REGIO – In 2025 stelt de provincie Noord-Holland opnieuw een bedrag beschikbaar voor groene projecten. Er is een fonds van 45.000 euro beschikbaar. Groene vrijwilligers en andere natuurliefhebbers kunnen met zorgvuldig uitgedachte projectvoorstellen komen.
Projecten die de soortenrijkdom in onze provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen betrekken, komen voor een financiële bijdrage uit het Betrekken bij Groen Fonds in aanmerking. Vanaf 6 januari tot 6 februari (5 februari 23.59 uur) 2025 kan elke vrijwilligersgroep met een goed groen idee een aanvraag indienen.
Waar moet je aanvraag aan voldoen?
Zorg dat je aanvraag zich richt op bevordering van biodiversiteit, bescherming van een plant- of diersoort of participatie: mensen actief betrekken bij onze natuurlijke leefomgeving. Maar ook activiteiten die jouw groep vooruit helpen om het werk goed te organiseren, kunnen voor een bijdrage in aanmerking komen. Denk aan het veilig en effectief werken door aanschaf van materialen, een wervingscampagne of publieksevenement. Je vrijwilligerswerk richt zich op: soortenbeheer, monitoring, natuurbeheer, groen- en landschapsbeheer, natuureducatie of natuurinrichting. Meer informatie over de voorwaarden en aanmelding staat op de website van Landschap Noord-Holland: www.landschapnoordholland.nl/bbgfonds
Gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur & Landschap): “Vrijwilligers doen ontzettend veel voor de Noord-Hollandse natuur. Ze vertellen onze inwoners over het belang van al ons groen en zorgen daardoor voor bewustzijn. Verder spelen de vrijwilligers een belangrijke rol bij het verzamelen van data en informatie over dieren en planten én ze steken hun handen uit de mouwen om natuur aan te leggen of te herstellen. Ik bezocht inmiddels verschillende vrijwilligersgroepen en ik ben diep onder de indruk door hun bijdrage. Ik hoop in 2025 weer veel mooie projecten te kunnen ondersteunen.”
Inspirerende voorbeelden uit 2024
In 2024 konden IVN Zuid-Kennemerland en de Vogelwerkgroep Amsterdam warmtebeeld camera’s aanschaffen voor vleermuisonderzoek en het publiek interesseren voor vleermuizen. Ze zijn met honderden bezoekers en schoolkinderen naar buiten geweest om het verborgen nachtleven van deze mooie beestjes zichtbaar te maken. Natuur Je Beste Buur kon dankzij de bijdrage het allereerste nachtvlinder informatiepaneel van Nederland (en misschien wel van de wereld) plaatsen. Ook zijn er zes schoolpleinen opgeknapt, waarvan twee bij een muziekschool en voorzien van inheemse beplanting, waardoor de kinderen vanaf nu spelen in een natuurlijke omgeving. Ze vormen stapstenen voor allerlei insecten en vogels in Noord-Holland.
Ook educatieve (heem) tuinen en openbare tuinen in Monnickendam, Vijfhuizen en de abdijtuin in Egmond hebben een meer biodiverse inrichting gekregen. Bij een aantal boeren is ook gewerkt aan meer kruidenrijkdom, bijvoorbeeld op Texel met een enthousiaste groep vlindermonitorders en bij Heerenboeren Heemstede. Het Fonds laat zien dat vrijwilligers vol ideeën zitten om de biodiversiteit een impuls te geven en om de Noord-Hollanders te betrekken bij hun groene leefomgeving.
Dien je aanvraag in voor 6 februari 2025!
Bedenk een goed plan en dien je aanvraag in. De jury bestaat uit medewerkers van de Terreinbeherende Organisaties in Noord-Holland, zij voeren het programma ‘Betrekken bij Groen’ uit. Dit zijn: Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie, Natuurmonumenten, PWN, Recreatie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Waternet.
Foto: vrijwilligers aan de slag voor meer biodiversiteit – Landschap Noord-Holland Yorinde Diepstraten