Kennisgeving van Vaststelling wijzigingsbesluit Omgevingsplan gemeente Drechterland (eerste wijziging)
Burgemeester en wethouders van Drechterland maken gelet op artikel 16.30 van de Omgevingswet, artikel 3:44 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 12 van de Bekendmakingswet bekend dat de gemeenteraad van Drechterland bij besluit van 27 januari 2025 het Omgevingsplan gemeente Drechterland heeft gewijzigd.
Wijziging omgevingsplan
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Gemeenten moeten op grond van deze wet één integraal omgevingsplan voor het gehele grondgebied vaststellen. In het omgevingsplan zijn de regels van de gemeente over de fysieke leefomgeving opgenomen. Het is het juridische kader voor allerlei activiteiten die plaatsvinden in de fysieke leefomgeving. De regels zijn bedoeld om de leefomgeving goed te gebruiken. Het omgevingsplan is daarmee voor iedereen in Drechterland relevant.
Vanaf het moment dat de Omgevingswet in werking is getreden, hebben alle gemeenten direct al een omgevingsplan. Dat heeft het Rijk met overgangsrecht mogelijk gemaakt. Dit omgevingsplan bestaat uit twee delen: een nieuw deel en een tijdelijke deel. In dit laatste deel staan vooral de bestemmingsplannen van de gemeente Drechterland. Het tijdelijke deel moet de gemeente de komende jaren overzetten naar het nieuwe deel.
Wilt u meer weten over wat het omgevingsplan inhoudt? Kijk op https://www.drechterland.nl/projecten/de-nieuwe-omgevingswet/het-omgevingsplan/
Plangebied
Het omgevingsplan zal niet in één keer alle bestaande regels vervangen. De wijziging van het ‘Omgevingsplan gemeente Drechterland’ betreft een wijziging voor een gebied in Hoogkarspel. Het plangebied omvat het centrum van Hoogkarspel en woongebieden. Via de viewer ‘Regels op de kaart’ is te zien welke regels waar gelden.
Doel van de wijziging
De eerste wijziging van het omgevingsplan Drechterland voorziet in het omzetten van bestaande regels in omgevingsplansystematiek. Het betreft een beleidsneutrale wijziging, en veranderingen in de tekst zijn van tekstuele aard. Daarnaast zijn met deze wijziging de regels uit de verordeningen verwerkt in het omgevingsplan voor het gebied in Hoogkarspel. Dit betreft regels uit de bouwverordening en verschillende artikelen uit de Algemene plaatselijke Verordening. Dit houdt in dat de regels uit de verordeningen die zijn opgenomen in het omgevingsplan van rechtswege komen te vervallen voor het aangewezen gebied in Hoogkarspel. Dit betreft de bouwverordening en artikelen 2.11, 2.12, 2.15, 2.19, 2.46, 4.2, 4.3, 4.5, 4.9, 4.9a, 4.11 behalve lid 2, 4.12, 4.12a behalve lid 2, 4.12c t/m 4.12k, 4.15, 4.17, 4.18, 4.19, 4.20, 5.2 t/m 5.9, 5.11, 5.12, 5.17 t/m 5.20, 5.24, 5.25, 5.25a en 5.28 uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Gewijzigde vaststelling ten opzichte van het ontwerp
Het wijzigingsbesluit wijkt af van het ontwerpwijzigingsbesluit zoals dat eerder ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen die ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn aangebracht, zijn opgenomen in de Nota van wijzigingen gemeente Drechterland. Deze nota is als bijlage bij het wijzigingsbesluit bekendgemaakt.
Terinzagelegging wijzigingsbesluit
Dit wijzigingsbesluit met bijbehorende stukken ligt voor een ieder ter inzage van 26 februari 2025 tot en met 9 april 2025. Het wijzigingsbesluit is in dat kader bekendgemaakt en vindbaar in het Gemeenteblad: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-74469.htm
- a.
U kunt de documenten op de volgende manieren bekijken:
U bekijkt de documenten digitaal via https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart. Het Omgevingsplan gemeente Drechterland kunt u op verschillende manieren vinden:
- 1.
vanuit de kaart: u klikt een locatie aan op de kaart, en vervolgens selecteert u links in het scherm Omgevingsplan gemeente Drechterland. U ziet dan alleen de regels die voor die locatie gelden.
- 2.
op adres: via de knop “Locatie zoeken” links in het openingsscherm kunt u een adres of perceel intypen, en vervolgens selecteert u links in het scherm Omgevingsplan gemeente Drechterland. U ziet dan alleen de regels die voor die locatie gelden.
- 3.
op naam of identificatienummer: via de knop Document zoeken kunt Omgevingswetdocumenten zoeken op titel, identificatienummer, type document of bevoegd gezag. Voor het omgevingsplan voor Drechterland is de titel: Omgevingsplan gemeente Drechterland, en het identificatienummer: /akn/nl/act/gm0498/2020/omgevingsplan. U ziet dan de gehele regeling. Om informatie over een specifieke locatie te zien, klikt u die locatie aan. U ziet dan alleen de regels die voor die locatie gelden.
- 1.
- b.
U maakt een afspraak om de documenten te bekijken op het gemeentehuis Raadhuisplein 1, 1616 AV Hoogkarspel.
Als u het Omgevingsplan gemeente Drechterland op één van de bovenstaande wijzen hebt geopend, ziet u altijd de geldende regeling. Omdat het wijzigingsbesluit pas vier weken na bekendmaking in werking treedt, is daarin het wijzigingsbesluit nog niet verwerkt. Dat is pas zichtbaar na deze vier weken.
Om toch al het omgevingsplan te raadplegen zoals dat na inwerkingtreding van dit wijzigingsbesluit komt te luiden, kijkt u bij ‘Bekijk volledig wijzigingenoverzicht’. U komt daar door rechtsboven in het scherm naast de tekst ‘In werking – laatst gewijzigd: 01‑01‑2024’ op het pijltje naar beneden te klikken. Vervolgens klikt u op ‘Bekijk volledig wijzigingenoverzicht’.
Beroep instellen
Tegen het Wijzigingsbesluit Omgevingsplan gemeente Drechterland kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat kan gedurende de beroepstermijn die loopt van 26 februari 2025 tot en met 9 april 2025 . Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor het op andere wijze dan schriftelijk instellen van beroep, wordt verwezen naar de website van de Raad van State.
Inwerkingtreding en voorlopige voorziening
Het wijzigingsbesluit treedt in werking op de dag waarop 4 weken zijn verstreken sinds de dag waarop de gemeente het besluit bekend heeft gemaakt. Dat is op 19 maart 2025. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het wijzigingsbesluit, ook al is er beroep ingesteld, in werking treedt.
Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken om met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ter attentie van de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.
Onder de Omgevingswet heeft een verzoek om voorlopige voorziening géén schorsende werking. Dat betekent dat het indienen van een voorlopige voorziening er niet automatisch voor zorgt dat een omgevingsplan voorlopig niet uitgevoerd kan worden. Dat gebeurt pas als de voorzieningenrechter een verzoek om voorlopige voorziening geheel of gedeeltelijk toewijst.