ENKHUIZEN – Vrijwilligers vormen de ruggengraat van veel activiteiten in Enkhuizen, zegt burgemeester Jeltje Hoekstra. Sinds december is zij burgemeester van de gemeente en ze ziet dagelijks hoeveel waarde vrijwilligerswerk toevoegt. “Het voelt niet als werk, het voelt als zorgen voor elkaar en gezamenlijk iets voor elkaar krijgen.”
Vanuit haar tijdelijke werkkamer – het gemeentehuis verhuist binnenkort naar een historisch pand in de binnenstad – kijkt Hoekstra uit over de stad. “Die oude pandjes, de historische binnenstad, het Zuiderzeemuseum… de gemeente zou nergens zijn zonder al die vrijwilligers die zich inzetten om alles te laten reilen en zeilen,” stelt ze. Ze noemt het rijke culturele leven en de vele evenementen, waarbij vrijwilligers zich inzetten voor uiteenlopende taken zoals verkeersbegeleiding, posterverdeling en activiteitencoördinatie.
Persoonlijke ervaring met vrijwilligerswerk
Hoekstra doet al sinds jonge leeftijd vrijwilligerswerk. “Mijn ouders waren actief in het verenigingsleven en ikzelf zat al vroeg in het bestuur van de plaatselijke voetbalvereniging en ondernemersvereniging,” vertelt ze. Als twintiger leidde dat zelfs tot contact met de gemeenteraad en haar eerste politieke betrokkenheid. “Als je iets gedaan wilt krijgen, moet je je daar zelf voor inspannen.”
Volgens Hoekstra kan vrijwilligerswerk mensen helpen hun talenten te ontdekken en zelfs nieuwe carrièrekansen bieden. “Vrijwilligerswerk kan mensen sterker maken. Bij een carrière-switch kun je via vrijwilligerswerk bijvoorbeeld andere werkervaring opdoen.”
Serie over vrijwilligerswerk
Het verhaal van burgemeester Hoekstra maakt deel uit van een serie die dit jaar verschijnt ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Vrijwilligerspunt Westfriesland. Elke maand wordt een verhaal gedeeld van een burgemeester of organisatie die een bijzondere bijdrage levert aan vrijwilligerswerk in de regio.