakt, is volgens Slijkhuis de sfeer en de inzet van de vrijwilligers. “Zowel publiek als artiesten geven aan dat ze zich hier thuis voelen en goed verzorgd worden. Dat maakt me supertrots,” zegt ze. Vrijwilligers spelen een grote rol in zowel de gastontvangst als de techniek. “Zonder hen draaien we niet. Geen vrijwilligers betekent geen voorstelling.”
Divers programma
Het theater biedt een breed scala aan voorstellingen. “Dit weekend hebben we een klassiek concert met Beert de Blom en een pianiste van wereldniveau. Begin februari zijn er optredens van jongeren uit Hoorn die hun eigen verhalen vertellen via dans, spoken word en theater,” legt Slijkhuis uit.
Zowel publiek als artiesten geven aan dat ze zich hier thuis voelen en goed verzorgd worden. Dat maakt me supertrots
Coronaperiode
Tijdens de coronaperiode stond Theater Het Pakhuis voor grote uitdagingen, maar er waren ook positieve ontwikkelingen. “We deden wat we konden en dat was heel tof, maar het was lastig,” vertelt Slijkhuis. Vanwege de beperkingen konden alleen noodzakelijke mensen aanwezig zijn, waardoor veel vrijwilligers buitengesloten werden. “Bij de harde maatregelen hadden we slechts 15 man publiek en konden de vrijwilligers niet naar binnen,” herinnert ze zich. Toch bracht de crisis ook kansen met zich mee. “Dankzij de steun die we kregen, konden we investeren in een nieuw geluidssysteem, een nieuw lichtsysteem en LED-verlichting,” aldus Slijkhuis.
De kosten stijgen met 30 procent, terwijl de subsidie slechts met 4 procent wordt verhoogd
Verbeteringen en uitdagingen
Na corona was de luchtbehandeling een belangrijk aandachtspunt. “Het was hier te benauwd, maar dankzij de steun van de gemeente is er een nieuw ventilatiesysteem geplaatst. Dat was echt noodzakelijk,” aldus Slijkhuis.
Financieel gezien blijft het theater echter voor uitdagingen staan. “We krijgen een basisfinanciering van de gemeente, maar om de stijgende kosten te dekken, zijn we afhankelijk van vrienden en sponsoren. De kosten stijgen met 30 procent, terwijl de subsidie slechts met 4 procent wordt verhoogd,” zegt Slijkhuis.
Toekomstplannen
Voor de toekomst hoopt Slijkhuis onder meer het jeugdtheater weer op te starten. “Dat is echt een financiële uitdaging, maar we werken eraan om het weer betaalbaar te maken,” zegt ze.
Wie meer wil weten over het programma of het theater wil steunen, kan terecht op de website. “Op www.pakhuishoorn.nl vind je onze agenda en informatie over hoe je vriend of vrijwilliger kunt worden,” besluit Slijkhuis.