Subsidiebeleid Sociaal Domein en Welzijn 2025 en verder
De gemeente Medemblik streeft naar een inclusieve samenleving waarin alle inwoners actief kunnen deelnemen aan de gemeenschap, elkaar kunnen ontmoeten en waarin zorg voor elkaar centraal staat. Hiertoe heeft de raad 14 maart 2024 het meerjarenbeleidsplan Sociaal Domein vastgesteld. Eén van de instrumenten waarmee we uitvoering kunnen geven aan dit beleid zijn subsidies. Subsidies verstrekken we om activiteiten en initiatieven te ondersteunen die zonder een financiële bijdrage van de gemeente niet georganiseerd kunnen worden. Deze activiteiten stimuleren we vanwege het positieve maatschappelijke effect. In ons subsidiebeleid hebben we speciale aandacht voor het ondersteunen van ouderen, mensen met een beperking en/of psychische kwetsbaarheid en jongeren.
Het beleid geeft een beeld van de algemene kaders voor onze subsidieverstrekking en onze doelstellingen, uitgangspunten en thema’s voor de komende jaren. Voor specifieke kaders zijn (of worden) er nadere regels opgesteld. Het sociaal domein en het welzijnsdomein zijn volop in beweging en daarmee van invloed op ons beleid en onze doelstellingen. Dit is de reden dat dit subsidiebeleid geen einddatum kent. We voorzien dat het beleid en subsidieprogramma worden aangepast en daarmee modulair is. Hierin trekken we samen op met onze maatschappelijke partners1 en inwoners. Door deze flexibiliteit spelen we in op de veranderende maatschappelijke en bestuurlijke omgeving en is het programma toekomstbestendig.
Ons streven is om met dit beleid en de daarbij horende regelingen transparant te zijn naar inwoners en maatschappelijke partners in Medemblik over de doelen van de subsidies, over subsidieprocedures en over de verdeling van middelen. Ook streven we met ons subsidiebeleid naar regelingen die zo eenvoudig mogelijk zijn, waarbij we administratieve lasten voor subsidieaanvragers en voor de gemeente beperken tot het hoogstnoodzakelijke en die passend zijn bij de omvang van de subsidie.
Vertrouwen en samenwerking zijn de basis van dit subsidiebeleid. Alleen samen en op basis van vertrouwen lukt het ons de doelen van dit beleid te bereiken.
In hoofdstuk 2 wordt een toelichting gegeven op hoe het subsidiebeleid is opgebouwd. In hoofdstuk 3 leest u over de voorwaarden en algemene criteria. In hoofdstuk 4 wordt ingegaan op de doelen van het subsidiebeleid. Daarnaast worden de verschillende subsidiecategorieën en specifieke doelen per categorie beschreven.
Een subsidie is niets meer en niets minder dan een recht op financiële middelen dat je op aanvraag krijgt van een bestuursorgaan voor bepaalde activiteiten. Subsidies geven we om activiteiten en voorzieningen te ondersteunen die zonder een financiële bijdrage van de gemeente niet gerealiseerd kunnen worden. Deze activiteiten stimuleren we omdat ze bijdragen aan een bepaald beleidsdoel. Subsidie is daarmee een financieel instrument dat we inzetten. De verstrekte subsidies en subsidieregelingen die voortvloeien uit dit beleid zijn te herleiden naar een beleidsdoel of bestuurlijke keuze.
Dit subsidiebeleid richt zich op het Sociaal Domein en Welzijn, en meer specifiek op de subsidiecategorieën zoals beschreven in paragraaf 3.2. Daarbuiten worden andere subsidies verstrekt binnen de gemeente. Over de subsidies binnen de reikwijdte van dit beleid neemt de gemeenteraad één keer per jaar een besluit over het totaal beschikbare budget. Dit doet zij bij het vaststellen van de gemeentelijke begroting. Uitgezonderd van dit subsidiebeleid zijn de subsidieregelingen waarbij sprake is van een aparte doelfinanciering zoals het onderwijskansenbeleid en voorschoolse of vroegschoolse educatie (vve) en subsidieregelingen vanuit andere domeinen zoals de subsidiëring van evenementen of duurzaamheidsinitiatieven.
Verschillende soorten subsidie binnen de reikwijdte van dit beleid
We kennen binnen de reikwijdte van dit subsidiebeleid twee soorten subsidies:
- 1.
Budgetsubsidie (voor aanbod basisinfrastructuur2): Een budgetsubsidie is een subsidie waarbij de organisatie een bedrag krijgt toegewezen om een van tevoren overeengekomen werkprogramma of activiteitenpakket uit te voeren. Dit zijn voorzieningen en activiteiten die behoren tot ons vaste aanbod in de gemeente Medemblik, welke vaak een meerjarig karakter hebben. De subsidie wordt verstrekt op basis van individuele afspraken met de subsidieaanvrager over gewenste activiteiten en subsidiabele kosten. Er hoeft geen regeling aan ten grondslag te liggen. De Algemene Subsidieverordening is in dat geval van toepassing, aangevuld met de individuele afspraken. De individuele prestatie-indicatoren worden in samenspraak met de subsidieaanvrager opgesteld. Het betreft vaak grotere professionele organisaties, waarbij het initiatief om een activiteit of voorziening te organiseren bij de gemeente als subsidieverstrekker ligt. - 2.
Activiteitensubsidie (voor aanbod aanvullend op de basisinfrastructuur): Dit zijn voorzieningen en activiteiten die de inwoners of lokale organisaties de kans geven om op basis van behoefte uit de samenleving met initiatieven te komen als aanvulling op de voorzieningen in de basisinfrastructuur. Deze subsidies worden verstrekt op basis van een subsidieregeling, welke aanvullende specifieke criteria kent (in de vorm van nadere regels) op de Algemene Subsidieverordening (ASV). We kennen verschillende regelingen, waarmee we verschillende beleidsdoelstellingen bereiken. Het initiatief voor het organiseren van de activiteit ligt bij de subsidieaanvrager.
De monitoring van subsidies wordt gedaan op beleidsdoelstellingen die beschreven staan in hoofdstuk 4 van dit beleidsdocument. De voorziening of activiteit dient immers bij te dragen aan het na te streven beleid. Monitoring vindt plaats op doelniveau. Het bepalen van de indicatoren voor budgetsubsidies wordt gedaan in overleg tussen de subsidieontvanger en – verstrekker. Voor activiteitensubsidies zijn deze opgenomen in één van de (open) subsidieregelingen. Bij de monitoring houden we de uitvoeringsregels aan die zijn opgenomen in de ASV (artikel 13). Voor subsidies vanaf €5.000 wordt verantwoording afgelegd conform de ASV en/of geldende nadere regels, waarin onder andere duidelijk wordt in welke mate en op welke wijze de activiteit heeft bijgedragen aan het realiseren van het effect en beleidsdoelstelling waarvoor de subsidie is verleend. Vanuit partnerschap en onze rol als subsidieverstrekker houden we gedurende het jaar contact met onze (grotere) gesubsidieerde partners en monitoren we steekproefsgewijs bij kleine(re) initiatieven.
3. Subsidievoorwaarden & afwegingscriteria
Zoals beschreven in paragraaf 2.2 geven we subsidies om activiteiten en voorzieningen te stimuleren die zonder deze subsidie niet georganiseerd kunnen worden. Uitgangspunt is dat we graag deze activiteiten of voorzieningen stimuleren omdat ze bijdragen aan onze beleidsdoelstellingen. We gaan ervan uit dat de gemeente alleen gevraagd wordt als partner als de aanvragers alle andere financieringsmogelijkheden hebben benut. De aanvragen toetsen we daarom op een aantal voorwaarden. Zo kunnen we motiveren waarom de subsidie wordt verleend.
Hiervoor hanteren we de volgende afwegingscriteria (niet limitatief, in willekeurige volgorde):
- •
alleen activiteiten of hiermee samenhangende kosten zijn (deels) subsidiabel. Het subsidiebeleid gaat ervan uit dat alleen activiteiten, die uitvoering geven aan gemeentelijk beleid en waar een duidelijke vraag naar is of behoefte aan bestaat, subsidiabel zijn. Verenigingen, clubs of organisaties zijn op zichzelf niet subsidiabel, ook al realiseren we ons dat er zonder organisaties geen activiteiten kunnen bestaan. Voor de buurthuizen is de subsidiëring van kosten zoals huisvesting daarom verbonden met de daarin uit te voeren activiteiten;
- •
- •
de activiteit of voorziening draagt bij aan de versterking van de vier pijlers uit het meerjarenbeleid Sociaal Domein en Welzijn (kansrijk opgroeien, vitaal ouder worden, gezond leven, mentaal gezond zijn) via de thema’s ontmoeten, meedoen én zorg voor elkaar. Van de grotere (en professionele) instellingen kan hierbij uiteraard meer verwacht worden dan van (kleinere) vrijwilligersorganisaties;
- •
- •
- •
het subsidiebedrag is noodzakelijk om de activiteit uit te voeren. De aanvrager kan aantonen dat eigen middelen, reserveringen of andere financieringsmogelijkheden onvoldoende dekking bieden. Als uit een aanvraag blijkt dat er grote onbestemde reserves zijn en er ook een aanvraag voor subsidie is ingediend, kan de gemeente het gesprek voeren over de noodzakelijkheid van de subsidie voor het uitvoeren van de activiteit. De bepaling betekent niet dat er direct een weigering plaatsvindt indien er voldoende reserve is;
- •
- •
er wordt (waar mogelijk en van toegevoegde waarde) samengewerkt, omwille van een integrale aanpak en om versnippering van geld en menskracht te voorkomen. Samenwerking versterkt boven alles de gemeenschapszin. Subsidies kunnen daarom (gedeeltelijk) geweigerd worden indien er kan worden samengewerkt maar waar dat niet of onvoldoende gebeurt. In ieder geval wordt door ons van meer professionele organisaties verwacht dat het subsidieverzoek is afgestemd met strategische partners;
- •
- •
- •
- •
4. Beleidsdoelen sociaal domein en welzijn via subsidie
De gemeente Medemblik heeft als doel en wettelijke taak3 ervoor te zorgen dat alle inwoners, zowel nu als in de toekomst, actief kunnen meedoen in de samenleving.
Als dat niet (meer) binnen het eigen netwerk gaat, ondersteunt de gemeente hierbij. Om dit te kunnen bereiken heeft de gemeente Medemblik een nieuwe visie op het sociaal domein opgesteld; het meerjarenbeleidsplan sociaal domein 2024 en verder. Dit beleidsplan is op 14 maart 2024 door de gemeenteraad vastgesteld en is de belangrijkste onderlegger voor dit subsidiebeleid. Het meerjarenbeleidsplan is een paraplu voor onderliggende beleidsregels en programma’s zoals dit subsidiebeleid en andere, nieuw te ontwikkelen beleidsplannen. Het geactualiseerde subsidiebeleid dient, met het meerjarenbeleidsplan sociaal domein, als fundament voor het subsidiebeleid en de daarbij horende subsidieregelingen.
Naast het meerjarenbeleidsplan Sociaal Domein zijn ook de Cultuurnota 2024, het Lange Termijn Accommodatiebeleid en het Sportakkoord leidende documenten die richtinggevend zijn en waarvan het subsidiebeleid een concrete uitwerking is.
4.1 Doelen te bereiken met het subsidiebeleid
Het beleidskader sociaal domein kent vier belangrijke pijlers. De gemeente Medemblik streeft ernaar dat haar inwoners:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Op basis van deze pijlers zijn uitgangspunten geformuleerd:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Op vrijwel alle beleidsonderdelen binnen het sociaal domein wordt ingezet op de ‘beweging naar het voorveld. Met als doel om de zelf- en samenredzaamheid te versterken en daarmee het gebruik van geïndiceerde zorg zoveel als mogelijk te beperken en beschikbaar te houden voor diegene die het nodig hebben. Om deze beweging te ondersteunen zijn cohesie in de kernen en een sterk maatschappelijk voorveld4 noodzakelijk. Onze subsidiepartners spelen hierin een cruciale rol. De subsidies in het sociaal en welzijnsdomein zijn erop gericht deze beweging maximaal te ondersteunen.
Subsidie inzetten voor ontmoeten, meedoen én zorg voor elkaar
De gemeente Medemblik kent een levendig verenigingsleven in haar 17 kernen, met talrijke (vrijwilligers)organisaties, die zich vanuit een intrinsieke motivatie inzetten voor onze inwoners. De gemeente ondersteunt verenigingen, clubs, maatschappelijke organisaties en inwoners met een subsidie bij het uitvoeren van activiteiten die bijdragen aan het bereiken van gemeentelijke beleidsdoelen. Hiermee bereiken wij onze ambities en maatschappelijke doelen beter. We ondersteunen initiatieven die essentieel zijn voor het behoud van gezonde lokale gemeenschappen, maar die zonder financiële steun van de gemeente niet, of minder goed, zouden kunnen plaatsvinden.
In ons meerjarenbeleidsplan hebben wij opgenomen dat wij ontmoeten, (naar vermogen) meedoen aan de samenleving én zorg voor elkaar heel belangrijk vinden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de elementen zijn die onze grotere beleidsdoelen uit het meerjarenbeleidsplan, dat wil zeggen de vier pijlers, verbinden met de financiële ondersteuning van onze verenigingen, (sport)clubs en maatschappelijke organisaties om activiteiten voor onze inwoners te organiseren.
Deze activiteiten worden georganiseerd omdat mensen dat onderling waardevol, leuk en gezellig vinden. Door ontmoeting doen mensen nieuwe contacten op, waarmee zij ook hun eigen netwerk versterken. Dat komt hun algemene welzijn ten goede en levert mogelijkheden op om ondersteuning te ontvangen vanuit het eigen (vergrote) netwerk, waardoor de kans bestaat dat zij minder gauw professionele hulp nodig hebben. Het beperken van de kosten van (duurdere) zorg is geen doel van dit subsidiebeleid, maar kan daar wel uit voortvloeien.
De gemeente wil activiteiten ondersteunen om inwoners, verenigingen, (sport)clubs en maatschappelijke organisaties ruimte te geven zelf invulling te geven aan het activiteitenaanbod, en hiermee de diversiteit in de gemeenschappen te waarderen en inclusie te bevorderen.
Ontmoeten en meedoen is niet voor iedereen even makkelijk en vanzelfsprekend. Wij vragen aan inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties om bij het organiseren van activiteiten een extra stapje te zetten voor kwetsbare inwoners, zodat ook zij meedoen in Medemblik. We zorgen er, samen met organisaties en inwoners, voor dat ontmoeten en meedoen voor iedereen mogelijk is.
We beogen met de subsidie alle inwoners van de gemeente Medemblik te bereiken, maar richten het beleid binnen enkele subsidiecategorieën ook op specifieke doelgroepen. Zoals jongeren, ouderen, mensen met een beperking of mensen waarbij zelfredzaamheid in het geding is. Bijvoorbeeld als gevolg van dreigende schulden, armoede, psychische kwetsbaarheid of een taalachterstand.
4.2 Subsidieplafond en deelbudgetten
In de reguliere jaarlijkse begrotingscyclus van de gemeente stelt de gemeenteraad vast wat het beschikbare budget (subsidiebudget) is voor het subsidieprogramma Sociaal Domein en Welzijn van het aankomende jaar. Het college stelt vervolgens het subsidieprogramma vast, passend binnen het totaal beschikbare budget dat is vastgesteld door de gemeenteraad. Het subsidieprogramma bestaat uit zeven subsidiecategorieën.
We onderscheiden binnen de gemeente Medemblik zeven subsidiecategorieën.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
- 7.
Met deze categorieën borgen we dat er voldoende activiteiten voor de verschillende doelen kunnen worden uitgevoerd.
Per categorie is de verbinding met het meerjarenbeleidsplan sociaal domein en welzijn gelegd en is de vraag beantwoord wat ontmoeten, (naar vermogen) meedoen en voor elkaar zorgen op elk onderwerp betekent voor het verstrekken van subsidie. In paragraaf 4.3 staat per categorie aan welke doelen een subsidie bijdraagt.
4.3. Subsidiecategorieën nader toegelicht
Binnen iedere van de zeven subsidiecategorieën onderscheiden we, zoals in paragraaf 2.2 geschetst, twee verschillende subsidiesoorten:
- 1.
Budgetsubsidie (voor aanbod basisinfrastructuur): Subsidies die worden verstrekt aan grotere professionele organisaties die op basis van individuele afspraken met de gemeente activiteiten uitvoeren die bijdragen aan beleidsdoelstellingen. Het initiatief ligt bij de gemeente als subsidieverstrekker, welke een partij vraagt een activiteit of initiatief te organiseren. - 2.
Activiteitensubsidie (voor aanvullend aanbod in de basisinfrastructuur): Subsidies die een activiteit ondersteunen en waaronder een nadere regeling ten grondslag ligt met eigen algemene doelen en criteria. Het initiatief voor het organiseren van een activiteit ligt bij de subsidieaanvrager. Het schept een kans om (samen) invloed te hebben op het activiteitenaanbod in de kernen van Medemblik.
Per subsidiecategorie zijn doelen en gewenst effecten beschreven.
Categorie 1. Onderwijs en kinderopvang
We willen dat onze inwoners kansrijk opgroeien. Voor onze peuters en kinderen op de basisschool ontvangen we van het Rijk middelen die bijdragen aan het verminderen van onderwijsachterstanden of: het vergroten van onderwijskansen (OAB). Die middelen besteden we grotendeels aan voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Er is meer nodig om alle kinderen en ook jeugdigen (op het voortgezet onderwijs) kansrijk te laten deelnemen en te laten opgroeien. Voorschoolse voorzieningen, de basisschool en het voortgezet onderwijs zijn belangrijke maatschappelijke voorzieningen die bijdragen aan (naar vermogen) meedoen en ontmoeten. Het zijn voorzieningen waar ontwikkeling centraal staat. Dat draagt op (de langere) termijn bij aan uitgangspunten die geformuleerd zijn in het meerjarenbeleidsplan sociaal domein, zoals samenwerken, voor zichzelf en elkaar zorgen.
De gemeente subsidieert daarom activiteiten:
- •
- •
- •
- •
- •
Categorie 2. Jeugd- en Jongerenwerk
Kansrijk opgroeien is één van de belangrijkste pijlers uit het beleidsplan Sociaal Domein. Inwoners en de gemeente werken hierin samen. Voorliggend aan het aanbod van welzijn en jeugdhulp voor kwetsbare jongeren en gezinnen, is een stevige sociale basisinfrastructuur voor alle jeugdigen. Deze sociale basis draagt bij aan cohesie en ontmoeting in de kernen, het ontwikkelen van vaardigheden en vriendschappen voor jongeren.
We zetten subsidie in voor een sterke sociale basisinfrastructuur voor jeugd, waarin leefbare en bruisende kernen het uitgangspunt zijn. De subsidie gebruiken we voor het realiseren van een breed en divers aanbod aan sociale, creatieve, culturele en bewegingsactiviteiten. Waarbij kinderen samen spelen, bewegen, ondernemen en leren. Er is aanbod gericht op verschillende leeftijdscategorieën. Ook is subsidie beschikbaar voor het realiseren van ruimte voor ontmoeten, specifiek voor jongeren.
Ondersteuning jeugdgebouwen en jongerencentra
De subsidie is beschikbaar om een aantal vaste initiatiefnemers te ondersteunen om ontmoetingsplaatsen voor en met jongeren te beheren en een vraaggericht aanbod aan activiteiten te organiseren, samen met jongeren. Zo stimuleren we jongeren samen te werken (met elkaar, de jongerenwerkers en locaties) en zelf met initiatieven te komen en activiteiten te organiseren voor zichzelf en andere jongeren. Jongeren leren hoe ze op een positieve manier invloed op hun leefomgeving kunnen uitoefenen en komen in aanraking met elkaar. Een breed aanbod aan ruimten voor ontmoeten en ontplooien van activiteiten met een goede spreiding binnen onze kernen is het uitgangspunt. Jongerenwerkers zijn dichtbij en laagdrempelig beschikbaar voor vragen, advies en ondersteuning.
Jongeren op gezond gewicht (JOGG)
Gemeente Medemblik streeft naar een gezonde jeugd middels de JOGG-aanpak. Dit is een ‘community aanpak’, met als algemeen doel: Gezonde jeugd die opgroeit in een gezonde omgeving. We willen dat kinderen gezond kunnen opgroeien en dat ze gezonde(re) keuzes maken. Daarom focust de JOGG-aanpak zich niet direct op het kind zelf, maar op de omgeving van het kind. Thema’s van JOGG zijn: ‘water drinken, groente/fruit eten, bewegen en slapen’.
Activiteiten voor kinderen tot 12 jaar
De subsidie is beschikbaar voor het organiseren van activiteiten voor kinderen tot 12 jaar. De activiteit(en) is/ zijn gericht op samen spelen, ontmoeten en meedoen en hebben een sociaal, educatief, cultureel, creatief en/of sportief karakter. Kinderen/jongeren komen in aanraking met elkaar op een positieve manier, ontwikkelen vriendschappen en maken onderdeel uit van een gemeenschap.
Activiteiten voor kinderen van 12 tot 25 jaar
De subsidie is beschikbaar voor het organiseren van activiteiten voor jongeren en jongvolwassen tot 25 jaar. De activiteit(en) is/zijn gericht op ontmoeten en meedoen en hebben een sociaal, educatief, cultureel, creatief en/of sportief karakter. Kinderen/jongeren komen in aanraking met elkaar op een positieve manier, ontwikkelen vriendschappen en maken onderdeel uit van een gemeenschap. Zo ontstaat voor iedere jongere de kans op een ondersteunend netwerk.
De subsidies voor het ouderenwerk richten zich op participatie, vitaliteit en gezondheid van onze oudere inwoners. De subsidie wordt ingezet voor het organiseren van activiteiten die hieraan bijdragen. Activiteiten zijn laagdrempelig toegankelijk en een aanvulling op de algemene voorzieningen. De ouderenactiviteiten dragen bij aan een sterke sociale basis binnen de gemeente. Meedoen, vitaal ouder worden, elkaar ontmoeten en ondersteunen zijn hierbij de doelstellingen die we bereiken.
Deze budgetsubsidie ondersteunt het aanbod van een algemene voorziening (dus vrij toegankelijk een voorliggend op geïndiceerde zorg vanuit de Wmo), op het gebied van welzijn van ouderen. We creëren een laagdrempelig aanbod om ouderen dichtbij huis lichte ondersteuning te bieden zodat zij kunnen (blijven) meedoen. Waar deze subsidie aan bijdraagt:
- •
- •
- •
- •
De gemeente subsidieert activiteiten:
- •
- •
- •
De gesubsidieerde activiteiten versterken het voorveld van de maatschappelijke ondersteuning van de gemeente en zijn daarmee een belangrijke factor in de gewenste beweging.
Categorie 4. Kunst, cultuur en cultuuronderwijs
Cultuur kent een eigen beleidsnota (Cultuurnota 2024), maar draagt ook bij aan verschillende doelstellingen van het beleidsplan sociaal domein. Cultuur is een belangrijk middel om de leefbaarheid in de gemeente te vergroten en netwerken te versterken. Door aanbod te organiseren waaraan mensen kunnen meedoen en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zowel receptieve cultuurdeelname (zoals bezoek aan bibliotheek, musea of theater) als actieve cultuurdeelname (dans, muziek maken) dragen hieraan bij. Met de subsidie voor cultuur staan we voor een gevarieerd aanbod van activiteiten die toegankelijk zijn voor iedereen en stimuleren we cultuurparticipatie door en voor al onze inwoners (inclusie). Bij het tot stand komen en uitvoeren van culturele activiteiten stimuleren we de samenwerking tussen culturele instellingen, verenigingen en maatschappelijke organisaties in het sociaal domein. Cultuur draagt op deze wijze bij aan een kansrijke start voor de jeugd, aan vitaal ouder worden, gezond leven en aan mentaal gezond zijn.
De cultuursubsidie kent meerdere thema’s met eigen deelbudgetten, om te zorgen voor een gevarieerd aanbod. We onderscheiden de volgende thema’s:
De musea in Medemblik hebben een cultuurhistorisch profiel. Musea hebben een grote aantrekkingskracht voor de inwoners en bezoekers. Als ontmoetingsplek, ook voor vrijwilligers. Inwoners leren meer over onze gezamenlijke lokale en regionale geschiedenis. De musea werken samen met elkaar en maatschappelijke organisaties, bieden een educatief aanbod en werken aan inclusie om het bereiken van zoveel mogelijk verschillende doelgroepen. Met de subsidie bereiken we de volgende doelen:
- •
- •
- •
- •
- •
Cultuuronderwijs (muziekonderwijs) is een belangrijk onderdeel van de ambities van de gemeente Medemblik. In de cultuurnota zetten we in op zowel binnenschools als buitenschools muziek(cultuur) onderwijs.
Muziekonderwijs heeft een belangrijke pedagogische waarde voor kinderen en jongeren. Het bevordert cognitieve vaardigheden, zoals geheugen en concentratie, en stimuleert creativiteit en zelfexpressie. Bovendien draagt muziek bij aan de emotionele ontwikkeling door kinderen te helpen emoties te herkennen en te uiten. Sociale vaardigheden worden versterkt en kinderen voelen zich onderdeel van een groep, doordat kinderen en jongeren muziek in groepen maken. Via muziekonderwijs worden jongeren in staat gesteld mee te doen en elkaar te ontmoeten.
Met de subsidie voor cultuuronderwijs beogen we zo veel mogelijk kinderen en jeugdigen actief in aanraking te brengen met een breed scala aan culturele activiteiten, in dit geval specifiek muziekonderwijs. We stimuleren dat kinderen en jeugdigen instrumentaal en vocaal muziekonderwijs volgen en bieden hen de mogelijkheid zich hierin verder te bekwamen.
Met deze subsidie ondersteunen we het theater in Medemblik bij het organiseren van activiteiten en het organiseren van een veelzijdig theaterprogramma voor de inwoners van Medemblik, met als doel om de toegankelijkheid van het theater voor alle inwoners te vergroten. Een specifiek doel is om ook jongeren naar het theater te krijgen.
Het maatschappelijk effect is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich creatief kunnen ontwikkelen.
Kunst- en cultuurprojecten (voor jongeren)
Deze subsidie is er op gericht jongeren van middelbare schoolleeftijd via de middelbare school in aanraking te brengen met verschillende vormen van cultuureducatie en -participatie. Jongeren leren verschillende vormen kennen, respecteren en waarderen. De middelbare school in Medemblik kan een bijdrage ontvangen voor het organiseren van activiteiten die hierop gericht zijn.
In de gemeente Medemblik zijn veel mensen actief op het gebied van amateurkunst/cultuurparticipatie (muziek en zang, theater, dans, beeldende kunst etc.). Cultuurparticipatie en het culturele verenigingsleven bevorderen cohesie, welzijn en gemeenschapszin en heeft daarmee duidelijk een sociale functie. Voor ouderen is een vereniging vaak een van de manieren om vereenzaming te voorkomen, en jongeren kunnen binnen de amateurkunst zichzelf en hun talenten ontplooien. Door middel van optredens, concerten en exposities draagt cultuurparticipatie bovendien bij aan een levendige en aantrekkelijke gemeente. Deze subsidie heeft als doel een bijdrage te leveren aan verenigingen die activiteiten organiseren in de kernen van Medemblik die erop gericht zijn inwoners zich cultureel te laten ontwikkelen. Het maakt het voor inwoners van Medemblik mogelijk te participeren in creatieve netwerken en tegelijk te genieten van cultureel aanbod. Een specifiek doel van deze subsidie is om ook jeugd en jongeren deel te laten nemen aan cultuureducatie en cultuurparticipatie.
Categorie 5. Sport, recreatie en toerisme
Sport, recreatie en toerisme is een breed veld dat we subsidiëren, met als doel levendige kernen en gezonde inwoners. De subsidies zijn op hoofdlijn gericht op ontmoeten, meedoen, een gezonde leefstijl en het voor alle inwoners (ongeacht de achtergrond of mogelijkheden) mogelijk te maken om de kracht van bewegen te ervaren. Dat is ook het hoofddoel van het herijkte Sportakkoord. We hebben verschillende deelbudgetten die zorgen voor een breed aanbod op het gebied van sport, recreatie en toerisme. Voor sport ligt de nadruk op een gezonde leefstijl voor de jeugd, maar tegelijkertijd hebben we daarmee oog voor de leefbaarheid en vitaliteit van de gemeente. We willen samen met onze verenigingen, jongeren stimuleren deel te nemen aan sport en onderdeel laten zijn van tenminste één van onze verenigingen. Samen met verenigingen dragen we bij aan een gezonde leefstijl (bijvoorbeeld door gezonde alternatieven in sportkantines aan te bieden, rookvrije generatie tegels te plaatsen bij iedere vereniging en door geen alcohol te schenken op dagen zonder seniorenwedstrijden). De andere doelgroepen die we proberen te bereiken middels subsidies voor sport zijn ouderen en mensen met een beperking.
Met het subsidiëren van recreatie ligt de focus op het bevorderen van de zwemvaardigheid van onze inwoners en een gezonde leefstijl. Door het actief bezighouden van (met name) ouderen worden zorgkosten beperkt en bieden we door middel van het subsidiëren van zwembaden ook een sociale ontmoetingsplek voor jong en oud en stimuleert het de inzet van vrijwilligers. Met het subsidiëren van toerisme proberen we de naamsbekendheid van Medemblik in de regio te vergroten, maar ook om een economische impuls in de gemeente te bewerkstelligen. Daarnaast proberen we onze inwoners te enthousiasmeren door het organiseren van evenementen/activiteiten.
Het doel van deze subsidie is openbare ontmoeting binnen de gemeentegrenzen. Een mogelijkheid voor inwoners jong en oud om laagdrempelig te recreëren, ontmoeten en bewegen in hun eigen lokale omgeving. Dit draagt bij aan een betere gezondheid, meer zwemveiligheid, minder verdrinkingsincidenten, meer sociale cohesie, minder eenzaamheid en een betere motorische ontwikkeling.
Wij stellen zwembaden binnen de gemeente in staat om hun openbare ontmoetingsfunctie te blijven uitoefenen. Inwoners kunnen hierdoor onbezorgd recreëren in een veilige omgeving, waardoor men beweegt maar juist ook meedoet in de samenleving. Tevens draagt deze subsidie bij aan de ondersteuning van vrijwilligers, aangezien de zwembaden ondersteund worden door veel vrijwilligers uit de gemeente.
Met de subsidie voor de breedtesport zetten we in op een gezonde leefstijl voor de doelgroepen jeugd, ouderen en gehandicapten. Met de subsidie wordt invulling gegeven aan het regionaal programma aangepast sporten, worden vrijwilligers en sportverenigingen ondersteund en wordt een kwaliteitsimpuls gegeven aan bewegingsonderwijs en sportoriëntatie op basisscholen.
Voor topsport verstrekken we een budgetsubsidie met als doel in Medemblik meer en betere topsport te realiseren én de positieve maatschappelijke effecten van deze topsport te maximaliseren. Vanuit die ambitie besteedt Team Medemblik de subsidie aan de maatregelen zoals benoemd in de Topsportnota5.
Het ondersteunen van verenigingen bij het aanbieden van sportaanbod voor de jeugd en zo bij te dragen aan een gezonde leefstijl van de jeugd en leden met een lichamelijke of verstandelijke beperking (ook 18 jaar en ouder) en het vergroten van de leefbaarheid en vitaliteit in de kernen van de gemeente.
Leefbaarheid is een begrip voor hoe aantrekkelijk en/of geschikt een gebied of gemeenschap is om er te wonen (en te werken). Binnen het deelbudget voor leefbaarheid versterken we de vitaliteit van de kernen door een bijdrage te leveren aan het aanbieden van ontmoetingsplekken (dorpshuizen), het stimuleren en ondersteunen van vrijwilligers in de dorpsraden en het ondersteunen van inwonersinitiatieven.
Het betreft een budgetsubsidie, die dorpshuizen op maat ondersteunt bij het exploiteren van een dorpshuis en het organiseren van een activiteitenaanbod. We beogen een dekkend aanbod van ontmoetingsplaatsen in de kernen. Het dorpshuis is de plek waar de zelfsturende gemeenschap een gezicht krijgt. Het activiteitenaanbod dat dorpshuizen verzorgen sluit aan bij de behoefte van inwoners en draagt bij aan het bereiken van beleidsdoelen uit het beleidsplan sociaal domein. Zo verwachten we van dorpshuizen een aanbod dat inclusiviteit ademt en mogelijkheden voor kwetsbare inwoners biedt gericht op ontmoeten, ondersteunen en zorgen voor elkaar. Dit kan zijn door ontmoeting te organiseren, maar ook door vrijwilligers te verbinden met mensen die ondersteuning BUDGETSUBSIDIE nodig hebben (bijvoorbeeld in contact met instanties). De kerntaak van een dorpshuis is daarmee: het ontwikkelen van activiteiten die inwoners ondersteunen bij:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
We werken de komende jaren samen met de dorpshuizen toe naar een situatie waarin de dorpshuizen hun eigen karakter behouden en tevens ruimte bieden aan maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan de doelen uit ons meerjarenbeleidsplan. Denk hierbij aan koffieochtenden voor ouderen, repaircafé’s, bijeenkomsten voor kwetsbare groepen, maar ook vergaderingen van besturen van maatschappelijke partners.
Deze subsidie ondersteunt initiatieven rond dierenwelzijn die raakvlakken hebben met het sociaal domein. Ze kan worden gebruikt voor educatieve activiteiten, zoals die van kinderboerderijen en dierenopvangcentra. Ook is de subsidie beschikbaar voor organisaties die minima helpen met de zorg voor huisdieren, die ouderen ondersteunen om hun dier te kunnen behouden, en die opvang bieden bij noodsituaties zoals huiselijk geweld.
Dorpsraden zijn organisaties van betrokken vrijwilligers die de participatie van onze inwoners met de gemeente helpen te versterken. Zij leggen hiermee nadrukkelijk de verbinding tussen inwoners en gemeente, door signalen op te halen over behoefte van inwoners op het gebied van activiteiten en ondersteuning, door visie te ontwikkelen wat bijdraagt aan de leefbaarheid van het dorp (of de stad) en door initiatieven, inwoners en organisaties met elkaar te verbinden rond het organiseren van activiteiten. Door actieve bewonersparticipatie worden de betrokkenheid en de vitaliteit van de kernen bevordert. Participatie is daarmee een belangrijk en concreet element van ontmoeten en meedoen. Met subsidie ondersteunen we de dorpsraden door (een deel van de) onkosten te vergoeden.
Met een bijdrage uit het Activiteiten- en Kernenbudget (AKB) investeren we in projecten die de leefbaarheid van de kern(en) bevorderen. Door de toekenning van een bijdrage uit het AKB willen we de ‘eigen kracht’ van onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vergroten. Ontmoeten, (naar vermogen) meedoen en voor elkaar zorgen zijn hierbij ook leidende uitgangspunten.
Inwonersinitiatieven zijn activiteiten die over het algemeen door individuele inwoners of groepen inwoners worden georganiseerd. Inwonersinitiatieven dragen bij aan de sociale cohesie van onze gemeente en geeft inwoners de mogelijkheid zelf regie te nemen op wat er in hun kern(en) gebeurt. Ze geven mensen de kans om hun ideeën en initiatieven te realiseren en van betekenis te zijn voor elkaar.
Categorie 7. Maatschappelijke voorzieningen en zorg
De subsidies voor maatschappelijke voorzieningen en zorg ondersteunen het aanbod van algemene voorzieningen (dus vrij toegankelijk en voorliggend op geïndiceerde zorg vanuit de Wmo, Wet Langdurige Zorg (WLZ), Wet Gemeentelijke Schuldverlening (WGS), Jeugdwet en Participatiewet) op het gebied van welzijn van volwassenen en kinderen.
We zetten met diverse budgetsubsidies nadrukkelijk en gericht in op het realiseren en het behoud van een sterke sociale basis. We creëren een laagdrempelig aanbod om mensen dichtbij huis lichte ondersteuning te bieden zodat zij kunnen (blijven) meedoen. Hiermee voorkomen we complexere zorgvragen en het onnodig gebruik van maatwerkvoorzieningen. We zetten de subsidie specifiek in voor aanbod op de volgende gebieden:
Maatschappelijke voorzieningen en zorg
Naast de budgetsubsidie is ook een activiteitenregeling beschikbaar voor maatschappelijke organisaties of stichtingen om activiteiten te organiseren gericht op het ondersteunen van kwetsbare inwoners bij het participeren in de maatschappij en het voorkomen van sociaal isolement. Daarbij valt te denken aan:
- •
- •
- •
- •
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Medemblik,
gehouden op 13 februari 2025,
De griffier.
De voorzitter,
Subsidiebeleid in relatie tot geldende wetgeving
Dit subsidiebeleid hangt samen met drie ander type documenten, te weten de algemene subsidieverordening (ASV), de subsidieregeling(en) en het subsidieprogramma en de subsidiebeschikking.
- 1.
De Algemene Subsidieverordening. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) bepaalt dat subsidies alleen kunnen worden vertrekt als daarvoor een wettelijke basis is. De verordening Algemene Subsidieverordening Medemblik biedt het juridische kader en beschrijft de procedure en regelt bevoegdheden van het college.
- 2.
De nadere regels/regelingen: deze documenten zijn een aanvulling op de ASV en dit subsidiebeleid. De nadere regels geven aan hoe een subsidiecyclus georganiseerd is van aanvraag tot vaststelling, aan welke specifieke criteria en voorwaarden moet worden voldaan om voor bepaalde subsidie in aanmerking te komen. Nadere regels zijn algemeen bindende voorschriften en een concrete vertaling van het subsidiebeleid op een door het college van B&W gekozen thema dat zij wil stimuleren.
- 3.
Het subsidieprogramma: Het programma geeft een overzicht van het beschikbare subsidiebudget, de deelbudgetten, doelen, activiteiten en effecten die via subsidies worden gestimuleerd. Ook staat hierin een overzicht van verstrekte subsidies voor de periode van het lopende jaar. Jaarlijks wordt een subsidieprogramma gepubliceerd.
- 4.
De subsidiebeschikking: De beschikking is het formele antwoord van de gemeente op een subsidieaanvraag. In de beschikking wordt onder andere aangegeven wat de subsidiabele activiteiten zijn en wat de hoogte van de subsidie is die daar tegenover staat. Ook wordt hierin aangegeven welke voorwaarden hieraan worden gesteld.
Rollen van de raad en het college van burgemeester en wethouders
De gemeenteraad heeft een kaderstellende rol ten aanzien van dit subsidiebeleid. Dat betekent dat de gemeenteraad het beleid op hoofdlijnen bepaalt. Dit subsidiebeleid is dan ook door de gemeenteraad vastgesteld. Tevens bepaalt de gemeenteraad jaarlijks wat het totale budget is dat beschikbaar wordt gesteld voor de subsidies die vallen binnen de reikwijdte van dit beleid (zie paragraaf 3.2 over reikwijdte). Dit doet de gemeenteraad tijdens het vaststellen van de begroting voor het opvolgende jaar.
Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om de verschillende subsidieregelingen vast te stellen die vallen onder dit subsidiebeleid. Ook is zij bevoegd om het totale budget te verdelen over de verschillende subsidiecategorieën (zie hoofdstuk 4). Deze categorieën hebben hierdoor jaarlijks een eigen deelbudget.